Balet za Decu od 3 do 7 Godina

0

Moderni balet je odlična  aktivnost za Vaše dete. Moderan balet,  vežba i zabava za telo i um! Kako da znam da li je ples dobra aktivnost za moje dete? 

Deca predškolskog uzrasta imaju zaista sjajnu maštu i žudnju za učenjem. Važno je uključiti ih u uzbudljive, zabavne aktivnosti.  One će im pomoći da se razviju fizički, mentalno, emocionalno i društveno.  Beba još u majčinom stomaku pravi pokrete. Uprvim godinama uz muziku kreira i svoj ples, radujući se životu. Muzika i pokret  izražavaju duboko lične nijanse emotivnog života deteta.

moderan-balet-sjajna-aktivnost-za-vase-dete (2)

Moderan balet,  vežba i zabava za telo i um!

Možete da izaberete da Vaše dete još od treće godine upišete u jednu od brojnih školica plesa. U celom svetu broj ovih školica je u stalnom porastu zbog mnogih  blagodeti, koje deca imaju. Tako se, na zabavan nacin  podstiče  prirodna sklonost za kretanje. Pri tome  deca  razvijaju  kontrolu,  pažnju i usmeravanje pažnje.  Takođe,  koordinaciju pokreta i paznje,  motoričke sposobnosti, kreativnost  ličnog izražavanja… Moderan ples pomaže mladim plesačima, deci, da osveste svoje telo i svaki pokret.  Da razumeju svoja tela i odnos svog bića prema okolini. Deca ovog uzrasta  unapredjuju slušanje, saradnju, socijalizaciju i društvene veštine.

Muzika i ples  potstiču  pažnju, pamćenje i učenje i time se razvijaju intelektualne funkcije.

moderan-balet-sjajna-aktivnost-za-vase-dete (1)

Kako da znam da li je ples dobra aktivnost za moje dete? 

Da li vaše dete uživa dok pleše? Da li zapleše kada čuje muziku koju voli? Da li voli da gleda druge dok plešu? Ako je odgovor DA – svakako upišite dete u baletsku/plesnu  školicu.

Rad sa najmlađim polaznicima od 3 godine  

Časovi za decu tog uzrasta održavaju se uobičajeno,  dva puta nedeljno,  po  45 minuta,  u malim grupama. Zbog  adaptacije deteta, preporučeno je da se časovi u početku održavaju u prisustvu roditelja. Časovi baleta im pomažu u socijalizaciji u grupi. Deca rade vežbice koje su prilagođene njihovom uzrastu.  Kroz te vežbe uče se gracioznosti, pravilnom drzanju tela i koordinaciji pokreta. Kako bi lakše savladali vežbice i prihvatili ih, obično svaka vežbica ima svoj primeren naziv: cvetići, sirene, žabice, mace, rode …

Rad sa uzrastom od 4 do 7 godina 

U ovom uzastu dece, veoma je važno da se rade vežbice za jačanje muskulature, vežbe istezanja, ravnoteže, vežbe za ispravljanje deformiteta (ukoliko postoje – ravna stopala, kifoza….) ili za sprečavanje (prevenciju) deformiteta. Posebnu pažnju pedagozi posvećuju i baletskoj improvizaciji, gde balerinice i baletani kroz pokret i muziku ispoljavaju svoja osećanja, svoju maštovitost i svoju originalnost.

zasto-je-moderan-balet-sjajna-aktivnost-za-vase-dete

Baletski nastupi

Polaznici mnogih studija, u toku godine imaju koncerte i nastupe.  Nastupaju na pozorišnim scenama, i na raznim manifestacijama. Svi ti nastupi predstavljaju veoma važno iskustvo u odrastanju svakog deteta. Oni podstiču samopouzdanje i prevazilaženje treme u novom iskustvu. Javni nastupi značajni su u razvoju ličnosti dece i njihovoj socijalizaciji.

Plesanje je laka, zabavna i odlična  vežba  za telo i um i divna uspomena!

Časovi baleta u naranijem detinjstvu, deci će približiti  lepotu čarobnog sveta baleta. Deca će naučiti da je vežbanje zdravo,  pomoćiće im u socijalizaciji ličnosti, gracioznosti … U predškolskom uzrastu, kasnije  mogu otvoriti vrata različitim umetničkim karijerama. Ili karijerama koje podržavaju umetnost, publicista, producenta, kostimografa… I kada porastu, imaće divnu uspomenu na svoje baletske dane. Sećanja u roze patikicama, baletske kostime, aplauze mama, tata, baka i nas pedagoga.

moderan-balet-sjajna-aktivnost-za-vase-dete (4)

Prema londonskom Imperial Societi of Teachers of Dance (ISTD), moderni balet  može poboljšati fleksibilnost i snagu. To  može pomoći deci da se poboljšaju u nekom drugom sportu… Studije su utvrdile da ples može smanjiti stres, depresiju i anksioznost kod dece.  Sigurno je, može da poveća samopouzdanje.

Ples može pomoći deci da postignu i održavaju zdravu težinu. Omogućava i kardiovaskularnu aktivnost i aktivnost koja nosi težinu, tako da je dobra za dečije srce i kosti…

Share.

About Author

Comments are closed.