Vestibularna stimulacija – Deca se Vrte i Okreću…

Vestibularna stimulacija

Vestibularna stimulacija, dete se vrti i okreće u krug, a vi brinete – nemojte, tako dete unapređuje ravnotežu i orijentaciju u prostoru.  Može se sprovoditi kod beba u najranijem uzrastu i kod dece u periodu ranog razvoja.

Čulo ravnoteže i pokreta – Vestibularna stimulacija

Zajednička integracija informacija iz čula  dodira, proprioceptivnog  i vestibularnog  sistema, kao i čula vida, sluha, mirisa i ukusa, omogućavaju uspešno funkcionisanje u svakodnevnim aktivnostima.

Deca se rađaju sa dobro razvijenim vestibularnim čulom, koji se nalazi u unutarnjem uhu i odgovorno je za osećaj za  kretanje i ravnotežu. Bebe i deca  uobičajeno uživaju u nošenju, ljuljanju, skakutanju, vrtenju i sl., čime ujedno podstiču razvoj ovoga čula koje koordinira pokrete i ima važnu ulogu u mentalnom i neurološkom razvoju.

Vestibularna stimulacija
Deca uživaju u igrama kada ih vrtite i okrećete u krug

Deca intuitivno sprovode vestibularnu stimulaciju?

Da, nemojte braniti deci da se vrte, okreću, ljuljaju ona intuitivno rade vestibularnu stimulaciju! 

Da bi došlo do komunikacije govorom, potrebno je da se razvije neverbalna, koja se velikim delom zasniva upravo na iskustvima koje dobijamo kroz telo, svojim čulima.

Kakve poteškoće imaju deca s oštećenjima u vestibularnom sastavu?

Deca s oštećenjima u vestibularnom sastavu, često se suočavaju s poteškoćama u tzv. višim funkcijama, kao što je usvajanje jezika, pažnja, učenje i sl. Vestibularna stimulacija  istovremeno je  jedan od najboljih načina umirivanja vrlo male dece u situacijama napetosti, velikog uznemirenja, plakanja i sl. Ona pomaže bebama da se umire i ostanu u stanju budnog praćenja zbivanja u okolini, tokom kojeg najviše uče.

Naše biološke predispozicije u velikoj meri diktiraju osetljivost na različite informacije iz okoline. Neko bolje čuje, vidi, neko je spretniji, neko ima istančanije čulo mirisa, ukusa, dodira…

Vestibularna stimulacija
Deca intuitivno sprovode vestibularnu stimulaciju

Kako se sprovodi vestibularna stimulacija?

  • Blago ljuljuškanje levo-desno, za uzrast posle jedne ipo godine deteta. U stojećem ili sedećem stavu, dete blago odgurujete levo i desno, tako da ne padne nego se samo vrati u stabilan položaj.
  • LJuškanje nogu. Za uzrast od 6 meseci i na dalje. U ležećem položaju noge deteta savijene u kuku i kolenu, oslonjene na stopala, obe  istovremeno pomerati levo-desno.
  • Vežbe rotacije glave pre vertikalizacije kod dece koja dugo leže, za uzrast deteta posle 1. godine i na dalje. U slučajevima kada dete dugo leži, pre nego se pridigne, šakama blago rotirati glavu levo pa desno, nekoliko puta, kako dete ne bi pri ustajanju u vertikalan položaj, izgubilo ravnotežu.
  • Ljuljanje u ćebetu ili nekoj prostirci levo-desno može se sprovoditi u najranijem uzrastu bebe od 1. meseca pa na dalje. Bebu (ili dete) postavite u sredinu ćebeta ili prostirke, kao da je u gnezdu i sa drugom osobom koja drži drugi kraj ćebeta ili prostirke, sinhrono,  blago njišite-ljuljajte dete.
  • Položaj gnezda. U periodu vaše trudnoće, beba je za vreme svog razvoja zaštićena i sigurna u ograničenoj sredini materice i kada pravi pokrete svojim ekstremitetima, uvek naidje na prepreku ili granicu. Zato, nakon rodjenja , naročito u toku sna, kada napravi neki nagli pokret i ne naidje na granicu budi se i počinje da plače. Potrebno je tada napraviti položaj gnezda tako što će se dete ograničiti jastukom za dojenje (ima izgled velike, dugačke debele zmije) počev od glavice sa zadnje strane duž kičmenog stuba preko karlice, nogica, tabana i sa prednje strane malo odmaknuti, kao da je dete u jajetu, tj. u gnezdu. Ovaj položaj daje mu osećaj sigurnosti i zaštite, pri naglim pokretima neće se buditi, jer će imati osećaj da je i dalje kod mame u stomaku. Ako nemate jastuk za dojenje mogu se koristiti urolani peškiri, prostirke i sl.
Master defektolog, somatoped. Radi u Beogradu u D.Z. Stari Grad od 1997. godine kao master defektolog-somatoped. Pohađala stručne edukacije i ima sertifikate: Opšta i specifična reedukacija psihomotorike-prevencija i tretman poremećaja motorike, govora, emocija i saznajnih funkcija u detinjstvu; Biological treatments for autism and ADHD; Rana dijagnostika i stimulativni rad sa riziko decom u prvoj godini zivota; Neurokineziološki razvoj deteta do godinu dana i brojne druge.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…