Dete Treba Upisati u Školu Plivanja

0

Najbolje je kada se plivanje nauči u detinjstvu od stručnog lica, i kada se deca, još dok su sasvim mala naviknu na blagotvorno dejstvo vode.

Plivanje je sjajan podsticaj psihomotornog razvoja i socijalnih veština… Brojne su koristi od plivanja za decu. Pored sjajnog fizičkog razvoja, plivanje utiče i na psihu deteta, pomaže u prevazilaženju stidljivosti, nesigurnosti i strahova, poboljšava komunikaciju i ubrzava socijalizaciju.

Mališani su tek od treće godine sposobni da plivaju samostalno, ali je najvažnije da nemaju strah od vode. Zbog toga je najveća greška roditelja kada  dete teraju u vodu protiv njegove volje, kada ga gurnu ili bace u bazen verujući da će se tako osloboditi straha i tako postignu – suprotan efekat a možda i traumu za ceo život.

Za decu uzrasta do tri-četiri godine,  obuka plivanja se  i dalje sprovodi u prisustvu jednog od roditelja u bazenu, dete se navikava na nepoznatu osobu, odnosno trenera a roditelj odlično ume da prepozna sve reakcije deteta.  Od četvrte godine ka petoj, dete samostalno sa trenerom i njegovim pomoćnicima uči plivanje.

Zašto dete treba upisati u školu plivanja- uzrast od 3. do 7. godine (1)

Prvo se deca uče osnovi bezbednosti na bazenu i u vodi, pravila ponašanja pre, za vreme i posle treninga. Takodje na početku je i čas upoznavanja –  malo testiranje, gde stručni treneri na osnovu nekoliko parametara procene kako dete reaguje na trening, trenere i zadatke koje mu postavlju i na osnovu toga dete bude rasporedjeno u odgovarajuću grupicu i dobija svog trenera.

Prvi deo treninga

Predvidjen je za oslobadjanje u vodi, za vežbice plutanja i gnjurenja, a  zatim se prelazi na vežbice kretanja kroz vodu. Trening se završava skokovima ili igricama po izboru. U ovom uzrastu važno je da su deca pod stalnim nadzorom nekoliko trenera a da se  radi u manjim grupicama do četvoro  petoro  dece na jednog trenera.

Zašto dete treba upisati u školu plivanja- uzrast od 3. do 7. godine (4)

U uzrastu od 4. prema 7. godini, roditelji ne prisustvuju treningu, tj ne nalaze se na bazenu za vreme treninga ali je poželjno da su u čekaonici iz koje je moguće posmatrati trening – tj. deca mogu da ostvare vizuelno kontakt i dobiju dodatnu sigurnost.

Dete  samo bez pomoći trenera (samo uz nadzor),  a uz pomoć daske za plivanje kao osnovnog rekvizita,  pliva nogama kraul ili prsno, pokušava da se prvi put samo okrene na ledja, držeći i dasku i trenera u svom vidnom polju. Da bi dete usvojilo osnove pravilnog plivanja potreban je kontinuitet u radu sa njim.

Za trening je potrebno poneti: kupaći kostim, naočare za plivanje, kapicu, papuče i peškir.

Naučiti pravilno plivanje sjajna je veština koja traje za ceo život!
  • Plivanje sa šlaufima se ne računa u pravo plivanje
  • Dete treba da se oseća bezbedno i da zavoli boravak u vodi, nespremnost deteta da uroni lice u vodu ukazuje na strah i neprihvatanje zato je potrebno strpljenje i profesionalni pristup
  • Dete može pokušavati da pravilno pliva, ali tek sa dobrim usmerenjima – trenerom ili obučenom osobom, će u tome i zaista uspeti
  • Dete ne treba da drži zatvorena usta dok je u bazenu (što roditelji često savetuju deci), da se ne bi „nagutalo vode“, uz trenera će se osećati opušteno i sigurno neće naškoditi ako i proguta neku malu kočičinu bazenske vode
  • Deca koja plivaju samo leti, često do naredne sezone naučeno zaboravljaju, čak i mlađi školarci. Zato strpljivo i polako, sve ispočetka!

Posle plivanja, u prelaznim periodima jesen ka zimi, zima ka proleću i zimi, poželjno je da  dete, ostane u zatvorenom prostoru, koji svaki klub koji organizuje plivanje ima, bar 30 minuta pre izlaska napolje.

Share.

About Author

Comments are closed.