Hernija preponska kila kod dece

Hernija, preponska kila kod dece

Hernija preponska kila kod dece (bruh, hernija lat.Hernia inguinalis) je jedna od najčešćih urođenih anomalija i hirurških intervencija u dečjem uzrastu.

Zašto nastaje hernija preponska kila kod dece?

Kod dece, za razliku od odraslih, ne postoji slabost  mišića prednjeg trbušnog zida, već ova vrsta kile nastaje kao posledica ne zatvaranja processus vaginalis-a peritoneuma, koji se u većini slučajeva ( oko 80%) normalno zatvori tokom prve godine života. Na taj način je omogućen prolaz nekog dela ili kompletnog organa iz trbušne duplje  (tanko crevo, delovi debelog creva, jajnik kod devojčica , deo trbušne maramice – omentuma) kroz unutrašnji otvor ingvinalnog kanala.

Hernija, preponska kila kod dece

Da li je lečenje preponske kile je isključivo hirurško?

Da, rizik od uklještavanja je veoma visok, naročito kod dece ispod prve godine života. U toku uklještenja dolazi do prekida cirkulacije uklještenih delova ili kompletnog organa, kao i prekid cirkulacije u krvnim sudovima istostranog testis kod muške dece jer krvni sudovi za taj testis prolaze kroz isti otvor na izlasku iz trbušne duplje, tj. ulasku u preponski kanal.

Kada se operiše preponska kila, u kom uzrastu?

Ali ako ne postoje komplikacije, preponsku kilu ne treba operisati pre trećeg meseca života deteta. Razlog je taj što je u prva tri meseca, dete mnogo podložnije infekcijama i traumama nego nakon tog perioda. Samim tim, i oporavak je mnogo brži. Dakle, preponska kila se posle trećeg meseca života operiše kada se otkrije, ali i kada roditelji postanu svesni da dete ima urođenu anomaliju koja se ne može konzervativno lečiti.

Operacija se izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji i svodi se na uklanjanje kilne kese, kao i na rekonstrukciju ingvinalnog kanala.

Koliko dugo se ostaje u bolnici posle operacije preponske kile?

Ranije su te operacije zahtevale višednevni boravak u bolnici, a danas ova vrsta operacije spada u jednodnevno hirurško lečenje, što takodje ide u prilog  manje psihološke traume kako za dete, tako i za roditelje.

U izuzetnim slučajevima, kada se kilna kesa ne odstrani dovoljno visoko, ili se ne ukloni processus vaginalis peritonei kao tačka vodilja u formiranju preponske kile,  može da dođe do ponovne pojave kile (recidiv),  ili povlačenja testisa u ingvinalni kanal, što predstavlja indikaciju za novi hirurški zahvat.

Moguće je da se nakon uspešnog lečenja kile, ona pojavi na drugoj strani, što podrazumeva sprovođenje identičnog tretmana.  Recidivi su  češći kod ženske dece. Rezultati operativnog lečenja su veoma dobri ( oko 99%).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista dečje hirurgije, subspecijalista dečije urologije, magistar medicinskih nauka iz oblasti dečije hirurgije, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Pohađao brojna usavršavanja u Evropi i svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku genitalnu operaciju kod dece na Balkanu koristeći tada novi i inovativni hirurški trend u svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku ortopedsku operaciju kod novorođenih beba na Balkanu, na urodjeno deformisanim stopalima. Prvi na Balkanu izvršio transplantaciju koštne srži kod dece.
Preporučujemo vam...
25 Nedelja trudnoće
25 Nedelja trudnoće – Prava ste trudnica!
25 Nedelja trudnoće, počeo je sedmi lunarni mesec trudnoće (prva nedelja). Drugi trimestar trudnoće se uskoro završava, prava ste trudnica (vaš stomak je vrlo uočljiv).Kako se razvija beba u 25 nedelja trudnoće?Plod je dugačak 34-35 centimetara i težak 650-700 grama.Sada se usled razvoja centralnog nervnog sistema kod ploda formira sklonost…
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…