Hrana Koja Popravlja Raspoloženje!

Neka hrana može da nam popravi raspoloženje

Ko uživa u hrani, raspoloženje mu se odmah popravi za dobrom trpezom!

Ali, da li ste znali da određena hrana,  pored dobrog zdravlja, nudi i dobro raspoloženje!

Poznato je da hrana svakodnevno učestvuje u izgradnji naših ćelija i dalje energiju celom telu pa i mozgu, kao i da je neophodno da hrana bude bogata mikro i makro nutrijentima, kako bi mozak  na najbolji način obavljao sve kognitivne funkcije.

Različite studije govore u prilog da mediteranski tip ishranesmanjuje mogućnost nastanka depresije za čak 25 %, dok ishrana bogata rafinisanim šećerima može da pogorša simptome razdražljivosti i lošeg raspoloženja.

Kako da hrana „podigne“ popravi raspoloženje?

hrana koja popravlja raspolozenje

Obojite tanjir – Različite studije govore u prilog da kada jedete iz šarenog posuđa poboljšavate raspoloženje. Bitno je da i sadržaj tanjira bude šaren, sa sezonkom salatom, varivom različitin proteina, izvorom proteina popout mesa, ribe ili soje i parčetom hleba.  Aranžirajte tanjir pre jela, tako će svaki obrok biti specijalna prilika.

Imajte redovne obroke – Neredovni obroci mogu dovesti do naglog pada šećera u krvi što za posledicu ima osećaj umora, razdražljivosti i depresije. Da biste održavali noramaln nivo šećera u krvi, pored toga što treba da imate redovne obroke, birajte I hranu sa nižim glikemijskim indeksom  popot žitarica od celog  zrna, ovasa, mahunarki…

 

 

hrana koja popravlja raspolozenje

Serotonin i hrana 

Serotonin je neurotransmiter koji utiče na dobar san, apetiti, dobro raspoloženje i inhibitor je bola. Zajedno sa melatoninom, koji utiče na dobar san,  sintetiše se iz amino kiseline triptofana koja se nalazi u jaju, govedini, morskoj ribi, ali i patlidžanu, krompiru, sočivu, banani, orašastim plodovima. Crna čokoladaje neizostavna!

Hidrirajte se redovno 

Količina vode koju unesete u toku dana je u direktnoj vezi sa normalnom funkcijom mozga. Nedostatak vode u mozgu može da izazove brojne simptome, poput nemogućnosi fokusiranja, problema sa pamćenjem, kao i glavobolju, probleme sa spavanjem, ljutnju, depresiju. Dnevne preporuke za unos vode je osam čaša dnevno za sedeći posao, koji čak može da se duplira kod teškog fizičkog rada na visokim temperaturima. Dobro hidrirani spremni ste i za dobro raspoloženje!

hrana koja popravlja raspolozenje

Smanjite unos kafe 

Kofein daje brzo energije kod osećaja umora, ali ako se uzima u preteranoj količini može negativno da utiče na raspoloženje u smislu anksioznosti, depresije i poremećaja sna. Pored kafe, kofein se nalaza i u čaju, čokoladi, nekim sokovima i energetskim pićima. U manjoj količini, omiljena kafa će sigurno podići i raspoloženje, dok uživate u njenoj aromi!

Vodite računa o probavi 

Kada imate probleme poput opstipacije i dijareje, to negativno utiče na raspoloženje. S druge strane sindrom nervoznih creva je povezan najčešće sa stresom. Da biste poboljšali probavu, u ishrani koristite što više vlakna iz svežeg voća i povrća.  Odvojite vreme kada jedete kako biste izbegli da jedete na brzinu.

Hrana koja popravlja raspoloženje

Vitamini i minerali popravljaju raspoloženje

Vitamini iz grupe B, C E, kao i selen, gvožđe i magnezijum deluju protektivno na neurotransmitere. Zbog toga je neophodno da u svakodnevnoj ishrani imate sveže voćei povrće, i da šaku orašastih plodovi koristite u užini svakih par dana. Za normalno funkcionisanje nervnog sistema odgovorne su folna kislina i vitamin B12, koji je jedini vitamin koga ima samo u namirnicama životinjskog porekla. Kada ovo redovno konzumirate I znate da ste doprineli zdravlju – nema smetnji dobrom raspoloženju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor medicine i klinički nutricionista. Sa više od 10 godina iskustva u izradi individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…