Hrana koja popravlja raspoloženje!

Hrana Koja Popravlja Raspoloženje!

Sadržaj

Hrana koja popravlja raspoloženje!  Da, ko uživa u hrani, raspoloženje mu se odmah popravi za dobrom trpezom!

Određena hrana koja popravlja raspoloženje

Ali, da li ste znali da određena hrana,  pored dobrog zdravlja, nudi i dobro raspoloženje! Poznato je da hrana svakodnevno učestvuje u izgradnji naših ćelija i dalje energiju celom telu pa i mozgu, kao i da je neophodno da hrana bude bogata mikro i makro nutrijentima, kako bi mozak  na najbolji način obavljao sve kognitivne funkcije. Različite studije govore u prilog da mediteranski tip ishrane smanjuje mogućnost nastanka depresije za čak 25 %, dok ishrana bogata rafinisanim šećerima može da pogorša simptome razdražljivosti i lošeg raspoloženja.

Hrana Koja Popravlja Raspoloženje!

Kako da hrana „podigne“ popravi raspoloženje?

hrana koja popravlja raspolozenje

Obojite tanjir – Različite studije govore u prilog da kada jedete iz šarenog posuđa poboljšavate raspoloženje. Bitno je da i sadržaj tanjira bude šaren, sa sezonkom salatom, varivom različitin proteina, izvorom proteina popout mesa, ribe ili soje i parčetom hleba.  Aranžirajte tanjir pre jela, tako će svaki obrok biti specijalna prilika.

Imajte redovne obroke – Neredovni obroci mogu dovesti do naglog pada šećera u krvi što za posledicu ima osećaj umora, razdražljivosti i depresije. Da biste održavali noramaln nivo šećera u krvi, pored toga što treba da imate redovne obroke, birajte I hranu sa nižim glikemijskim indeksom  popot žitarica od celog  zrna, ovasa, mahunarki…

 

 

 

hrana koja popravlja raspolozenje

Serotonin i hrana 

Serotonin je neurotransmiter koji utiče na dobar san, apetiti, dobro raspoloženje i inhibitor je bola. Zajedno sa melatoninom, koji utiče na dobar san,  sintetiše se iz amino kiseline triptofana koja se nalazi u jaju, govedini, morskoj ribi, ali i patlidžanu, krompiru, sočivu, banani, orašastim plodovima. Crna čokolada je neizostavna!

Hidrirajte se redovno 

Količina vode koju unesete u toku dana je u direktnoj vezi sa normalnom funkcijom mozga. Nedostatak vode u mozgu može da izazove brojne simptome, poput nemogućnosi fokusiranja, problema sa pamćenjem, kao i glavobolju, probleme sa spavanjem, ljutnju, depresiju. Dnevne preporuke za unos vode je osam čaša dnevno za sedeći posao, koji čak može da se duplira kod teškog fizičkog rada na visokim temperaturima. Dobro hidrirani spremni ste i za dobro raspoloženje!

hrana koja popravlja raspolozenje

Smanjite unos kafe 

Kofein daje brzo energije kod osećaja umora, ali ako se uzima u preteranoj količini može negativno da utiče na raspoloženje u smislu anksioznosti, depresije i poremećaja sna. Pored kafe, kofein se nalaza i u čaju, čokoladi, nekim sokovima i energetskim pićima. U manjoj količini, omiljena kafa će sigurno podići i raspoloženje, dok uživate u njenoj aromi!

Vodite računa o probavi 

Kada imate probleme poput opstipacije i dijareje, to negativno utiče na raspoloženje. S druge strane sindrom nervoznih creva je povezan najčešće sa stresom. Da biste poboljšali probavu, u ishrani koristite što više vlakna iz svežeg voća i povrća.  Odvojite vreme kada jedete kako biste izbegli da jedete na brzinu.

 

Hrana koja popravlja raspoloženje

Vitamini i minerali popravljaju raspoloženje

Vitamini iz grupe B, C E, kao i selen, gvožđe i magnezijum deluju protektivno na neurotransmitere. Zbog toga je neophodno da u svakodnevnoj ishrani imate sveže voće i povrće, i da šaku orašastih plodovi koristite u užini svakih par dana. Za normalno funkcionisanje nervnog sistema odgovorne su folna kislina i vitamin B12, koji je jedini vitamin koga ima samo u namirnicama životinjskog porekla. Kada ovo redovno konzumirate I znate da ste doprineli zdravlju – nema smetnji dobrom raspoloženju!

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...