Hrana Koja Popravlja Raspoloženje!

Neka hrana može da nam popravi raspoloženje

Ko uživa u hrani, raspoloženje mu se odmah popravi za dobrom trpezom!

Ali, da li ste znali da određena hrana,  pored dobrog zdravlja, nudi i dobro raspoloženje!

Poznato je da hrana svakodnevno učestvuje u izgradnji naših ćelija i dalje energiju celom telu pa i mozgu, kao i da je neophodno da hrana bude bogata mikro i makro nutrijentima, kako bi mozak  na najbolji način obavljao sve kognitivne funkcije.

Različite studije govore u prilog da mediteranski tip ishranesmanjuje mogućnost nastanka depresije za čak 25 %, dok ishrana bogata rafinisanim šećerima može da pogorša simptome razdražljivosti i lošeg raspoloženja.

Kako da hrana „podigne“ popravi raspoloženje?

hrana koja popravlja raspolozenje

Obojite tanjir – Različite studije govore u prilog da kada jedete iz šarenog posuđa poboljšavate raspoloženje. Bitno je da i sadržaj tanjira bude šaren, sa sezonkom salatom, varivom različitin proteina, izvorom proteina popout mesa, ribe ili soje i parčetom hleba.  Aranžirajte tanjir pre jela, tako će svaki obrok biti specijalna prilika.

Imajte redovne obroke – Neredovni obroci mogu dovesti do naglog pada šećera u krvi što za posledicu ima osećaj umora, razdražljivosti i depresije. Da biste održavali noramaln nivo šećera u krvi, pored toga što treba da imate redovne obroke, birajte I hranu sa nižim glikemijskim indeksom  popot žitarica od celog  zrna, ovasa, mahunarki…

 

 

hrana koja popravlja raspolozenje

Serotonin i hrana 

Serotonin je neurotransmiter koji utiče na dobar san, apetiti, dobro raspoloženje i inhibitor je bola. Zajedno sa melatoninom, koji utiče na dobar san,  sintetiše se iz amino kiseline triptofana koja se nalazi u jaju, govedini, morskoj ribi, ali i patlidžanu, krompiru, sočivu, banani, orašastim plodovima. Crna čokoladaje neizostavna!

Hidrirajte se redovno 

Količina vode koju unesete u toku dana je u direktnoj vezi sa normalnom funkcijom mozga. Nedostatak vode u mozgu može da izazove brojne simptome, poput nemogućnosi fokusiranja, problema sa pamćenjem, kao i glavobolju, probleme sa spavanjem, ljutnju, depresiju. Dnevne preporuke za unos vode je osam čaša dnevno za sedeći posao, koji čak može da se duplira kod teškog fizičkog rada na visokim temperaturima. Dobro hidrirani spremni ste i za dobro raspoloženje!

hrana koja popravlja raspolozenje

Smanjite unos kafe 

Kofein daje brzo energije kod osećaja umora, ali ako se uzima u preteranoj količini može negativno da utiče na raspoloženje u smislu anksioznosti, depresije i poremećaja sna. Pored kafe, kofein se nalaza i u čaju, čokoladi, nekim sokovima i energetskim pićima. U manjoj količini, omiljena kafa će sigurno podići i raspoloženje, dok uživate u njenoj aromi!

Vodite računa o probavi 

Kada imate probleme poput opstipacije i dijareje, to negativno utiče na raspoloženje. S druge strane sindrom nervoznih creva je povezan najčešće sa stresom. Da biste poboljšali probavu, u ishrani koristite što više vlakna iz svežeg voća i povrća.  Odvojite vreme kada jedete kako biste izbegli da jedete na brzinu.

Hrana koja popravlja raspoloženje

Vitamini i minerali popravljaju raspoloženje

Vitamini iz grupe B, C E, kao i selen, gvožđe i magnezijum deluju protektivno na neurotransmitere. Zbog toga je neophodno da u svakodnevnoj ishrani imate sveže voćei povrće, i da šaku orašastih plodovi koristite u užini svakih par dana. Za normalno funkcionisanje nervnog sistema odgovorne su folna kislina i vitamin B12, koji je jedini vitamin koga ima samo u namirnicama životinjskog porekla. Kada ovo redovno konzumirate I znate da ste doprineli zdravlju – nema smetnji dobrom raspoloženju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor medicine i klinički nutricionista. Sa više od 10 godina iskustva u izradi individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…