Hvale se Neke Tate, Sa NJima Deca …

Hvale se neke tate kako deca u njihovom prisustvu ne plaču, lepo se ponašaju a kada dođe mama prave haos!

Hvale se neke tate: Sa tatom se lepo ponaša, a sa mamom pravi haos! Zašto je to tako? Kako se dete oseća kada uspe da „izmanipuliše roditelja“?

Kažu neke tate i hvale se da su deca sa njima mirna

Hvale se neke tate kako deca u njihovom prisustvu ne plaču, ne pokušavaju da iznude beskrajno nošenje, ni novu igračku, ni čokoladicu pre ručka. U tatinom prisustvu deca se lepo igraju sa njim ili sama, i nikad ne prave dramu. Lepo posklanjaju za sobom. Ne bacaju stvari, ne bacaju se po podu. Kad mama dođe, kažu tate, nastaje haos. Kako vide mamu, odmah udaraju u plač.

Kako se često ovakvo ponašanje dece  tumači?

Ovo ponašanje deteta se često tumači popustljivošću majki. Deca znaju da tata neće reagovati na plakanje i ni ne pokušavaju. Znaju da im tata neće kupiti čokoladicu, niti će im beskrajno dugo objašnjavati zašto ne može sada čokoladica, niti će pokušavati da ih „podmite“ nečim drugim, ni da im skrenu misli. Jednostavno će reći: „Ne“ i tu će biti kraj. Tate gledaju s visine na mame kada uvide ovakav obrazac. Oni veruju da to rade bolje od mame i žele da mami daju savet kako da i one budu tako dobre i vešte.

Tate rade baš onako kako treba, ali i mame takođe?

Ne bih rekla da tate to rade bolje. Rekla bih da tate rade baš onako kako treba, ali i mame takođe. Meni se dopada jedno drugačije objašnjenje ove pojave.

Mame su luka bezuslovnog prihvatanja, bezuslovne ljubavi, bezuslovne tolerancije. Tako dete doživljava mamu. Tatina ljubav je ista takva, ali njegovo spoljašnje ponašanje nije i za dete tata je stroža disciplina. Pred tatom se dete trudi da se „pokaže“, da ga zadivi, da tata bude ponosan. Pred mamom zna da ne mora. Pred mamom može da bude „pekmez“, može da traži šta god hoće na način na koji hoće. Sada generalizujem, govorim uopšteno. Nije, naravno, kod svakog roditeljskog para tako.

Hvale se neke tate

Detetu su potrebni i mama i tata

Jedan od razloga je i ovaj. Detetu treba tata da ga uči samokontroli, da ga uči ograničenjima, da ga, voleći ga i držeći ga bezbedno u naručju, priprema za spoljni svet. Mama mu treba da nauči da bezuslovno voli sebe, da zna da je dobar i vredan kako god da se ponaša. Mi usvajamo ponašanje roditelja prema nama i ono vremenom postaje naše ponašanje i razmišljanje o samima sebi. Uz mamu i tatu dete uči da, ma šta da mu se u životu dogodi, da ima unutrašnju bezuslovnu samopodršku, ali i snagu da sebe gura napred i da od sebe očekuje bolje i više.

Zašto plaču?

Posle divnog i zabavnog  celodnevnog igranja sa tatom, kada dođe mama dete ima potrebu da se prepusti svojim suzdržavanim osećanjima, plakanju, ljutnji, koji su se možda nagomilali tokom dana, da da sebi oduška. Isto kao što i mi odrasli volimo da budemo lepo doterani i obučeni, ali i da se skinemo u pidžamu kada dođemo kući. Otprilike tako. Samo što su ovde „kuća“ i mama i tata, svako na svoj način.

Kako se postavljaju granice?

U pubertetu se ponavlja slična situacija, dete češće ispoljava ljutnju i grubo ponašanje prema majci, jer se ne plaši kazne. Možda je na ovom primeru puberteta lakše objasniti zašto majke treba da uvedu granicu, ali ne previše čvrstu. Tatina granica je najčešće sasvim dovoljno čvrsta, a mamina treba da bude onoliko daleko koliko to njoj odgovara. Mama koja oseća da je dete vređa, treba da podvuče crtu na tom mestu, da kaže, ljubazno ali odlučno: „Ovako ne možeš sa mnom razgovarati, to je uvredljivo.“ Mame mogu da uče od tata kako se postavljaju granice kada osete da su potrebne, ali ako ne osećaju da treba da ih postave tamo gde bi tata postavio svoje, ne moraju. Dete će biti sasvim ok dokle god se roditelji vole i međusobno kompenzuju, dokle god im je poznat pojam granice, svejedno da li dolazi od mame ili od tate, ili oboje.

 

Kako se dete oseća kada uspe da „izmanipuliše roditelja“?

Isto kao i u ranom detinjstvu, i u pubertetu dete ima potrebu za granicom, da zna da će ga neko sprečiti da uradi sve što može da uradi, da ima nekog jačeg od sebe da pazi na njega. Iako u trenutku kada shvati da može da izmanipuliše roditelja dete oseća ponos, veoma je neprijatno osećanje za dete kada zna da roditelj nije dovoljno moćan da ga spreči.

Dete „testira granice“?

Psiholozimisle na to kada kažu da dete „testira granice“. Zar i nama odraslima ne bi bilo fantastično kada bismo znali da imamo nekoga ko će nas sprečiti da uradimo nešto pogubno za nas? Ko će nas usmeravati bez obzira na naš bunt i ko neće odustajati, koga ne možemo da „farbamo“ da smo previše umorni, da odemo na trening, da smo „zaslužili“ treće parče torte, da smo previše ljubazni da odbijemo da sednemo u kola sa pijanim vozačem?

Mama i tata mogu da se usklade savršeno, svako sa svojim uverenjima i ponašanjima, to hoću da kažem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…