Izbacivanje Sekreta iz Pluća kod Dece – Foto prikaz i video

Izbacivanje Sekreta iz Pluća kod Dece - Foto prikaz i Video

Izbacivanje sekreta iz pluća kod dece je moguće tehnikama koje ćemo vam prikazati.  Pogledajte video i foto prikaze  gde  Vera Bogavac Tavrić Strukovni fizioterapeut specijalista, podseća  kako se radi izbacivanje sekreta i šlajma iz pluća beba i dece, kako se primenjuje drenaža i manuelna perkusija. Ono što se gotovo uvek javlja kod dece kao prateći simptom prehlada jeste sekret.  Prve informacije potražite kod pedijatra. Ako ste zaboravili ponešto, ovaj video i foto prikazi će vam pomoći.

Dete ima sekret u plućima, kako izbaciti sekret?

Postoje tehnike za čišćenje disajnih puteva koje deci pomažu u velikoj meri i one obuhvataju pravilno pozicioniranje – posturalna drenaža, primena prekusija grudnog koša, kao i čišćenje disajnih puteva kašljanjem i drugim tehnikama disanja. One se primenjuju u cilju otklanjanja subjektivnih tegoba, odlepljivanja i pokretanja nakupljenog bronhijalnog sekreta.

Malo dete ne zna da iskašlje i izbaci sekret iz pluća?

Lekovi protiv produktivnog kašlja, razni sirupi, odlično razgrađuju gust sekret i „odlepljuju“ ga sa bronhija, ali ni oni ne pomažu, jer malo dete ne ume da se iskašlje. Kod većeg deteta, posle četvrte godine koga naučite da iskašljava, takodje je blagotvorno i predstavlja pravu pomoć, primeniti postularnu drenažu i specifično disanje, zbog što boljeg oslobađanja pluća od nepoželjnog sekreta!

Temperatura je neprimerena godišnjem dobu, vazduh je zagađen i sve je idealno za viruse i prehlade, grip … Zato bi roditelji trebalo da nauče kako pomoći detetu.

Položaji za drenažu pluća

Pravilno pozicioniranje podrazumeva održavanje određenih položaja koji su optimalni za drenažu sekreta i baziraju se na delovanju sile teže. Za svaki segment pluća postoji specifičan položaj u kome se izvodi drenaža i u praksi se četiri položaja najčešće primenjuju a to su: levi i desni kosi bočni ležeći položaj sa glavom na dole, kosi ležeći na leđima i kosi ležeći na stomaku. Ukoliko je beba u pitanju drenažu vršite u vašem krilu, ukoliko je starije dete postavite jastuk, gornji deo tela nagnut za oko 30 stepeni u odnosu na donji deo tela.

Drenaža pluća posle inhalacije razmekšava bronhijalni sekret?

Da, drenaža se primenjuje 2-4 puta u toku dana, u trajanju 15-20 minuta u zavisnosti od stanja u kom se nalazi dete. Drenaža se uvek primenjuje nakon inhalacione terapije, bilo da se za inhalaciju koriste lekovi ili samo fiziološki rastvor. Inhalacijom se razmekšava i razvodnjava bronhijalni sekret, te je drenaža efikasnija.

 

Izbacivanje sekreta iz pluća bebe ili deteta (5)

 

 

 

 

 

 

 

Kosi ležeći položaj na leđima

Izbacivanje sekreta iz pluća bebe ili deteta (4)

 

 

 

 

 

 

 

Kosi ležeći položaj na stomaku

Izbacivanje sekreta iz pluća bebe ili deteta (1)

 

 

 

 

 

 

Kosi ležeći položaj na desnom boku  

Manuelna perkusija za izbacivanje sekreta iz pluća

Manuelna perkusija predstavlja ritmičku primenu sile šakom terapeuta, odnosno roditelja, formiranom u obliku kupe uz primenu vibracionih pokreta preko grudnog koša. Samo takvom perkusijom, gde se stvara uslovno rečeno vakum između šake i segmenta gde vršimo perkusiju čuje se „zvuk šupljih udaraca“. Perkusije se izvode ritmično, preko odeće deteta.

Ne radi se preko kičmenog stuba i predela srca!

Izbacivanje sekreta iz pluća bebe ili deteta (3)

 

 

 

 

 

 

 

Šaka treba da bude u obliku kupe

Izbacivanje sekreta iz pluća bebe ili deteta (2)

 

 

 

 

 

 

 

Manuelna perkusija

 

U praksi se roditelji plaše da je kontakt previše jak, posebno kod male dece i beba, pa tako smo blago lupkaju, pljeskaju, šakom dete. Nažalost, to pljeskanje i lupkanje nije od pomoći i nema efekta. Najbolje bi bilo da vam terapeut za prvi put pokaže demonstrira i proveri jačinu vaše vibracije.

Vežbe disanja za čišćenje pluća – za stariju decu od 4  godine

Kod starije dece uglavnom se primenjuju vežbe forsiranog ekspirijuma i dijafragmalnog disanja. Vežba forsiranog ekspirijuma (izdisaja) se primenjuje 1-2 puta nakon faze mirnog disanja.

Dete treba da udahne duboko, zakašlje se 2-3 puta i u toj fazi kašljanja angažuje stomačne mišiće. Vežba mora biti strogo kontrolisana, jer nekontrolisan napadan kašalj zamara i povećava spazam bronhija.

Vežbe dijafragmalnog disanja poboljšavaju razmenu gasova i povećavaju volumen disanja, smanjuju utrošak energije potrebne za disanje. Izvode se uvek nakon inhalacione terapije i položajne drenaže. Podrazumevaju relaksirano disanje, dubok udah kroz nos i pasivan izdah, bez aktivacije vratne i ramene muskulature.

Primarni domen rada je oblast pedijatrije, rad sa bebama i decom. Kroz ciljane vežbe, razvojne aktivnosti i pravilnu stimulaciju se potstiče psiho-socio-motorički razvoj bebe (deteta). Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom roditelja poboljšava se kvalitet života mame.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…