Ja sam Tata, Ja sam Važan!

ja sam tata

Sadržaj

Ja sam tata, ja sam važan! Iako je mama prva uz bebu kada se rodi, pri tome i bebi neophodna, tata je i te kako važan. Tate, radujte se roditeljstvu i uključite se još od prvog dana.

Ja sam tata

Vi  ste prva osoba na koju će beba reagovati i koga će prepoznati pored mame. Tata sa decom izgrađuje poseban odnos, emocionalnoi i kognitivno značajan.  Očevi su veoma bitne figure u detetovom životu.

ja sam tata
Sve je više posvećenih očeva, koji se bave svojom decom i uživaju u roditeljstvu od prvih dana.

Dok je mama trudna…

Očevi možda ne razumeju šta se to dešava u stomaku njihove partnerke dok je trudna i mnogim budućim očevima je neobično da pričaju sa stomakom. Tate treba da znaju da beba još u stomaku čuje i oseća, zato tate pričajte,  pevajte vašem čedu, i gradite vaš odnos još pre rođenja!

Kada se beba rodi moći ćete da je umirite i uspavate, jer  će beba prepoznati vaš glas. Na ovaj način bebi prenosite emocije, pažnju, ljubav i osećaj  spokojstva.  Obraćajte se bebi, prenosite joj utiske, pričajte joj šta ćete sve raditi zajedno kada se rodi, koliko se radujete susretu…

ja sam tata
Beba vas čuje i oseća vašu emociju! Beba će prepoznati vaš glas ako joj pričate i pevušite dok je u maminom stomaku.

Oba roditelja su podjednako važna

Ne treba upoređivati ko je značajniji u detetovom životu, kao ni ko dete više voli, ko mu se više posvećuje, jer su obe figure i mamina i tatina, najvažnije i najbliskije detetu, od kojih uči i koje ga usmeravaju i kasnije vaspitavaju. Dete najsrećnije odrasta u harmoničnim odnosima roditelja, kao svedok ljubavi i poštovanja između tate i mame, a deca sve vide i osećaju, zar ne? Dete usvaja i kopira ponašanja i mame i tate, kao dve najznačajnije osobe u njegovom životu.

ja sam tata
Najlepše i najzabavnije vreme je vreme provedeno sa svojom porodicom. Mnogi očevi ne očekuju od sebe da se bave vaspitanjem dece, ne zato što su nezainteresovani, nego zato što ne znaju kako.

Tata, niste nikad menjali pelene?

Nema veze, naučićete, potom će vam to postati omiljena aktivnost, jer nema lepše provedenog vremena, nego kada ste sa vašom bebom, pričate joj, a ona vam uzvraća zadovoljnim osmesima i najčistijom dečijom emocijom.

To malo biće vam je sad najvoljenije biće na svetu. Da, vi ste TATA, osoba sa kojom će raditi sve one nestašluke uz puno smeha i zabave, neko sa kim će pustati zmaja na vetru i prviti kućicu od drveta. Sa kim će smišljati sve one najzanimljivije igre. Biti tata je baš strava, zar ne?

ja sam tata
Čajanka sa ćerkom ili igranje igica sa sinom? Ja sam prisutan u odrastanju svoje dece, jer sam tata!

Očinska figura

Naravno, bitno je da kao očinska figura budete i autoritet svom detetu, da zna šta mu je dozvoljeno, a šta nije i gde su granice u nestašlucima. Treba biti autoritet, ali autoritet blizak detetu, a ne osoba koje se boji, već svoj autoritet treba graditi na zdravim emocionalnim temeljima. A taj temelj je da dete zna da je zasigurno uvek voljeno i prihvaćeno. Tata je neko ko je moćan da ga zaštiti i da je na njegovoj strani…

Ja sam Tata, Ja sam Važan! - ja sam tata 2 1
Oba roditelja su detetu podjednako važna, od kojih uči i koje ga usmeravaju i kasnije vaspitavaju. Tata je tu da bude uvek na detetovoj strani, da ga zaštiti!

Ukoliko ste strog, hladan otac, dete neće umeti da izgradi pravi odnos sa vama. To će dalje uticati na njegovo odrastanje, kao i na postupke, izbore i odluke koje će donositi u životu.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...