Ja Sam Tata, Ja Sam Važan!

Ja Sam Tata

Ja sam tata, ja sam važan! Iako je mama prva uz bebu kada se rodi, pri tome i bebi neophodna, tata je i te kako važan. Tate, radujte se roditeljstvu i uključite se još od prvog dana.

Vi  ste prva osoba na koju će beba reagovati i koga će prepoznati pored mame. Tata sa decom izgrađuje poseban odnos, emocionalnoi i kognitivno značajan.  Očevi su veoma bitne figure u detetovom životu.

Ja Sam Tata
Sve je više posvećenih očeva, koji se bave svojom decom i uživaju u roditeljstvu od prvih dana

Dok je mama trudna…

Očevi možda ne razumeju šta se to dešava u stomaku njihove partnerke dok je trudna i mnogim budućim očevima je neobično da pričaju sa stomakom. Tate treba da znaju da beba još u stomaku čuje i oseća, zato tate pričajte,  pevajte vašem čedu, i gradite vaš odnos još pre rođenja!

Kada se beba rodimoći ćete da je umirite i uspavate, jer  će beba prepoznati vaš glas. Na ovaj način bebi prenosite emocije, pažnju, ljubav i osećaj  spokojstva.  Obraćajte se bebi, prenosite joj utiske, pričajte joj šta ćete sve raditi zajedno kada se rodi, koliko se radujete susretu…

Ja Sam Tata
Beba vas čuje i oseća vašu emociju! Beba će prepoznati vaš glas ako joj pričate i pevušite dok je u maminom stomaku.

Oba roditelja su podjednako važna

Ne treba upoređivati ko je značajniji u detetovom životu, kao ni ko dete više voli, ko mu se više posvećuje, jer su obe figure i mamina i tatina, najvažnije i najbliskije detetu, od kojih uči i koje ga usmeravaju i kasnije vaspitavaju. Dete najsrećnije odrasta u harmoničnim odnosima roditelja, kao svedok ljubavi i poštovanja između tate i mame, a deca sve vide i osećaju, zar ne? Dete usvaja i kopira ponašanja i mame i tate, kao dve najznačajnije osobe u njegovom životu.

ja sam tata
Najlepše i najzabavnije vreme je vreme provedeno sa svojom porodicom. Mnogi očevne očekuju od sebe da se bave vaspitanjem dece, ne zato što su nezainteresovani, nego zato što ne znaju kako. 

Niste nikad menjali pelene?

Nema veze, naučićete, potom će vam to postati omiljena aktivnost, jer nema lepše provedenog vremena, nego kada ste sa vašom bebom, pričate joj, a ona vam uzvraća zadovoljnim osmesima i najčistijom dečijom emocijom.

To malo biće vam je sad najvoljenije biće na svetu. Da, vi ste TATA, osoba sa kojom će raditi sve one nestašluke uz puno smeha i zabave, neko sa kim će pustati zmaja na vetru i prviti kućicu od drveta. Sa kim će smišljati sve one najzanimljivije igre. Biti tata je baš strava, zar ne?

Ja Sam Tata
Čajanka sa ćerkom ili igranje igica sa sinom? Ja sam prisutan u odrastanju svoje dece, jer sam tata!

Očinska figura

Naravno, bitno je da kao očinska figurabudete i autoritet svom detetu, da zna šta mu je dozvoljeno, a šta nije i gde su granice u nestašlucima. Treba biti autoritet, ali autoritet blizak detetu, a ne osoba koje se boji, već svoj autoritet treba graditi na zdravim emocionalnim temeljima. A taj temelj je da dete zna da je zasigurno uvek voljeno i prihvaćeno. Tata je neko ko je moćan da ga zaštiti i da je na njegovoj strani…

ja sam tata 2 1
Oba roditelja su detetu podjednako važna, od kojih uči i koje ga usmeravaju i kasnije vaspitavaju. Tata je tu da bude uvek na detetovoj strani, da ga zaštiti!

Ukoliko ste strog, hladan otac, dete neće umeti da izgradi pravi odnos sa vama. To će dalje uticati na njegovo odrastanje, kao i na postupke, izbore i odluke koje će donositi u životu.

Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…