Ja sam Tata, Ja sam Važan!

Ja sam Tata

Ja sam tata, ja sam važan! Iako je mama prva uz bebu kada se rodi, pri tome i bebi neophodna, tata je i te kako važan. Tate, radujte se roditeljstvu i uključite se još od prvog dana.

Ja sam tata

Vi  ste prva osoba na koju će beba reagovati i koga će prepoznati pored mame. Tata sa decom izgrađuje poseban odnos, emocionalnoi i kognitivno značajan.  Očevi su veoma bitne figure u detetovom životu.

ja sam tata
Sve je više posvećenih očeva, koji se bave svojom decom i uživaju u roditeljstvu od prvih dana.

Dok je mama trudna…

Očevi možda ne razumeju šta se to dešava u stomaku njihove partnerke dok je trudna i mnogim budućim očevima je neobično da pričaju sa stomakom. Tate treba da znaju da beba još u stomaku čuje i oseća, zato tate pričajte,  pevajte vašem čedu, i gradite vaš odnos još pre rođenja!

Kada se beba rodi moći ćete da je umirite i uspavate, jer  će beba prepoznati vaš glas. Na ovaj način bebi prenosite emocije, pažnju, ljubav i osećaj  spokojstva.  Obraćajte se bebi, prenosite joj utiske, pričajte joj šta ćete sve raditi zajedno kada se rodi, koliko se radujete susretu…

ja sam tata
Beba vas čuje i oseća vašu emociju! Beba će prepoznati vaš glas ako joj pričate i pevušite dok je u maminom stomaku.

Oba roditelja su podjednako važna

Ne treba upoređivati ko je značajniji u detetovom životu, kao ni ko dete više voli, ko mu se više posvećuje, jer su obe figure i mamina i tatina, najvažnije i najbliskije detetu, od kojih uči i koje ga usmeravaju i kasnije vaspitavaju. Dete najsrećnije odrasta u harmoničnim odnosima roditelja, kao svedok ljubavi i poštovanja između tate i mame, a deca sve vide i osećaju, zar ne? Dete usvaja i kopira ponašanja i mame i tate, kao dve najznačajnije osobe u njegovom životu.

ja sam tata
Najlepše i najzabavnije vreme je vreme provedeno sa svojom porodicom. Mnogi očevi ne očekuju od sebe da se bave vaspitanjem dece, ne zato što su nezainteresovani, nego zato što ne znaju kako.

Tata, niste nikad menjali pelene?

Nema veze, naučićete, potom će vam to postati omiljena aktivnost, jer nema lepše provedenog vremena, nego kada ste sa vašom bebom, pričate joj, a ona vam uzvraća zadovoljnim osmesima i najčistijom dečijom emocijom.

To malo biće vam je sad najvoljenije biće na svetu. Da, vi ste TATA, osoba sa kojom će raditi sve one nestašluke uz puno smeha i zabave, neko sa kim će pustati zmaja na vetru i prviti kućicu od drveta. Sa kim će smišljati sve one najzanimljivije igre. Biti tata je baš strava, zar ne?

ja sam tata
Čajanka sa ćerkom ili igranje igica sa sinom? Ja sam prisutan u odrastanju svoje dece, jer sam tata!

Očinska figura

Naravno, bitno je da kao očinska figura budete i autoritet svom detetu, da zna šta mu je dozvoljeno, a šta nije i gde su granice u nestašlucima. Treba biti autoritet, ali autoritet blizak detetu, a ne osoba koje se boji, već svoj autoritet treba graditi na zdravim emocionalnim temeljima. A taj temelj je da dete zna da je zasigurno uvek voljeno i prihvaćeno. Tata je neko ko je moćan da ga zaštiti i da je na njegovoj strani…

Ja sam Tata, Ja sam Važan! - ja sam tata 2 1
Oba roditelja su detetu podjednako važna, od kojih uči i koje ga usmeravaju i kasnije vaspitavaju. Tata je tu da bude uvek na detetovoj strani, da ga zaštiti!

Ukoliko ste strog, hladan otac, dete neće umeti da izgradi pravi odnos sa vama. To će dalje uticati na njegovo odrastanje, kao i na postupke, izbore i odluke koje će donositi u životu.

Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…