Ja Sam Tata, Ja Sam Važan!

Ja sam tata, ja sam važan!

Iako je mama prva uz bebu kada se rodi, pri tome i bebi neophodna, tata je i te kako važan. Tate, radujte se roditeljstvu i uključite se još od prvog dana.

Vi  ste prva osoba na koju će beba reagovati i koga će prepoznati pored mame. Tata sa decom izgrađuje poseban odnos, emocionalnoi i kognitivno značajan.  Očevi su veoma bitne figure u detetovom životu.

Ja sam tata ja sam vazan 2
Beba vas čuje i oseća vašu emociju!

Dok je mama trudna…

Očevi možda ne razumeju šta se to dešava u stomaku njihove partnerke dok je trudna i mnogim budućim očevima je neobično da pričaju sa stomakom. Tate treba da znaju da beba još u stomaku čuje i oseća, zato tate pričajte,  pevajte vašem čedu, i gradite vaš odnos još pre rođenja!

Kada se beba rodimoći ćete da je umirite i uspavate, jer  će beba prepoznati vaš glas. Na ovaj način bebi prenosite emocije, pažnju, ljubav i osećaj  spokojstva.  Obraćajte se bebi, prenosite joj utiske, pričajte joj šta ćete sve raditi zajedno kada se rodi, koliko se radujete susretu…

 

Oba roditelja su podjednako važna

Ne treba upoređivati ko je značajniji u detetovom životu, kao ni ko dete više voli, ko mu se više posvećuje, jer su obe figure i mamina i tatina, najvažnije i najbliskije detetu, od kojih uči i koje ga usmeravaju i kasnije vaspitavaju. Dete najsrećnije odrasta u harmoničnim odnosima roditelja, kao svedok ljubavi i poštovanja između tate i mame, a deca sve vide i osećaju, zar ne? Dete usvaja i kopira ponašanja i mame i tate, kao dve najznačajnije osobe u njegovom životu.

Niste nikad menjali pelene?

Nema veze, naučićete, potom će vam to postati omiljena aktivnost, jer nema lepše provedenog vremena, nego kada ste sa vašom bebom, pričate joj, a ona vam uzvraća zadovoljnim osmesima i najčistijom dečijom emocijom.

EVA Q 3
Čajanka sa ćerkom ili igranje igica sa sinom?  Ja sam prisutan u odrastanju svoje dece, jer sam tata!

To malo biće vam je sad najvoljenije biće na svetu. Da, vi ste TATA, osoba sa kojom će raditi sve one nestašluke uz puno smeha i zabave, neko sa kim će pustati zmaja na vetru i prviti kućicu od drveta. Sa kim će smišljati sve one najzanimljivije igre. Biti tata je baš strava, zar ne?

Očinska figura

Naravno, bitno je da kao očinska figura budete i autoritet svom detetu, da zna šta mu je dozvoljeno, a šta nije i gde su granice u nestašlucima. Treba biti autoritet, ali autoritet blizak detetu, a ne osoba koje se boji, već svoj autoritet treba graditi na zdravim emocionalnim temeljima. A taj temelj je da dete zna da je zasigurno uvek voljeno i prihvaćeno. Tata je neko ko je moćan da ga zaštiti i da je na njegovoj strani… Ukoliko ste strog, hladan otac, dete neće umeti da izgradi pravi odnos sa vama, što će dalje uticati na njegovo odrastanje, kao i na postupke, izbore i odluke koje će donositi u životu. 

Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…