Kako da naučim relaksaciju?

Kako da naučim relaksaciju

Sadržaj

Kako da naučim relaksaciju? Znati se relaksirati je potrebna veština, naučićemo je!  Za trudnice i mame, neophodni su momenti potpunog opuštanja.

Kako da naučim relaksaciju?

Trudnice rade vežbu relaksacije u drugačijem položaju, primereno svom fiziološkom stanju. Lezite na levi bok na vašu prostirku. Možete koristiti i tanak dušek ukoliko ga imate. Relaksaciju takođe možete sprovesti i u krevetu koji je udoban. Prostor treba da bude provetren pre vežbe, a temperatura u prostoru takva da vam je ugodno. Između kolena i nogu postavite duži meki jastuk. Kolena udobno savijte. Ispod glave možete postaviti jedno jastuče ili zauzeti ovakvu pozu kao na slici, da vam uzglavlje bude vaša savijena leva ruka. Izaberite  ono što je vama ugodnije.

Kako da naučim relaksaciju

Da bude ugodno

Pokrijte se nekim pokrivačem ukoliko mislite da će vam tako biti još prijatnije, ili ukoliko želite da posle relaksacije ostanete u krevetu ili na dušeku i spavate. Ukoliko imate neku ambijentalnu muziku ili muziku za relaksaciju, kakva postoji na tržištu upravo za vežbe i trenutke relaksacije, prethodno je tiho i ugodno pustite, da ispunjava prostor.

Umirite se

Zatvorite oči i umirite se. Napravite par dubokih disajnih pokreta (duži udah na nos, izdah na usta, uz meki zvuk ahhhh). Povežite se sa svojom bebom. Budite svesni da je ona deo vas i da i0 ona učestvuje u svemu što radite. Zajedno ste. Praktikujte apsolutni mir, umirite sve pokrete i umirite disanje (da bude spontano i osvešćeno).Dišite na nos spontano, ali mislite o udahu i izdišite sada na nos, takođe svesni izdisaja.

Mislite:  NE  MISLIM  NI  NA  ŠTA, SAMO  SVE  OSEĆAM  I  OPUŠTAM  DEO  PO  DEO  TELA

Mislim:

  • Polako postajem svesna svojih stopala, zglobova na nogama, potkolenica i kolena i opuštam ih. Dišite.
  • Opustite butine, karlicu, kukove, stomak i unutrašnje organe. Dišite.
  • Opustite grudi, pluća i srce, grlo i tiroidu i dišite lagano u svom sopstvenom  ritmu. Udah na nos, izdah na nos.
  • Opuštajte deo po deo leđa, lumbalni deo, srednji deo, rameni pojas i vrat. Dišite.
  • Opustite dlanove, šake, podlaktice, nadlaktice, potpuno opustite svoje ruke.
  • Budite svesni svog lica, kože i mišića, dozvolite bradi da slobodno pada, jezik u ustima  potpuno opustite, opustite obraze, kapke, slepoočnice, čelo – naročito opustite svoje čelo i krunu glave (pojas oko temena). Dišite.

Kako da naučim relaksaciju

 

Ostanite u ovom miru i spokoju koji ste izgradili svesni svog tela i svog mira u kojem plutate.

Osetite duboku relaksaciju. Ostanite u ovom položaju i uživajte u spokoju još pet do 10 minuta. Ukoliko ste izabrali da ležite na krevetu ili dušeku i imate želju da spavate , ostanite u miru i spavajte. Ukoliko ne želite da spavate ili ste na podu na joga prostirci, protegnite se polako, rukama na gore, nogama na dole, kao kada se protežete pri jutarnjem ustajanju iz kreveta, budite se iz relaksacije. Duboko udahnite i dugo izdahnite. Zauzmite sedeći položaj lagane poze (prekrštenih potkolenica), spustite ruke na stomak, pomazite svoju bebu i zahvalite joj se što je vežbala zajedno s vama.

Budite svesni svog novog stanja, dubokog unutrašnjeg mira.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...