Kad se dete više obraduje tati

dete više obraduje tati

Sadržaj

Kad se dete više obraduje tati, mama se pita… Dok je dete veoma malo, mama je uglavnom ta koja brine o njemu veći deo dana.

Mame se više bave decom u prvim godinama, pa su začuđene kad se dete više obraduje tati

Dok je tata na poslu, mama pazi na dete, vodi računa da su zadovoljene sve njegove potrebe, da je nahranjeno, okupano, presvučeno, da je popilo lek na vreme, da je izašlo malo napolje na svež vazduh, da ide na spavanje na vreme.

dete vise obraduje tati

A onda tu je i psihički razvoj deteta: da je dobilo dovoljno igre, zabave, pesmica, bajki, priča, stimulacije kako bi intelektualno napredovalo i kako bi bilo srećno. Sve to mama poradi dok se tata ne vrati sa posla. I još vodi računa da dete nauči da Ne znači Ne, da se ovo ne sme i ono ne sme, da ga pravilno vaspita. I još da skuva ručak, očisti pod i još svašta.

Kada se tata pojavi!

Kada se tata vrati sa posla, i dete, koje je dotle možda bilo svo „kenjkavo“ i neraspoloženo, odjednom se ozari i potrči tati u susret. I tata i dete se malo igraju i bude im lepo. Tada mama može da odeti tugu i da na trenutak zavidi tati zbog pažnje i ljubavi sa kojom ga dete gleda. Da pomisli kako je ona detetu babaroga, neko ko uvodi pravila i grdi, i kažnjava, a tata je neko ko je zabavan i ko se jedva čeka. Ko samo dođe kad je sve potaman i sređeno, i pokupi kajmak. On dobija zabavno i radosno dete, a mama dobija uplakano i mrzovoljno.

dete vise obraduje tati (

Naravno, ovo je samo trenutni doživljaj. Dete se obradovalo tati jer ga nije videlo taj dan. Isto tako bi se obradovalo mami da je tog prepodneva bila odsutna. A kada smo neko ko zavodi pravila, normalno je da nećemo biti uvek popularni. Ali to ne znači da nas dete ne voli ili ne poštuje. Naprotiv. Posao roditelja i nije da dete bude uvek srećno, već da nauči važne stvari u životu, kako bi sutra samo sebe umelo da učini srećnim. Kako kaže jedna mama koja je pisala o kineskom načinu roditeljstva, koji je veoma strog: „Nije moj posao da se ja svom detetu dopadnem“.

Mama treba da se odmara – kada god može!

Važno je da mame misle i na svoje potrebe. Kada smo umorni samopouzdanje nam opada i tada nas mnoge inače nebitne sitnice povređuju mnogo više. Tada je lako da se osetimo nevoljenima, da se deprimiramo bez nekog ozbiljnog razloga. A više od poslova i obaveza iscrpljuje osećaj da radimo nešto što ne moramo da radimo ili za šta nam niko ne odaje priznanje.

dete vise obraduje tati (

Zato je važno da tražimo i prihvatamo pomoć, da pravimo mesta za sebe i svoje vreme. Da mnoge stvari mogu da se urade tako da budu „dovoljno dobre“, ali ne najbolje, i kad je u pitanju vođenje računa o kući i kada je u pitanju vaspitanje dece. A da mnoge stvari i ne moraju biti urađene i nikome ništa neće biti.

Zamolite mamu, svekrvu ili nekog drugog da vam skuva ručak ili pospremi stan.  Tako lepo, recite im: „Potrebna mi je Vaša pomoć. Konkretno, mnogo bi mi značilo kada biste mi kuvali ručak u narednom periodu.“ Ljudi su uglavnom voljni da pomognu. Još ako imate sreće pa se i sami nude… Ovde je jedino važno da vi sa sobom budete načisto šta želite. Želite pomoć oko ručka, ali vam ne prija da provodite čitav dan zajedno. Ljubazno to i recite i toga se držite. Vi ste zahvalni za ručak, a to ne podrazumeva da treba da se pomirite sa nadgledanjem i ocenjivanjem načina na koji roditeljujete (kako hranite bebu i slično). Vi ste ti koji ljubazno, ali odlučno postavljate granice.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...