Kad se Dete Više Obraduje Tati

Kad se dete više obraduje tati

Dok je dete veoma malo, mama je uglavnom ta koja brine o njemu veći deo dana. Dok je tata na poslu, mama pazi na dete, vodi računa da su zadovoljene sve njegove potrebe, da je nahranjeno, okupano, presvučeno, da je popilo lek na vreme, da je izašlo malo napolje na svež vazduh, da ide na spavanje na vreme.

Uloga oca u roditeljstvu do treće godine, moj tata je mnogo važan! (2)

A onda tu je i psihički razvoj deteta: da je dobilo dovoljno igre, zabave, pesmica, bajki, priča, stimulacije kako bi intelektualno napredovalo i kako bi bilo srećno. Sve to mama poradi dok se tata ne vrati sa posla. I još vodi računa da dete nauči da Ne znači Ne, da se ovo ne sme i ono ne sme, da ga pravilno vaspita. I još da skuva ručak, očisti pod i još svašta.

 

 

 

Kad se dete više obraduje tati (3)

Kada se tata vrati sa posla, i dete, koje je dotle možda bilo svo „kenjkavo“ i neraspoloženo, odjednom se ozari i potrči tati u susret. I tata i dete se malo igraju i bude im lepo.Tada mama može da odeti tugu i da na trenutak zavidi tati zbog pažnje i ljubavi sa kojom ga dete gleda. Da pomisli kako je ona detetu babaroga, neko ko uvodi pravila i grdi, i kažnjava, a tata je neko ko je zabavan i ko se jedva čeka.Ko samo dođe kad je sve potaman i sređeno, i pokupi kajmak. On dobija zabavno i radosno dete, a mama dobija uplakano i mrzovoljno.

 

Naravno, ovo je samo trenutni doživljaj. Dete se obradovalo tati jer ga nije videlo taj dan. Isto tako bi se obradovalo mami da je tog prepodneva bila odsutna. A kada smo neko ko zavodi pravila, normalno je da nećemo biti uvek popularni. Ali to ne znači da nas dete ne voli ili ne poštuje. Naprotiv. Posao roditelja i nije da dete bude uvek srećno, već da nauči važne stvari u životu, kako bi sutra samo sebe umelo da učini srećnim. Kako kaže jedna mama koja je pisala o kineskom načinu roditeljstva, koji je veoma strog: „Nije moj posao da se ja svom detetu dopadnem“.

Kad se dete više obraduje tati (5)

Važno je da mame misle i na svoje potrebe. Kada smo umorni samopouzdanje nam opada i tada nas mnoge inače nebitne sitnice povređuju mnogo više. Tada je lako da se osetimo nevoljenima, da se deprimiramo bez nekog ozbiljnog razloga. A više od poslova i obaveza iscrpljuje osećaj da radimo nešto što ne moramo da radimo ili za šta nam niko ne odaje priznanje.

 

Zato je važno da tražimo i prihvatamo pomoć, da pravimo mesta za sebe i svoje vreme. Da mnoge stvari mogu da se urade tako da budu „dovoljno dobre“, ali ne najbolje, i kad je u pitanju vođenje računa o kući i kada je u pitanju vaspitanje dece. A da mnoge stvari i ne moraju biti urađene i nikome ništa neće biti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…