9 načina kako prepoznati problem sa vidom kod dece

Kada na prvi očni pregled

Važno je prepoznati problem sa vidom kod dece. Kod razvoja vida deteta mogu se pojaviti  problemi, koje je bitno što ranije uočiti, kako bi se mogli na vreme sanirati. Za  pravilan psihomotorni razvoj deteta,  značajni su vizuelni sadržaji i dobar vid.

Kako se razvija vid kod dece po uzrastu? 

U prvim mesecima života, novorođenče može jasno da vidi,  samo objekte udaljene 20 do 25 cm od njihova lica. Reaguju samo na predmete jarkih boja, svetlost i izražene kontraste i objekte koji se kreću. Do trećeg meseca, vid se polako popravlja i beba već može da prati pogledom predmet koji se kreće, a kada se on zaustavi – pogled zadržava na njemu.

U drugoj godini deca razviju dubinsku percepciju, očno – telesnu koordinaciju, očno – ručnu koordinaciju, i sposobnost prosuđivanja udaljenosti.

Od druge do pete godine, olovke i bojice postaju zanimljive,  dete crta, gleda slike…

Petogodišnjak, vidi skoro podjednako dobro kao i odrastao čovek.

9 načina kako prepoznati problem sa vidom kod dece

Kada na prvi očni pregled?

Već u porodilištu bebu će pregledati pedijatar. Savetuje se i pregled očnog lekara, što se veoma retko dešava. Čak i ako vaše dete ne pokazuje simptome problema sa očnim vidom, trebalo bi pregledati oči sa 6 meseci,  pa opet u uzrastu od  oko 3 godine starosti.

Blagovremeni očni pregled pre nego što dete krene u školu, daje Vam dovoljno vremena da uočite i ispravite moguće vidne probleme, koji bi kasnije ometali dete u školi i učenju. Takodje, ukoliko postoje, očni problemi se bolje i brže rešavaju u ranom uzrastu. Malo dete, koje ne vidi baš najbolje, neće se samo požaliti da ima problem sa vidom. Ono je naviklo da gleda na taj način, i misli da je to što je slika predmeta, na primer, zamućena, sasvim normalno…

Decu, do tri godine starosti, pedijatar će uputiti oftalmologu tek ako se roditelj žali da dete ima problema. Nažalost, u najvećem broju slučajeva, problemi sa vidom otkrivaju se tek na prvom sistematskom pregledu, koji se u našoj zemlji radi dosta kasno –  oko šeste godine života. Pojedini vrtići savetuju roditeljima pregled.

Kako prepoznati problem sa vidom kod dece od 3 do 6 godna?

  • Dete sedi (ili stoji), preblizu TVa ili drži  knjigu, slikovnicu, ili igračku,  previše blizu,
  • Dete škilji (skuplja oči), ili zatvara jedno oko pri gledanju slikovnice ili knjige ili TVa ,
  • Dete naginje glavu da bi bolje videlo,
  • Dete često trlja oči,
  • Dete je preosetljivo na svetlost (pokriva oči na jakoj svetlosti),
  • Detetu često suze oči (vodenaste oči), ili su crvene,
  • Dete izbegava aktivnosti koje podrazumevaju vid na blizinu (bojenje ili čitanje) i onih aktivnosti koje zahtevaju vid na daljinu (igra loptom…), čak Vam se u pojedinim situacijama čini da je dete „nespretno“…
  • Dete se žali na glavobolju ili umorne oči,
  • Boja zenica je neuobičajena, beličasta.

Ako uočite da jedno oko šeta, kada se sa mališanom gledate u oči idite odmah kod oftamologa. Lekara treba obavestiti čak i u slučaju vrlo malog skretanja oka u stranu.

9 načina kako prepoznati problem sa vidom kod dece

Dalekovidost kod dece

Dalekovidost je vrlo česta kod male dece. Ozbiljna dalekovidost može voditi do strabizma. Ako je strabizam uzrokovan jedino dalekovidošću, nošenje ispravnih naočara može ispraviti vid. Netretirani strabizam može voditi do ambliopije (slabovidosti). Ako se ne leči, slabovido oko se „ugasi“, pa vid tog oka može biti izgubljen zauvek.

Kratkovidost, takozvana miopija kod deteta

Još jedan od čestih problema koji se javljaju kod dece predškolskog uzrasta. Ako su kratkovida, deci je teško da  jasno vide udaljenije objekte i predmete. U većini slučajeva, kratkovidost se može u potpunosti ispraviti sa naočarima.

Astigmatizam i dete

Obično uzrokuje zamagljen i iskrivljen vid na svim udaljenostima. Kao i kod kratkovidosti i dalekovidosti, astigmatizam se obično može u potpunosti ispraviti adekvatnim naočarima. Ukoliko se ustanovi neki od problema sa očnim vidom, trebalo bi obavljati preglede svakih godinu dana, prvenstveno kako bi se proverilo da li je dioptrija još uvijek odgovarajuća, ili je treba menjati (ili češće, ukoliko to oftamolog odredi).

Strabizam kod dece

Postoji jedva uočljivo ili manifestno skretanje jednog ili oba oka. Skretanje može biti prema nosu ili spolja, ređe prema gore ili dole, često kombinovano. Oko može biti stalno u razrokom položaju, povremeno (npr kod umora ili u nekim pravcima pogleda) ili naizmenično. Lečenje slabovidosti i razrokosti treba započeti što pre. Ono je dugotrajno, zahteva dosta angažovanja i podršku roditelja. Izgubljeno vreme se ne može vratiti!

Što pre dete treba da nosi naočare!

Motivišite  dete da prihvati nošenje naočara! Ukoliko vaše dete treba da nosi naočare, uključite ga u kupovinu i izbor okvira. Odabrani okvir za naočare, mora biti  udoban vašem detetu. Objasnite mu koje su dobre strane nošenja naočara, koristeći konkretne primere: „Nove naočare će ti pomoći da bolje uhvatiš loptu kad se budeš igrao s prijateljima…“

Specijalista za očne bolesti i strabologiju. Sa dugogodišnjim radnim isksutvom, koje je stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece kao i smetnjama u vidu kod odraslih nastalih nakon dugotrajnog rada pri računaru.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…