Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Kako biti deo detetove igre

Sadržaj

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska uključenost i prisutnost važna. Roditelji me onda često pitaju i budu malo zbunjeni. Kako da ona to sprovedu u delo.

Kako biti deo detetove igre

Gde je ta granica, kada je vreme da se uključite a kada je vreme da ne prekidate dete tokom igre. Na sve to dodajemomo savet da deca najbolje uče kroz igru. I najbolje je da kroz igru učite boje, razvijate govor, učite nove stvari. Roditelji tek onda budu zbunjeni i ne znaju kako da ispravno postupe.

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru - Kako biti deo detetove igre 4

Često se dešava da roditelji kada primete da je dete mirno, da se igra, tada pomisle sada je vreme kada je smiren da radimo nešto edukativno. Da se povežemo kroz igru. To igleda tako što mama ili tata ulete u sred dečije igre i iz najbolje namere poremete tok igre. Misleći da je sad pravo vreme za njih. Međutim nije, nemojte prekidati samostalnu igru deteta, jer koliko je važna vaša uključenost u istoj meri važna je i samostalna igra deteta. Dete kroz igru najbolje i najlakše uči, to je tačno, ali dete uči i tokom samostalne igre i razvija se. Taj razvoj i učenje nisu aktuelni samo kad se i vi uključite, već dete stalno kroz igru uči i razvija svoje sposobnosti.

Kako biti deo detetove igre

Samostalna igra deteta

Tokom samostalne igre deteta sve njegove kognitivne funkcije se u tom momentu razvijaju. Dete je skoncentrisano, udubilo se u igru, misaoni tok traje. Dete tada razmišlja, uviđa, shvata, smišlja delove igre, traži rešenja, mašta. Ako vi baš tada uletite u njegovu igru, prekidate njegov misaoni tok, što nikako nije dobro za samo dete. A zašto?

Detetov mozak se i dalje razvija i nije još uvek dovoljno razvijen da bi dete moglo da isprati recimo dve paralelne radnje. Onako kao što možemo mi odrasli. Kada je dete skoncentrisano na samu igru i vi ga u tome prekinete, raznim pitanjima, pre svega stavljate tačku na njegovu igru i sve razvojne procese koji su u tom trenutku krenuli. Roditelji nekad baš tada vide prostor da postave razna pitanja i sa detetom uče kroz igru. Te najčešće dok se dete igra, slede pitanja poput: ”Je l to kocka, kaži mami, koja je to boja?”… Roditelji ovo rade iz najbolje namere, a nekad su i znatiželjni da provere znanje svog deteta. Međutim, kada prekinete tada dete, omo gubi fokus, remetite njegovu pažnju, prekidate mu misao, zbog toga dete može da se oseća frustrirano, nervozno, da se rasplače i bude tužno. Ukoliko ovo radite često, onda ga učite da njegova igra nije toliko važna, te dete vremenom gubi interesovanje za samostalnu igru, a pored toga može doći i do poremećaja pažnje. Pokazujete mu takođe da ne poštujete njegovo vreme, te ni ono neće poštovati vaše. Zamislite da radite nešto što vam je mnogo važno, skoncentrisali ste se, udubili, došla vam je ideja, predano radite i stalno dolazi dete i prekida vas u tome. Vi mu govorite sačekaj, samo da završim, a uz to nervoza i tenzija rastu, frustrirani ste, jer biste baš da završite to što ste započeli kad vam super ide. Tako isto se oseća i vaše dete kada uletite i prekine njegovu samostalnu igru. Dete će biti zbunjeno, nervozno i neće svoju igru dalje nastaviti, a neće ni vama odgovoriti na postavljeno pitanje, niti će se igrati igrom koju ste vi zamislili u tom momentu, jer je ono bilo zainteresovano za svoju igru.

Kako biti deo detetove igre

A kada onda da budem deo detetove igre?

Deo detetove igre treba da budete kada vas dete zove i traži od vas da budete deo njegove igre. Tada je poželjno da ostavite to što radite, ukoliko radite nešto što može da sačeka. Nećete naravno ostaviti vrelo ulje na šporetu, ali pranje sudova recimo i te kako možete odložiti za kasnije i biti deo detetove igre. A zašto je to važno? Na ovaj način, kada odgovorite na detetov poziv, pokazujete mu da ste tu za njega kada ste mu potrebni, da može da računa na vas i da se osloni na vas. U tom momentu to je igra, ali ono sada uči da u vas može da ima poverenja i kada poraste i da ćete biti tu za njega. Na ovaj način se sa svojim detetom povezujete kroz igru. Pri tom, detetova pažnja je kratka i uglavom će ta vaša igra trajati 15 minuta, pola sata, zavisno od detetovog uzrasta, a većina poslova može da sačeka to vreme i da budete za dete tu tih 15 minuta koliko ste mu potrebni. A ukoliko se desi, da se dete i iz te vaše zajedničke igre samostalno zaigra i ne obraća više pažnju na vas, pustite ga da se igra samo. Učestvujte onoliko koliko ste detetu potrebni, kada primetite da vas više ne primećuje, već se skoncentrisao i sam zaigrao, polako ustanite i vratite se onom što ste do tada radili. Ili se povucite ili sedite pored deteta, ali nemojte ga prekidati, ni zapitkivati. Biće vremena za sve, i da radite nešto edukativno zajedno, da bojite, da se igrate plastelinom, ali to nije vreme kada detetu za igru niste potrebni.

Kako biti deo detetove igre

Kada podsticati dete na igru

Roditelji mogu i da podstaknu dete na igru i da mu daju ideju, recimo kada primetite da se dete unervozilo, da ne zna čime bi se igralo, onda možete da uskočite i da mu dajte ideju i radite nešto kreativno recimo. Da slažete slagalicu, bilo šta što će detetu skrenuti pažnju i čime će se igrati. Kada je detetu dosadno, možete mu ponuditi recimo da bira između dve igre, da izabere šta je to čime bi se igralo. Ali i sa ovim ne treba preterivati, jer i dosada korisna za vaše dete. I u tome treba naći meru, nekada možete detetu dati ideju i motivisati ga da se igra, a nekad je korisno i da ga pustite da mu bude dosadno, jer iz dosade dete razvija mišljenje, ali i maštu, uči da nađe rešenje i smisli svoju igru kako bi mu bilo zanimljivo i kako bi prekinulo dosadu.

Zato budite deo detetove igre kada ste mu za igru potrebni, ali ga nemojte prekidati kada njegova samostalna igra traje.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....