Plastelin – Da deca maštaju, aktiviraju ruke i kretivnost

Plastelin

Sadržaj

Plastelin je osmislio professor umetnosti Willam Horbutt početkom 20. veka,  na radost svih mališana! Uz plastelin, potrebno je samo da maštaju i da aktiviraju svoje ruke i kretivnost, baš kao i u životu!

Plastelin je magična igračka – Pitate li se zašto je to tako?

Plastelin je popularan kod dece već decenijama i mogli bi reći da nikada ne izlazi iz mode. Odgovor leži u neograničenim mogućnostima ispoljavanja individualne, lične kreativnosti. Plastelin ne ograničava i nisu potrebna uputstva, dovljno je da se uzme u ruke i tada postaje predmet ispoljavanja kreativnosti.

Plastelin
Deca aaktiviraju svoju kreativnost i maštu.

Kada posmatrate trogodišnjaka možete uočiti da ni jedno dete ne koristi plastelin na identičan način. Ukoliko dete samo premešta plastelin iz ruke u ruku , pritiskajući ga, čak i takva aktivnost ima svoju ulogu. Dete se na taj način oslobađa emotivne napetosti, uznemirenosti, skreće pažnju na pokrete ruke koji se dešavaju sami od sebe dok drži plastelin.  Nije zabrinjavajuće ako ovo dete radi jer sam način na koji dete koristi plastelin je oblik njegove komunikacija sa samim sobom u pokušaju da stvori neku formu.

U uzrastu oko treće godine oblici će podsećati na one iz stvarnog života. Krug može biti glava, sendvič, mesec, sunce. Tek posle pete godine može se očekivati da deca strpljivo uočavaju detalje i iz više delova prave jednu celinu npr. glava, oči, kosa, nos, noge, haljina, koristeći različite boje. Naravno ukoliko podstičete vasu decu na kreativnost npr. “Ooo napravio si samo sendvič. Ja bih unutra malo mesa i zelenu salatu, jako sam gladan/gladna”, vaša deca pomeraju granice svoje kreativnosti i pokušavaju da kreiraju ono što čuju.

Plastelin
Mogu da stvore sve što zamisle.

Odlična priprema za timski rad! Plastelin je višenamenska igračka

Igre plastelinom ne pomažu samo u razvoj u kreativnosti i samopouzdanja već podstiču i komunikaciju. Ukoliko se grupa dece igra plastelinom, možete ih zamoliti da zajedno stvore farmu. Pomoći ćete im da grade veštine komunikacije u timu. Na taj način uče da svi imaju isti materijal ali stvaraju različite delove neke zajedničke celine, uče da dele, da upoređuju, uočavaju sličnosti i razlike, šta nedostaje. Pomoći ćete ima da u komunikaciji preko zajedničkog projekta uviđaju probleme, rešavaju i dele uloge između sebe, poštujući drugog i učavajući njegovo zalaganje. Ovakva igra ih ozbiljno priprema za timski rad. Uz plastelin deca uviđaju da mogu da stvore sve sto zamisle.

Plastelin

Bez odustajanja!

Posmatrajte vase dete kako reaguje kada nije zadovoljno rezultatom. Pomozite mu  podrškom da ne treba da odustaje, ljuti se već da pokuša ponovo. Često deca umeju da budu destruktivna, ukoliko im ne pođe za rukom da naprave šta žele, bacaju plastelin i odustaju. Naučite ih da pokušaju ponovo ali korak po korak uz vasu podršku. Vi uradite jedan deo a vase dete drugi pa spojte u jednu celinu, onda ga zamolite da proba samostalno, ohrabrite da može biti još lepše. Nakon aktivnosti možete razgovarati o tome šta je trebalo prvo napraviti a zatim, šta se detetu nije dopalo i na taj način ćete mu pomći da razvoja sintaksu, vokabular, uzročno posledičnu rečenici, zaključivanje. Oslobodićete ga da priča šta radi, na koji način i šta želi da napravi, koje su mu boje potrebne.  Može da usvaja predloge npr. “devojčica će sedeti na klupi, napraviću joj cvet i staviti u kosu”

KAKO DA SAMI NAPRAVIMO PLASTELIN PROČITAJTE OVDE 

Plastelin
Sva deca vole plastelin.

Plastelin podstiče i razvoj čula – Prava magična igračka

Danas možemo kupiti mirišljavi plastelin u boji koji različito miriše. Možete razvijati pojmove i igrati se asocijacija npr. šta sve miriše a narandžaste je boje? Senzorni razvoj je preduslov za razvoj kognicije. Takođe pored razvoja čula razvijaju se i veštine fine motorike. Deca moraju naučiti da rade sa obe ruke, aktiviranjem prstića u vidnom polju (hvatanje, stiskanje, gnječenje). Ovo veštine razvijaju taktilno čulo jer plastelin može biti različite teksture i dete pri tome može obrađivati različite senzacije.

Takođe koordinacijom oko-ruka pored fine motorike deca uče da planiraju, predviđaju i organizuju svoje pokrete. Da ne pominjem vizuelnu percepciju jer se radi o čitavoj paleti boja. Postoji i jestivi plastelin koji utiče na  razvoj gustativne percepcije, na ovaj način dete može prihvatati zeleno povrće ili hranu određene boje koju ne želi da proba zbog boje.

Možemo pisati benefite plastelina ceo dan ali jedno je sigurno ni jedno dete ne odraste bez ove višenamenske igračke.

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...