Kako da Sami Napravimo Plastelin?

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Kako da sami napravimo plastelin? Napravite sami plastelin od sastojaka koje ima svako domaćinstvo. Možete i decu uključiti u postupak pravljenja plastelina.

Kako da sami napravimo plastelin? Kako se pravi plastelin?

Mame i Tate će se složiti – plastelina nikada dosta, a mališani obožavaju igru sa plastelinom! Sjajna ideja mame Marijane za zabavu i razvoj  kreativnosti, fine motorike kod dece ali  i ukupni psihomotorni razvoj! Zajedno se mogu igrati i deca različitog uzrasta i uživati u igri, ili se igrati sa roditeljima.

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Kako napraviti plastelin kod kuće?

Mama Marijana Filipović,  koja je master vaspitač, ponudila je i odlično rešenje.

Ako kod kuće nemate plastelin za decu, ili ga nemate u dovoljnoj količini – možete napraviti smesu od testa. Testo ćemo obojiti prehrambenim bojama koje obično imamo u našoj kuhinji za izradu kolača ili bojenje jaja!!!  Domaći plastelin može da se koristi vise puta. Čuvajte  ga u kesicama ili plastičnim kutijicama,  na hladnom -u frižideru.

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Recept za plastelin:

Materijal za pravljenje plastelina: 

  • 2,5 šoljice brašna (koristite šoljice za kafu  ne vellike,već klasične šoljice),
  • 1,5 kašika ulja,
  • 1 limuntus,
  • pola šoljice soli,
  • jestiva boja za kolače ili boja za farbanje jaja,
  • 2,5 šoljice ključale vode.

 Postupak pravljenja plastelina:

Praškaste sastojke pomešati, a vodu zagrejati do ključanja i umešajte sa praškastim sastojcima. Kada se testo malo prohladi, masu podelite u loptice i  svaku lopticu sjedinite sa drugom bojom (premesite).

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Plastelin je spreman za igru! 

Uživajte u igri sa mališanima. Hvala Mama Marijana na kreativnoj ideji. Šaljite nam i vi vaše ideje za igru sa mališanima. Plastelin je osmislio professor umetnosti Willam Horbutt početkom 20. veka,  na radost svih mališana! Uz plastelin, potrebno je samo da maštaju i da aktiviraju svoje ruke i kretivnost, baš kao i u životu!

Pitate se zašto je plastelin popularan kod dece?

Plastelin je popularan kod dece već decenijama i mogli bi reći da nikada ne izlazi iz mode. Odgovor leži u neograničenim mogućnostima ispoljavanja individualne, lične kreativnosti. Plastelin ne ograničava i nisu potrebna uputstva, dovljno je da se uzme u ruke i tada postaje predmet ispoljavanja kreativnosti.

Radno iskustvo sa decom predškolskog uzrasta nesebično deli na društvenim mrežama. Njen moto je, – Deca kroz igru dolaze do novih znanja i razvoja kreativnosti.
Preporučujemo vam...