Kako da Sami Napravimo Plastelin?

Kako da sami napravimo plastelin za mališane?

Napravite sami plastelin od sastojaka koje ima svako domaćinstvo. Možete i decu uključiti u postupak pravljenja plastelina.

Mame i Tate će se složiti – plastelina nikada dosta, a mališani obožavaju igru sa plastelinom! Sjajna ideja mame Marijane za zabavu i razvoj kreativnosti, fine motorike kod dece ali   i ukupni psihomotorni razvoj! Zajedno se mogu igrati i deca različitog uzrasta i uživati u igri, ili se igrati sa roditeljima. 

Razvoj fine motorike
Razvoj fine motorike

Kako napraviti plastelin kod kuće?

Mama Marijana Filipović,  koja je master vaspitač, ponudila je i odlično rešenje.

Ako kod kuće nemate plastelin za decu, ili ga nemate u dovoljnoj količini – možete napraviti smesu od testa. Testo ćemo obojiti prehrambenim bojama koje obično imamo u našoj kuhinji za izradu kolača ili bojenje jaja!!!  Domaći plastelin može da se koristi vise puta. Čuvajte  ga u kesicama ili plastičnim kutijicama,  na hladnom -u frižideru.

 

 

 

Evo i recepta: 

Materijal: 

  • 2,5 šoljice brašna (koristite šoljice za kafu  ne vellike,već klasične šoljice),
  • 1,5 kašika ulja,
  • 1 limuntus,
  • pola šoljice soli,
  • jestiva boja za kolače ili boja za farbanje jaja,
  • 2,5 šoljice ključale vode.

 Postupak pravljenja plastelina:

Praškaste sastojke pomešati, a vodu zagrejati do ključanja i umešajte sa praškastim sastojcima. Kada se testo malo prohladi, masu podelite u loptice i  svaku lopticu sjedinite sa drugom bojom (premesite).

Plastelin je spreman za igru! 

Uživajte u igri sa mališanima. Hvala Mama Marijana na kreativnoj ideji. Šaljite nam i vi vaše ideje za igru sa mališanima.

Plastelin je osmislio professor umetnosti Willam Horbutt početkom 20. veka,  na radost svih mališana! Uz plastelin, potrebno je samo da maštaju i da aktiviraju svoje ruke kretivnost, baš kao i u životu!

Pitate se zašto je plastelin popularan kod dece?

Plastelin je popularan kod dece već decenijama i mogli bi reći da nikada ne izlazi iz mode. Odgovor leži u neograničenim mogućnostima ispoljavanja individualne, lične kreativnosti. Plastelin ne ograničava i nisu potrebna uputstva, dovljno je da se uzme u ruke i tada postaje predmet ispoljavanja kreativnosti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master vaspitač Svoje radno iskustvo sa decom predškolskog uzrasta nesebično deli na društvenim mrežama. Njen moto je, da deca kroz igru dolaze do novih znanja i razvoja kreativnosti.
Preporučujemo vam...