Kako da Sami Napravimo Plastelin?

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Sadržaj

Kako da sami napravimo plastelin? Napravite sami plastelin od sastojaka koje ima svako domaćinstvo. Možete i decu uključiti u postupak pravljenja plastelina.

Kako da sami napravimo plastelin? Kako se pravi plastelin?

Mame i Tate će se složiti – plastelina nikada dosta, a mališani obožavaju igru sa plastelinom! Sjajna ideja mame Marijane za zabavu i razvoj  kreativnosti, fine motorike kod dece ali  i ukupni psihomotorni razvoj! Zajedno se mogu igrati i deca različitog uzrasta i uživati u igri, ili se igrati sa roditeljima.

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Kako napraviti plastelin kod kuće?

Mama Marijana Filipović,  koja je master vaspitač, ponudila je i odlično rešenje.

Ako kod kuće nemate plastelin za decu, ili ga nemate u dovoljnoj količini – možete napraviti smesu od testa. Testo ćemo obojiti prehrambenim bojama koje obično imamo u našoj kuhinji za izradu kolača ili bojenje jaja!!!  Domaći plastelin može da se koristi vise puta. Čuvajte  ga u kesicama ili plastičnim kutijicama,  na hladnom -u frižideru.

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Recept za plastelin:

Materijal za pravljenje plastelina: 

  • 2,5 šoljice brašna (koristite šoljice za kafu  ne vellike,već klasične šoljice),
  • 1,5 kašika ulja,
  • 1 limuntus,
  • pola šoljice soli,
  • jestiva boja za kolače ili boja za farbanje jaja,
  • 2,5 šoljice ključale vode.

 Postupak pravljenja plastelina:

Praškaste sastojke pomešati, a vodu zagrejati do ključanja i umešajte sa praškastim sastojcima. Kada se testo malo prohladi, masu podelite u loptice i  svaku lopticu sjedinite sa drugom bojom (premesite).

Kako da Sami Napravimo Plastelin

Plastelin je spreman za igru! 

Uživajte u igri sa mališanima. Hvala Mama Marijana na kreativnoj ideji. Šaljite nam i vi vaše ideje za igru sa mališanima. Plastelin je osmislio professor umetnosti Willam Horbutt početkom 20. veka,  na radost svih mališana! Uz plastelin, potrebno je samo da maštaju i da aktiviraju svoje ruke i kretivnost, baš kao i u životu!

Pitate se zašto je plastelin popularan kod dece?

Plastelin je popularan kod dece već decenijama i mogli bi reći da nikada ne izlazi iz mode. Odgovor leži u neograničenim mogućnostima ispoljavanja individualne, lične kreativnosti. Plastelin ne ograničava i nisu potrebna uputstva, dovljno je da se uzme u ruke i tada postaje predmet ispoljavanja kreativnosti.

avatar
Radno iskustvo sa decom predškolskog uzrasta nesebično deli na društvenim mrežama. Njen moto je, – Deca kroz igru dolaze do novih znanja i razvoja kreativnosti.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....