Kako da Deca Nemaju Mučninu na Putovanju

Kako da deca nemaju mucninu na putovanju

Kako da deca nemaju mučninu na putovanju, kada je kinetoza, mučnina, ili „bolest putovanja“, čest poremećaj kod dece. Izazvan je kretanjem automobila, aviona, autobusa, broda. Od „bolesti putovanja“ boluju milioni ljudi i dece, ali nije reč o pravoj bolesti! Uz mučninu, mnogi osećaju i vrtoglavicu, glavobolju, nedostatak daha, umor,  znojenje, pad krvnog pritiska, i ne tako retko dolazi i do povraćanja. Na sreću, „bolest putovanja“ prestaje posle kratkog vremenskog perioda, kada se izađe iz prevoznog sredstva.

Kako da deca nemaju mučninu na putovanju?

Za decu, konsultujte se sa pedijatrom jer treba biti oprezan! Izuzetak su preparati na prirodnoj bazi đumbira, koju deca mogu koristiti već od treće godine. Đumbira ima u sasvim malim tabletama pogodnim za decu. To je i najkonforniji način da dete konzumira đumbir i da budete sigurni da je dete primilo dovoljnu koncentraciju aktivnih sastojaka đumbira. Najbolje je 30 minuta pre putovanja.

Đumbir efikasno i bezbedno smanjuje mučninu i povraćanje, doprinosi normalnom funkcionisanju digestivnog trakta i pravo je rešenje za dobrobit stanja u želucu. Karakteristike đumbira su da deluje brzo, doprinosi smanjenju osećaja mučnine, bezbedan je, nema sedativni efekat, ne izaziva pospanost i poremećaj motorike.

Mislite i o tome da su vam tablete đumbira potrebne i u povratku, pa ih uvrstite u putnu apoteku.

Zašto dolazi do mučnine kod dece na putovanju?

Iz sukoba oka i uva: unutrašnje uvo registruje da se automobil (brod ili drugo prevozno sredstvo) kreće, ali oči, usmerene u automobilu, ne registruju. Tečnost u unutranjem uhu jako se uznemiri jer se krećemo. Dolazi do pobrkanih signala koji upućuju na to da nešto nije u redu, što zbunjuje mozak koji stimuliše proizvodnju hormona stresa. Mozak primi protivrečnu poruku o kretanju i položaju tela u prostoru, a kod osoba koje su sklone mučninama, počinje lanac neprijatnosti, nelagodom koja prelazi u mučninu, a završava se povraćanjem.

Mozak deteta nije još u potpunosti razvijen, za razliku od mozga odrasle osobe koji već „ima iskustva“ i bolje procesuira protivrečne poruke.

kako da deca nemaju mucninu na putovanju
Smatra se da oko 20% populacije pati od „bolesti putovanja“.

Kako ublažiti mučninu od vožnje kod dece?

 • Pre polaska na put dete treba da ima lagani obrok, banana ili malo suvog keksa, kifla…
 • Vodu treba da pije po malo, češće,  ne velike količine odjednom. Na putovanju se pije isključivo flaširana voda.
 • Sokove izbegavajte da dajete detetu pred put i u toku putovanja.
 • Pola sata pred put dajte detetu tabletu đumbira.
 • Ukoliko dete prebledi ili je oznojeno u toku putovanja, zaustavite se, napravite odmor na prvom odmorištu, dok ne prođe „kriza“.
 • Pokušajte da stimulišete dete da spava.
 • Pravite češće pauze na putu da dete odmori, može se umije i osveži. Idealno je da na svaka 2-3 sata možete napraviti pauzu od oko 15-tak minuta kada dete treba obavezno izvesti iz kola.
 • I u toku puta detetu možete dati keks, a kada pravite pauzu za ručak, opredelite se za lagani ručak i duži odmor (bar pola sata) posle ručka.
 • Ako putujete svojim automobilom, pre nego što krenete na put, automobil treba držati u hladu i provetriti ga. U toku vožnje držati blago otvoren prozor ili ukoliko koristite klima uređaj, na pauzama koje su preporučene, vetrite automobil.
 • Vozite što mirnije, izbegavajte kočenje “seckanje” tokom vožnje. Pokušajte da nađete rutu puta, koja ima manje krivina.
 • Podstičite dete da gleda u daleku tačku van automobila. Igrajte igre reči ili zapažanja. Pričajte sa detetom ili mu pustite omiljenu muziku, zabavljajte ga.

Kako da Deca Nemaju Mucninu na Putovanju

Mučnina kada dete putuje avionom, brodom ili vozom

 • Ukoliko se vozite avionom kupite karte za mesto iznad krila.
 • Ako ste na brodu, uvek budite nazad jer se nazad najmanje njiše.
 • Ukoliko putujete vozom dete treba da sedi na sedištu u smeru kretanja voza.

Učinite sve što je moguće da predupredite neprijatnost od „bolesti putovanja“, i mislite i pričajte detetu o zadovoljstvu koje vas očekuje kada stignete na željeno mesto.

 Srećan vam put!

Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…