Kako je biti roditelj za vreme praznika?

Kako je biti roditelj za vreme praznika?

Kako je biti roditelj za vreme praznika? Period opuštanja, promene svakodnevnog ritma svima prija.

Deca vole praznike

Deca vole da  vide svoje roditelje u opuštenom stanju, bez zadubljenog pogleda u daljinu, da je roditelj prisutan sada i ovde, da mu je dete u fokusu pažnje. A, gotovo, najvažnije je za dete  radosno lice roditelja. Kada je roditelj ispunjen, bezbrižan dete to oseća celim svojim bićem i raduje se tome i kada ništa ne kaže.

Kako je biti roditelj za vreme praznika?
Deca vole praznike.

Dnevni ritam u vreme prazničnih dana

Ritam je važan, deci daje osećaj predvidivosti i sigurnosti. Zbog toga neke dnevne ritmove nećemo menjati ni za vreme prazničkih dana. Ali onaj deo dana koji nam omogućava da smo svi zajedno u šetnji, da se zajedno smejemo prepušteni nekoj zajedničkoj zabavi, druženju, društvenim igrama, to je od neprocenjive vrdnosti za dete i vaše odnose sa detetom.

Upravo prazničke dane treba tome i posvetiti, da smo zajedno, usmereni jedni na druge i da nam je to najvažnije. Deca će da zablistaju, da se odmore, nahrane pozitivnim emocijama i unutrašnjom stabilnošću.

Kako je biti roditelj za vreme praznika?
Ako ste u prilici da idete na putovanje, to je sjajna prilika za zajedničke nezaboravne trenutke.

Deca se posebno raduju

To su dani dobri i za zajedničko putovanje, tada dodatno možemo biti bliski i usmereni jedni na druge neometano. Važno je realno isplanirati ove dane. Ako su roditelji ipak u nemogućnosti da u potpunosti izađu iz svojih poslova ili imaju još neku ideju kako u dane praznika obaviti i druge poslove i obaveze, onda je potrebno realno sagledati situaciju i ponuditi porodičnom zajedništvu ono što su mogućnosti. U tim situacijama je izuzetno važno držati se pravila- vreme sa porodicom, decom je samo tome namenjeno, makar koliko da traje ne treba biti ometano zvonjavom teelfona, rasutom pažnjom, zabavama za odrasle. Imamo razumevanje da je za dete bitniji kvalitet u odnosu na kvantitet.

Kako je biti roditelj za vreme praznika
Možete zajedno praviti ukrase, lutke, razne predmete, zabaviti se u kući.

Šta ako je roditelj za vreme praznika zauzet drugim obavezama?

Ako smo zauzeti u vreme praznika i drugim obavezama i nikao se nismo mogli organizovati da se posvetimo deci i porodici u dovoljnoj meri, tada održavamo redovne rutine i pravimo plan kako da dete u toku dana popuni svoje vreme, ne ide u vrtić, sa nama je ceo dan. U ovim situacijama prpeoruka je da se detetu ponude različiti materijali iz kuće: brašno, griz, pasulj, testo, testenina, perlice, da ih dete kreativno koristi- niže, lepi, mesi, gomila, raspoređuje. Uz ovo detetu se može osmisliti da pravi različite lutke – od papira, varjača, loptica, vunice, krpica, naprstaka i da dramatizuje i igrase sa svojim rukotvorinama. Deca vole da grade, prave, rade praktične, realne  aktivnosti, to ih ispunjava, zaokuplja, od takve igre se razvijajui iz takve igre uče.

Kako je biti roditelj za vreme praznika
Možda vam neće reći, čak će vam možda izgledati da je dete zadovoljno, ali ustvari ako nema vašu pažnju i vaše vreme, biće tužno.

Nikako, da se dete oseća usamljeno

Ono što ne bi trebalo da se dešava u prazničnim danima u porodici jeste da deca većinu vremena provedu pasivno, gledajući TV program i igrajući se igrica na telefonu ili tabletu. To je loše utrošeno vreme, za dete nepodsticajno. U ovim aktivnostima  dete se oseća usamljeno, gotovo napušteno, prepušteno samom sebi, često i tužno. Iako na prvi pogled dete deluje uključeno, udubljeno, pa i neodvojivo od ovih mamaca dečije pažnje. Ne treba da nas zavara slika koju vidimo na površini, na duže staze za decu je to krajnje štetno na nivou celog njegovog bića.

Kako je biti roditelj za vreme praznika
Setite se golicanja i prevrtanja, borbe jastucima i sl. igrarija iz detinjstva – to ste zapamtili kao nezaboravne trenutke.

Radost i veselje!

Setiti se starih igara, rituala pričanja pričauz jelku, golicanja na podu, žmurke u stanu, jurke u parku, smešnih izraza lica u ogledalu… I puno običnih, jeftinih, ali neprocenjivih situacija za dete, koje zauvek obeležavaju detinjstvo duboko i prijatno.

Svaki dan nam se nudi prilika da postanemo bolji roditelji za našu decu, a samim tim i bolji ljudi, a dani praznika su idealne situacije da nam se to desi.

Psiholog/pedagog, psiholoski savetnik. Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila i na stručnim skupovima predstavila značajan broj stručnih radova u vezi sa razvojem predškolske dece. Osnivač i predavač i art terapeut u Integrativnoj školi fraktala „Iskon“.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…