Zimski sportovi za decu – Zimske aktivnosti radosti sa decom

zimski sportovi za decu

Sadržaj

Zimski sportovi za decu prava su radost i prilika za aktivnosti sa decom. Boravak i igra napolju povoljno utiču na zdravlje i razvoj deteta.

Zimski sportovi za decu prilika za razvoj motoričkih veština

To je prilika za fizičku aktivnost i razvoj motoričkih veština; umesto da sedi pored televizora uz grickalice, dete jača svoje mišiće i podstiče krvotok. Stiče nove motoričke veštine. i nova senzorna iskustva, koja ne može steći u zatvorenom prostoru.

Sve ovo pozitivno utiče na raspoloženje i ponašanje deteta i na mentalno zdravlje. Kroz aktivnosti sa drugom decom razvija svoje socijalne i komunikacione veštine. Zimi svi po malo patimo od nedostatka energije. Dan je kratak, veče brzo dođe, I posle napornog radnog dana radije ostajemo u kući, uz tv ili neku drugu razonodu. Izlazak napolje sa decom biće dobar i za vas i za decu, doneće dobro raspoloženje i pozitivnu energiju!

Zimski sportovi za decu

  • Ne mislite o zimskom vremenu kao o “lošem” vremenu, već o periodu kada je vama i vašoj deci zaista potreban svež vazduh i fizička aktivnost, da biste održali dobro zdravlje i raspoloženje. Zima pruža neka jedinstvena zadovoljstva, kao što je uživanje u snegu.
  • Odgovarajuća odeća i obuća učiniće boravak deteta napolju prijatnim.
  • Nije vam neophodna skupocena zimska oprema; brojne su aktivnosti za koje vam nije potrebna nikakva dodatna oprema, a deci će biti zabavne. Večernja šetnja po snegu ili sankanje u obližnjem parku su trenuci koji se pamte!
  • Skupite veće društvo dece i roditelja iz komšiluka, prijatelje ili rođake; sve je zabavnije kada se radi u društvu.

Zimski sportovi za decu

Ideje za zimske aktivnosti napolju

Istraživanje prirode: skupljajte grančice, lišće, plodove; dajte deci da nacrtaju šta su videli, da opišu ili snime aparatom. Napravite zajedno kutiju sa zimskim uspomenama.

Posmatrajte zajedno kako žive životinje tokom zime, napravite hranilicu za ptice Krenite zajedno u večernju šetnju. Uživajte u zimskim sportovima. Ne propustite sankanje prve večeri kad padne sneg!

Sankanje i bezbednosne preporuke 

  • Proverite stazu za sankanje, da li ima drveća, ograda, većeg kamenja. Proverite da li se završava dužom ravnom povrinom, da kraj staze nije blizu puta, parking ili neke vodene površine. Ovo je naročito važno ako se ide na sankanje po mraku.
  • Staza treba da bude prekrivena snegom a ne ledom, proverite da nije previše strma (do 300).
  • Nemojte puštati decu mlađu od pet godina da se sama sankaju; odvojte deo staze za manju decu od onih starijih, izaberite deo staze gde nije velika gužva.
  • Učite dete da na sankama uvek sedi gledajući napred, sa ispruženim nogama kojima može da upravlja sankama; sankanje u ležećem položaju povećava rizik od povreda.
  • Deca bi trebalo da nose kacigu.
  • Spuštajte se sredinom staze, a penjite sa strane, učite dete da vodi računa o drugim sankama koje ih mogu udariti.

Klizanje na ledu

Deca bi trebalo da imaju štitnike za ručne zglobove, da ne bi došlo do povreda pri padu. Poželjno je da imaju i kacigu. Čvrsto vežite klizaljke, da bi noga bila stabilna.

Zimski sportovi za decu

Skijanje i deca

Skijanju decu treba da obučavaju obučeni treneri, po program prilagođenom njihovom uzrastu. Imajte na umu da koordinacija kod dece nije potpuno razvijena pre 10.godine života. Proverite da li celokupna oprema odgovara detetu po veličini i da li je ispravna. Dete treba da ima naočari za sunce, odgovarajuće rukavice, poželjno je da ima i kacigu. Dete nikada ne treba da se skija samo. Postarajte se da ima pauzu nakon svaka dva ili tri spuštanja; povrede su češće kada je dete umorno!

Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje snoubording za decu mlađu od 7 godina.

Motorne sanke

Ne preporučuje se da se deca mlađa od 6 godina voze na motornim sankama. Starija deca i odrasli treba uvek da imaju kacigu; deca mlađa od 16 godina ne bi trebalo da samostalno upravljaju motornim sankama. Opasno je vući motornim sankama decu na sankama, gumi i sl.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Ako se pitate šta prethodi govoru deteta, to su dve važne sposobnosti. Dok pratimo razvoj govora deteta treba da znamo šta ovaj proces podrazumeva i šta možemo očekivati. Pored drugih...