Zimske Radosti sa Decom

Zimski sportovi za malu decu

Boravak i igra napolju povoljno utiču na zdravlje i razvoj deteta.

To je prilika za fizičku aktivnost i razvoj motoričkih veština; umesto da sedi pored televizora uz grickalice, dete jača svoje mišiće i podstiče krvotok. Stiče nove motoričke veštine. i nova senzorna iskustva, koja ne može steći u zatvorenom prostoru.

Sve ovo pozitivno utiče na raspoloženje i ponašanje deteta i na mentalno zdravlje. Kroz aktivnosti sa drugom decom razvija svoje socijalne i komunikacione veštine.

Zimski sportovi za malu decu (4)

Zimi svi po malo patimo od nedostatka energije. Dan je kratak, veče brzo dođe, I posle napornog radnog dana radije ostajemo u kući, uz tv ili neku drugu razonodu. Izlazak napolje sa decom biće dobar i za vas i za decu, doneće dobro raspoloženje i pozitivnu energiju!

Sve je zabavnije kada se radi u društvu!

– Ne mislite o zimskom vremenu kao o “lošem” vremenu, već o periodu kada je vama i vašoj deci zaista potreban svež vazduh i fizička aktivnost, da biste održali dobro zdravlje i raspoloženje. Zima pruža neka jedinstvena zadovoljstva, kao što je uživanje u snegu.

–  Odgovarajuća odeća i obuća učiniće boravak deteta napolju prijatnim.

–  Nije vam neophodna skupocena zimska oprema; brojne su aktivnosti za koje vam nije potrebna nikakva dodatna oprema, a deci će biti zabavne. Večernja šetnja po snegu ili sankanje u obližnjem parku su trenuci koji se pamte!

–  Skupite veće društvo dece i roditelja iz komšiluka, prijatelje ili rođake; sve je zabavnije kada se radi u društvu.

Neke od ideja za zimske aktivnosti napolju

Istraživanje prirode: skupljajte grančice, lišće, plodove; dajte deci da nacrtaju šta su videli, da opišu ili snime aparatom. Napravite zajedno kutiju sa zimskim uspomenama.

Posmatrajte zajedno kako žive životinje tokom zime, napravite hranilicu za ptice

Krenite zajedno u večernju šetnju.

Uživajte u zimskim sportovima. Ne propustite sankanje prve večeri kad padne sneg!

Zimski sportovi za malu decu (3)


ZIMSKI SPORTOVI ZA DECU – bezbednosne preporuke

Sankanje

  • Proverite stazu za sankanje, da li ima drveća, ograda, većeg kamenja. Proverite da li se završava dužom ravnom povrinom, da kraj staze nije blizu puta, parking ili neke vodene površine. Ovo je naročito važno ako se ide na sankanje po mraku.
  • Staza treba da bude prekrivena snegom a ne ledom, proverite da nije previše strma (do 300).
  • Nemojte puštati decu mlađu od pet godina da se sama sankaju; odvojte deo staze za manju decu od onih starijih, izaberite deo staze gde nije velika gužva.
  • Učite dete da na sankama uvek sedi gledajući napred, sa ispruženim nogama kojima može da upravlja sankama; sankanje u ležećem položaju povećava rizik od povreda.
  • Deca bi trebalo da nose kacigu.
  • Spuštajte se sredinom staze, a penjite sa strane, učite dete da vodi računa o drugim sankama koje ih mogu udariti.

Klizanje na ledu

Deca bi trebalo da imaju štitnike za ručne zglobove, da ne bi došlo do povreda pri padu. Poželjno je da imaju i kacigu. Čvrsto vežite klizaljke, da bi noga bila stabilna.

Skijanje

Skijanju decu treba da obučavaju obučeni treneri, po program prilagođenom njihovom uzrastu. Imajte na umu da koordinacija kod dece nije potpuno razvijena pre 10.godine života. Proverite da li celokupna oprema odgovara detetu po veličini i da li je ispravna. Dete treba da ima naočari za sunce, odgovarajuće rukavice, poželjno je da ima i kacigu. Dete nikada ne treba da se skija samo. Postarajte se da ima pauzu nakon svaka dva ili tri spuštanja; povrede su češće kada je dete umorno!

Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje snoubording za decu mlađu od 7 godina.

Zimski sportovi za malu decu (2)

Motorne sanke

– Ne preporučuje se da se deca mlađa od 6 godina voze na motornim sankama. Starija deca i odrasli treba uvek da imaju kacigu; deca mlađa od 16 godina ne bi trebalo da samostalno upravljaju motornim sankama. Opasno je vući motornim sankama decu na sankama, gumi i sl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…