Naučite sa nama da pravite lutku

Naučite sa nama da pravite lutku

Naučite sa nama da pravite lutku.  Za dete, lutka je živo biće sa sopstvenim karakternim osobinama koje su u uskoj vezi sa njenim izgledom. A ona koju zajedno napravite je neprocenljivo važna!

Sjana i važna drugarica je lutka

Najčuveniji dečiji psihoanalitičari su posmatranjem aktivnosti i pažljivim slušanjem dosetki i izjava deteta tokom igre sa lutkom, dolazili do važnih saznanja o raznolikosti njegovih razmišljanja, stavovima prema osobama i objektima iz okruženja i doživljaju sebe u tom okruženju.

Dete će se identifikovati sa svojom igračkom i ona će mu poslužiti kao objekat kroz koji će moći da bude crtani ili filmski junak, lik iz bajke i na taj način, biće zadovoljena potreba deteta da bude neko drugi i oseti se kao neko drugačiji. Lutka se ne protivi ni jednoj detetovoj ideji, prihvata predloge i u svakom trenutku spremna je za igru. Kao takva, savršena je za druženje kada iz nekog razloga prijatelji nisu u blizini ali i sjajna kada su tu drugari, za zajedničku igru!

Za samopouzdanje deteta

Poželjno je da lutku pravite u prisustvu i uz malu pomoć Vašeg deteta. Osećaj stvaranja i znanje kako nastaju stvari, detetu će dati  samopouzdanje jer dobija priliku da učestvuje u izradi nečeg tako veličanstvenog – pravljenju Lutke! Kako se pravi lutka? Pa lako uz obilje ljubavi!

Naučite sa nama da pravite lutku

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-1  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-2

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-3

Na slici je materijal koji ćemo koristiti. Dakle, za glavu i ruke biće vam potrebna rastegljiva tkanina u boji kože, koju ćete iseći u obliku kruga prečnika 18 cm i dve trake dužine 15 cm a širine 4 cm. Svaku od njih na jednoj strani skrojite polukružno.

A sada punimo lutku!

Za punjenje ćemo koristiti kozmetički pamuk. Veoma je važno da igračke budu napravljene od prirodnih, neškodljivih materijala, bezbednih, mekanih i prijatnih na dodir jer će dobar deo dana dete provesti uz svoju najdražu lutku a često će poželeti i da prespava sa njom.

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-5  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-6

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-7  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-8

Glavu ćemo napraviti tako što ćemo u središte kruga smestiti pamučnu lopticu u željenoj veličini a potom ćemo sa svih strana tkaninu povući ka centru i tu je prikačiti iglom i koncem.

Na isti način, samo u mnogo manjem obliku, kasnije ćete napraviti i nos

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-9  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-10

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-11        naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-12

Za gornji deo tela lutke izabraćemo takođe rastegljivu  tkaninu, nežnih boja i dezena jer će ona ujedno biti i košuljica naše lutke. Na slici  je prikazan oblik u kome ćemo skrojiti glavni deo, na koji ćemo kasnije prikačiti glavu,  ručice i nožice. Nožice ćemo napraviti od iste ili slične svetlije tkanine i njihova dužina trebalo da iznosi oko 20 cm a širina oko 4cm.

Od laganog cvetnog materijala veselog dezena izdvojićemo pravougaone komade za  suknju (45cm/20cm),  kragnu 20cm/4cm) i karneriće košuljice (2x 15cm/3cm). Mi ćemo za ukrašavanje lutkine suknje koristiti čipku, dugmad i satensku traku.

Detalji su važni

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-14

Ono što sledi je sastavljanje delova; najpre svakog ponaosob pa zatim svih u jednu celinu. Nakon toga prelazimo na dodavanje delova lica (konac u crvenoj i crnoj boji) i detalja kojima ćemo upotpuniti stil naše lutke.

Za vizuelni utisak važno je na pravi način iskombinovati materijale i boje a pravih načina je nemerljivo mnogo i zato, ubuduće čuvajte plastične i drvene perle od nakita koji ne koristite, ukrasnu dugmad, čipke, mašne i različite detalje i sitnice sa odeće koju odlažete. Sa svakim sačuvanim predmetom rodiće se nova ideja.

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-15 naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-16

Dete kao aktivni učesnik

Pre nego što sastavite delove vaše lutke pokažite detetu kako će ona izgledati i pružite mu priliku da izrazi ideje. Da se poigra sa skrojenim tkaninama i predloži nešto novo.

Na ovaj način dete je u mogućnosti da razvija smisao za vizuelnu harmoniju, kreativno kombinovanje boja i materijala, omogućeno mu je uzbudljivo i zabavno istraživanje i interesantna prilika da  svoja osećanja i želje izrazi i kroz trodimenzionalni prikaz. Predložite mu da rasporedi čipku, dugmad, satenske trake i perle. Neka izabere boju i dužinu kose i ukrase za frizuru.

Mlađe dete možete pitati šta lutki nedostaje i na koji način treba sastaviti delove. Razvoj koordinacije i sitne motorike stimulisaćete predlogom da prstićima odrediti mesto na kome će se nalaziti oko, nos i usne.

Aktivno učestvovanje u kreiranju sopstvene, autentične igračke biće podstrek rađanju posebnog oblika ljubavi – kako prema lutki , tako i prema kreativnom stvaralaštvu.

Lice lutke

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-17

Pošto ste ušili nos, flomasterom odredite dva mala polja preko kojih ćete crnim koncem da izvezete oči. Za specijalan efekat „sjaja u očima“ ušijte tačkicu ili dve tačkice belim koncem preko konca crne boje.

Usne napravite polukružnim vezom a potom u lutkine obraze utisnite labelo u boji kajsije. To će je učiniji veselijom.

Osmislite frizuru, ukrasite je mašnama ili trakama i upravo tada, jedna avantura će se završiti a druga će tek započeti.

Dete će posebno obradovati čast da završenoj lutki izabere ime!

Našu lutku smo nazvale Sara!

Posvetila se radu sa decom i kreiranju i izradi lutki od prirodnih materijala.
Preporučujemo vam...