Naučite sa nama da pravite lutku

Naučite sa nama da pravite lutku

Sadržaj

Naučite sa nama da pravite lutku.  Za dete, lutka je živo biće sa sopstvenim karakternim osobinama koje su u uskoj vezi sa njenim izgledom. A ona koju zajedno napravite je neprocenljivo važna!

Sjana i važna drugarica je lutka

Najčuveniji dečiji psihoanalitičari su posmatranjem aktivnosti i pažljivim slušanjem dosetki i izjava deteta tokom igre sa lutkom, dolazili do važnih saznanja o raznolikosti njegovih razmišljanja, stavovima prema osobama i objektima iz okruženja i doživljaju sebe u tom okruženju.

Dete će se identifikovati sa svojom igračkom i ona će mu poslužiti kao objekat kroz koji će moći da bude crtani ili filmski junak, lik iz bajke i na taj način, biće zadovoljena potreba deteta da bude neko drugi i oseti se kao neko drugačiji. Lutka se ne protivi ni jednoj detetovoj ideji, prihvata predloge i u svakom trenutku spremna je za igru. Kao takva, savršena je za druženje kada iz nekog razloga prijatelji nisu u blizini ali i sjajna kada su tu drugari, za zajedničku igru!

Za samopouzdanje deteta

Poželjno je da lutku pravite u prisustvu i uz malu pomoć Vašeg deteta. Osećaj stvaranja i znanje kako nastaju stvari, detetu će dati  samopouzdanje jer dobija priliku da učestvuje u izradi nečeg tako veličanstvenog – pravljenju Lutke! Kako se pravi lutka? Pa lako uz obilje ljubavi!

Naučite sa nama da pravite lutku

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-1  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-2

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-3

Na slici je materijal koji ćemo koristiti. Dakle, za glavu i ruke biće vam potrebna rastegljiva tkanina u boji kože, koju ćete iseći u obliku kruga prečnika 18 cm i dve trake dužine 15 cm a širine 4 cm. Svaku od njih na jednoj strani skrojite polukružno.

A sada punimo lutku!

Za punjenje ćemo koristiti kozmetički pamuk. Veoma je važno da igračke budu napravljene od prirodnih, neškodljivih materijala, bezbednih, mekanih i prijatnih na dodir jer će dobar deo dana dete provesti uz svoju najdražu lutku a često će poželeti i da prespava sa njom.

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-5  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-6

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-7  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-8

Glavu ćemo napraviti tako što ćemo u središte kruga smestiti pamučnu lopticu u željenoj veličini a potom ćemo sa svih strana tkaninu povući ka centru i tu je prikačiti iglom i koncem.

Na isti način, samo u mnogo manjem obliku, kasnije ćete napraviti i nos

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-9  naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-10

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-11        naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-12

Za gornji deo tela lutke izabraćemo takođe rastegljivu  tkaninu, nežnih boja i dezena jer će ona ujedno biti i košuljica naše lutke. Na slici  je prikazan oblik u kome ćemo skrojiti glavni deo, na koji ćemo kasnije prikačiti glavu,  ručice i nožice. Nožice ćemo napraviti od iste ili slične svetlije tkanine i njihova dužina trebalo da iznosi oko 20 cm a širina oko 4cm.

Od laganog cvetnog materijala veselog dezena izdvojićemo pravougaone komade za  suknju (45cm/20cm),  kragnu 20cm/4cm) i karneriće košuljice (2x 15cm/3cm). Mi ćemo za ukrašavanje lutkine suknje koristiti čipku, dugmad i satensku traku.

Detalji su važni

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-14

Ono što sledi je sastavljanje delova; najpre svakog ponaosob pa zatim svih u jednu celinu. Nakon toga prelazimo na dodavanje delova lica (konac u crvenoj i crnoj boji) i detalja kojima ćemo upotpuniti stil naše lutke.

Za vizuelni utisak važno je na pravi način iskombinovati materijale i boje a pravih načina je nemerljivo mnogo i zato, ubuduće čuvajte plastične i drvene perle od nakita koji ne koristite, ukrasnu dugmad, čipke, mašne i različite detalje i sitnice sa odeće koju odlažete. Sa svakim sačuvanim predmetom rodiće se nova ideja.

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-15 naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-16

Dete kao aktivni učesnik

Pre nego što sastavite delove vaše lutke pokažite detetu kako će ona izgledati i pružite mu priliku da izrazi ideje. Da se poigra sa skrojenim tkaninama i predloži nešto novo.

Na ovaj način dete je u mogućnosti da razvija smisao za vizuelnu harmoniju, kreativno kombinovanje boja i materijala, omogućeno mu je uzbudljivo i zabavno istraživanje i interesantna prilika da  svoja osećanja i želje izrazi i kroz trodimenzionalni prikaz. Predložite mu da rasporedi čipku, dugmad, satenske trake i perle. Neka izabere boju i dužinu kose i ukrase za frizuru.

Mlađe dete možete pitati šta lutki nedostaje i na koji način treba sastaviti delove. Razvoj koordinacije i sitne motorike stimulisaćete predlogom da prstićima odrediti mesto na kome će se nalaziti oko, nos i usne.

Aktivno učestvovanje u kreiranju sopstvene, autentične igračke biće podstrek rađanju posebnog oblika ljubavi – kako prema lutki , tako i prema kreativnom stvaralaštvu.

Lice lutke

naucite-sa-nama-da-pravite-lutku-zajedno-krojimo-i-stvaramo-saru-clanak-17

Pošto ste ušili nos, flomasterom odredite dva mala polja preko kojih ćete crnim koncem da izvezete oči. Za specijalan efekat „sjaja u očima“ ušijte tačkicu ili dve tačkice belim koncem preko konca crne boje.

Usne napravite polukružnim vezom a potom u lutkine obraze utisnite labelo u boji kajsije. To će je učiniji veselijom.

Osmislite frizuru, ukrasite je mašnama ili trakama i upravo tada, jedna avantura će se završiti a druga će tek započeti.

Dete će posebno obradovati čast da završenoj lutki izabere ime!

Našu lutku smo nazvale Sara!

avatar
Posvetila se radu sa decom i kreiranju i izradi lutki od prirodnih materijala.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...