Kako prevazići teškoće u periodu dojenja?

teškoće u periodu dojenja

Sadržaj

Kako prevazići teškoće u periodu dojenja? Šta sve može da bude razlog nedovoljnog uspeha dojenja i na koje sve teškoće nailaze majke u vezi dojenja?

Kako prevazići teškoće u periodu dojenja?

Šta su pokazale razne studije, koje su  rađene da dođu do odgovora? U anketi objavljenoj u časopisu Hjuman Milk Magazin, majke su najčešće navodile da im najveći problem predstavlja to što ne znaju šta je normalno ponašanje novorođenčeta, zatim što često dobijaju različite, često kontradiktorne savete i poruke, kao i nedostatak samopouzdanja.

teškoće u periodu dojenja

Zašto žene ne uspevaju da ostvare svoje ciljeve u vezi dojenja

u studiji s pitanjem majkama „Da li ste dojili svoju bebu onoliko dugo koliko ste želeli“ 60 odsto majki prekinulo je laktaciju pre nego što je želelo. Faktori najčešće navedeni kao razlog: problemi majke u vezi laktacije (bolni podoji, iritacija bradavica, bolna prepunjenost dojki, mastitis); zabrinutost majke da ne proizvodi dovoljno mleka, problemi u isticanju mleka; zabrinutost za ishranu bebe (slabije napredovanje) i bolest majke ili deteta (objavljeno u časopisu Pidiatriks 2013. godine). Većina ovih problema mogla je da bude prevaziđena uz dobru informisanost majke, pomoć i podršku.

teškoće u periodu dojenja

Uticaj zabrinutosti majke na uspešnost dojenja

Briga u vezi dojenja često je prisutna i udružena s prekidom dojenja. Polovina žena prenatalno opredeljenih za dojenje dalo je formulu bebama između 30. i 60. dana a 20 odsto prekinulo je dojenje do 60. dana. Ovo su majke koje su mogle da nastave da doje, uz pravu intervenciju u pravo vreme. (studija sprovedena u Kaliforniji, Pidiatriks 2013. godina).

Prevazilaženje teškoća u vezi dojenja: posebno su dragoceni rezultati ispitivanja sprovedenog u Srbiji 2015. godine. 40,3 odsto majki imalo je problem sa nedovoljnom količinom mleka, 22,3 odsto majki nije uspelo da reši najčešći/najgori problem (prepunjene dojke, mastitis). 40,5 odsto majki nije dojilo onoliko dugo koliko su želele. 55 odsto majki smatra da su njihovi partneri bili dovoljno obavešteni o dojenju, 41 odsto očeva znalo je da pomogne svojim suprugama oko problema na koje su naišle (Dojenje: praksa i problemi u srpskom zdravstvenom sistemu, Nina Sokolović, Harvard Univerzitet, 2015).

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...