Kako prevazići teškoće u periodu dojenja?

Šta sve može da bude razlog nedovoljnog uspeha dojenja i na koje sve teškoće nailaze majke u vezi dojenja?

Kako prevazići teškoće u periodu dojenja?

Šta su pokazale razne studije, koje su  rađene da dođu do odgovora? U anketi objavljenoj u časopisu Hjuman Milk Magazin, majke su najčešće navodile da im najveći problem predstavlja to što ne znaju šta je normalno ponašanje novorođenčeta, zatim što često dobijaju različite, često kontradiktorne savete i poruke, kao i nedostatak samopouzdanja.

Zašto žene ne uspevaju da ostvare svoje ciljeve u vezi dojenja

u studiji s pitanjem majkama „Da li ste dojili svoju bebu onoliko dugo koliko ste želeli“ 60 odsto majki prekinulo je laktaciju pre nego što je želelo. Faktori najčešće navedeni kao razlog: problemi majke u vezi laktacije (bolni podoji, iritacija bradavica, bolna prepunjenost dojki, mastitis); zabrinutost majke da ne proizvodi dovoljno mleka, problemi u isticanju mleka; zabrinutost za ishranu bebe (slabije napredovanje) i bolest majke ili deteta (objavljeno u časopisu Pidiatriks 2013. godine). Većina ovih problema mogla je da bude prevaziđena uz dobru informisanost majke, pomoć i podršku.

Kako prevazici teskoce u periodu dojenja

Uticaj zabrinutosti majke na uspešnost dojenja

Briga u vezi dojenja često je prisutna i udružena s prekidom dojenja. Polovina žena prenatalno opredeljenih za dojenje dalo je formulu bebama između 30. i 60. dana a 20 odsto prekinulo je dojenje do 60. dana. Ovo su majke koje su mogle da nastave da doje, uz pravu intervenciju u pravo vreme. (studija sprovedena u Kaliforniji, Pidiatriks 2013. godina).

Prevazilaženje teškoća u vezi dojenja: posebno su dragoceni rezultati ispitivanja sprovedenog u Srbiji 2015. godine. 40,3 odsto majki imalo je problem sa nedovoljnom količinom mleka, 22,3 odsto majki nije uspelo da reši najčešći/najgori problem (prepunjene dojke, mastitis). 40,5 odsto majki nije dojilo onoliko dugo koliko su želele. 55 odsto majki smatra da su njihovi partneri bili dovoljno obavešteni o dojenju, 41 odsto očeva znalo je da pomogne svojim suprugama oko problema na koje su naišle (Dojenje: praksa i problemi u srpskom zdravstvenom sistemu, Nina Sokolović, Harvard Univerzitet, 2015).

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…