Kako prevazići teškoće u periodu dojenja?

teškoće u periodu dojenja

Sadržaj

Kako prevazići teškoće u periodu dojenja? Šta sve može da bude razlog nedovoljnog uspeha dojenja i na koje sve teškoće nailaze majke u vezi dojenja?

Kako prevazići teškoće u periodu dojenja?

Šta su pokazale razne studije, koje su  rađene da dođu do odgovora? U anketi objavljenoj u časopisu Hjuman Milk Magazin, majke su najčešće navodile da im najveći problem predstavlja to što ne znaju šta je normalno ponašanje novorođenčeta, zatim što često dobijaju različite, često kontradiktorne savete i poruke, kao i nedostatak samopouzdanja.

teškoće u periodu dojenja

Zašto žene ne uspevaju da ostvare svoje ciljeve u vezi dojenja

u studiji s pitanjem majkama „Da li ste dojili svoju bebu onoliko dugo koliko ste želeli“ 60 odsto majki prekinulo je laktaciju pre nego što je želelo. Faktori najčešće navedeni kao razlog: problemi majke u vezi laktacije (bolni podoji, iritacija bradavica, bolna prepunjenost dojki, mastitis); zabrinutost majke da ne proizvodi dovoljno mleka, problemi u isticanju mleka; zabrinutost za ishranu bebe (slabije napredovanje) i bolest majke ili deteta (objavljeno u časopisu Pidiatriks 2013. godine). Većina ovih problema mogla je da bude prevaziđena uz dobru informisanost majke, pomoć i podršku.

teškoće u periodu dojenja

Uticaj zabrinutosti majke na uspešnost dojenja

Briga u vezi dojenja često je prisutna i udružena s prekidom dojenja. Polovina žena prenatalno opredeljenih za dojenje dalo je formulu bebama između 30. i 60. dana a 20 odsto prekinulo je dojenje do 60. dana. Ovo su majke koje su mogle da nastave da doje, uz pravu intervenciju u pravo vreme. (studija sprovedena u Kaliforniji, Pidiatriks 2013. godina).

Prevazilaženje teškoća u vezi dojenja: posebno su dragoceni rezultati ispitivanja sprovedenog u Srbiji 2015. godine. 40,3 odsto majki imalo je problem sa nedovoljnom količinom mleka, 22,3 odsto majki nije uspelo da reši najčešći/najgori problem (prepunjene dojke, mastitis). 40,5 odsto majki nije dojilo onoliko dugo koliko su želele. 55 odsto majki smatra da su njihovi partneri bili dovoljno obavešteni o dojenju, 41 odsto očeva znalo je da pomogne svojim suprugama oko problema na koje su naišle (Dojenje: praksa i problemi u srpskom zdravstvenom sistemu, Nina Sokolović, Harvard Univerzitet, 2015).

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...