Kako se priprema zimnica za bebe i decu i 3 recepta

zimnica za bebe i decu

Zimnica za bebe i decu? Da, veliki broj mama se odlučuje da za svoje mališane pripremi zimnicu od domaćih proizvoda. Mame se trude da nabave organske plodove i pripreme zimnicu na što zdraviji način.

Zimnica za bebe i decu

Leto i jesen su godišnja doba kada je raznovrsnost i dostupnost voća i povrća na najvećem nivou i idealno vreme da obogatimo jelovnik naših mališana. Voće treba da budu sastavni deo svakodnevne ishrane! Ono je bogato vodom, vitaminima ( naročito A i C, a neke vrste sadrže u sebi i relativno velike količine vitamina iz grupe B), mineralnim materijama, vlaknima i antioksidansima, a u sebi sadrži i relativno velike količine ugljenih hidrata (šećera). Beba do navršenih 12. meseci treba da ima jedan voćni obrok (kašicu) svakog dana. Od 2. Godine preporučeno je da deca konzumiraju 2-3 porcije voća dnevno. Povrće u ishrani beba i dece je značajno za pravilnu i uravnoteženu ishranu. Od trenutka uvođenja povrća u ishranu (od 5. meseca života) pa nadalje, nakon uvođenja osnovnih namirnica u ishranu bebe, potrebno je obezbediti na svakodnevnom nivou adekvatan unos povrća.

zimnica za bebe i decu

Na koji način se priprema zimnica za bebe i decu?

Postoji nekoliko načina da se voće sačuva i koristi tokom zime u ishrani, a neki od njih su zamrzavanje, sušenje, pasterizacija voća.  Za bebe ne dodavati konzervanse, šećer i so u pripremi zimnice. Za ostavljanje voća za decu stariju od godinu dana takođe izbegavamo dodavanje konzervansa, previše šećera ili soli.

Zamrzavanje

Zamrzavanje je jedan od najlakših načina čuvanja hrane za bebe, i ne zahteva upotrebu konzervansa kao ni drugih dodataka. Zrelo zdravo voće je potrebno oprati, očistiti i osušiti a zatim odložiti u zamrživač na tacnu svako pojedinačno da se ne bi slepilo. Posle par sati spakovati u posudu za zamrzavanje.

Sušenje

Sušenje je takođe metod koji ne zahteva dodavanje ni šećera ni konzervansa, samo malo vremena. Domaće sušeno voće je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana, i za razliku od gotovog sušenog voća ne sadrži konzervanse (najčešće su to sumpor dioksid i sulfati…) i nije tretirano glukozno fruktoznim sirupom.

  • Voće je moguće sušiti na suncu, u zaštićenom prostoru od kiše, na provetrenom delu zaštićeno od insekata. Potrebno vreme sušenja za većinu voća je oko 10 dana.
  • Sušenje u rerni je metod  koji zahteva manje vremena i temperaturu od oko 40 do 50 stepeni. Određenom voću je potrebno oko 4, 5 sati da se osuši dok kod drugog voća je neophodno i do 11h sati sušenja u rerni. Tanke kriške jabuke je potrebno sušiti 4,5 sati dok je za deblje potrebno više vremena. Za kajsije potrebno oko 11h ako je tanko sečeno dok je za deblje komadiće potrebno više vremena.
  • Treći metod sušenja je sušenje u dehidratoru (aparat za sušenje voća). U zavisnosti od aparata kao i od same vrste voća optimalno vreme koje je potrebno za sušenje je od 8 do 20h.

Nakon sušenja voće se može odložiti u papirne kesice i čuvati na tamnom mestu.

Pasterizacija

Pasterizacija je metod konzerviranja hrane na određenoj temperaturi koja je manja od temperature ključanja sa ciljem da se produži rok određene namirnice bez dodavanja konzervansa. Postoji nekoliko načina pasterizacije voća a rok trajanja pasterizovanih teglica zavisi od vrste izabranog voća.

zimnica za bebe i decu

Zimnica za bebe do 1. godine

Zimnicu za bebu pripremite metodom sušenja i na mesec dana – zamrzavanjem. U ovom uzrastu u ishrani se ne dodaje so, šećer niti zaslađivači. Sušene namirnice možete pripremati za bebu u toku zime.

Zamrznuta bebina hrana ne treba da stoji u zamrzivaču duže od mesec dana, jer nakon toga ona gubi ukus i hranljivost. Imajte u vidu da zamrznuta hrana propada brže od sveže hrane koja se čuva u frižideru, jer zamrzavanje izaziva oštećenje ćelija, usled širenja kristala leda… Bebina hrana treba da se priprema od svežih namirnica. Ako zamrzavate – na mesec dana, vodite računa da ambalaža ne bude od stakla ili plastike koja nije prehrambena plastika! Možete čuvati hranu za bebu koju ste zamrzli u posudama za led ili kesicama za zamrzivač: skuvane i prohlađene kašice stavite u regularne posude za led (za zamrzavanje), koje ste prethodno temeljno oprali. Zatim ih prekrijte providnom folijom. Kada se hrana zamrzne, izvadite kockice zamrznute hrane i stavite ih u kesice za zamrzivač. Ovaj način čuvanja bebine hrane ima prednosti jer svaka kockica je teška oko 30 grama i tako imate uvid u količinu hrane koju dajete bebi. Takođe, možete koristiti određen broj kockica, jednu dve ili tri za obrok i tako nemate bacanje hrane.

zimnica za bebe i decu

Šta je važno kod pripreme zimnice

  • Odaberite zdravo, zrelo i čvrsto voće ili povrće bez oštećenja, najbolje organskog porekla.
  • Posuđe i pribor za pripremu zimnice mora biti besprekorno čisto.
  • Teglice sterilišite, kao i poklopce i druge zatvarače i gumice.
  • Ako koristite celofan, prethodno ga natopite u alkohol.

Recepti za decu stariju od godinu dana

Kada se skuvaju džemovi koje predlažemo, dok su još topli (vrući) nasuti u sterilisane teglice, zatovriti poklopcima i okrenuti teglice naopako da stoje bar 8 sati. Nakon toga, zimnicu odložiti, najbolje na tamno mesto.

zimnica za bebe i decu

Džem od borovnica sa urmama

Sastojci: 600g borovnica; 150 do 250g svežih urmi (u zavisnosti koji stepen slatkoće želimo).

Borovnice oprati, očistiti, kao i urme zatim staviti u šerpu i kada provri sve zajedno kuvati jos 15ak minuta. Izgnječiti viljuškom  ili izblendati po želji. I kuvati uz povremeno mešanja još 45 minuta na tihoj vatri.

zimnica za bebe i decu

Džem od šljiva sa urmama

Sastojci: 700g zrelih šljiva; 90g urmi;100ml vode.

Šljive oprati, očistiti, kao i urme. Dodati vodu i kuvati dok ne provri uz povremeno mešanje na slabijoj vatri. Vreme kuvanja zavisi od zrelosti šljive pa je potrebno oko 2 do 3h  da se dobije željena gustina.

zimnica za bebe i decu

Sušeni paradajz u maslinovom ulju

Sastojci: 1kg paradajza (zreo, ali ne sme biti previše mekan); 2 čena belog luka, sitno seckana; so (kuhinjska jodirana ili morska so);  ekstradevičansko maslinovo ulje; začini po Želji (bosiljak, majčina dušica).

Paradajz oprati, odstraniti koru i iseckati na manje kriške. Kriške paradajza posoliti i ostaviti da odstoji kako bi se otklonio višak vode. Dodati začine po zelji i sušiti u rerni na oko 50 stepeni. Vreme sušenja zavisi od debljine iseckanih komada paradajza i iznosi od 8h do 11h.

Na par sati u rerni okrenuti paradajz kako bi se što bolje osušio. Ohlađeni paradajz stavitu u tegle. Dodati začine po zelji, i beli luk i dopuniti maslinovim uljem. Tegle sterilisati i staviti nove sterilisne poklopce. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Magistar farmacije edukovana iz oblasti ishrane beba i dece kao osnov za postavljanje imuniteta i zdravog razvoja dece.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…