Kandida u trudnoći nije redak problem trudnica. Lečenja kandide, pored ginekološke terapije podrazumeva i da je neophodno sprovesti promenu ishrane.
Ukoliko imate kandidu odmah izbacite: šećer, kafu, proizvode i peciva od belog brašna. Takođe, kvasca, pečurke, sušeno i kandirano voće. Potrebno je smanjiti unos mlečnih proizvoda i voća. Onog voća koje sadrži dosta šećera (banana, urmi, grožđa i lubenice..).
Poželjno je konzumirati namirnice koje jačaju imunitet: beli luk, kefir, jogurt (poželjni su fermetisani mlečni proizvodi). Kao i maslinovo ulje, kurkumu, sodu bikarbonu, đumbir, ulje divljeg origana…
Koji su simptomi kandidijaze?
Najčešći simptomi kandidijaze su gust i beličast sekret promenjenog mirisa praćen svrabom i peckanjem u vagini. Takođe, upaljenom i crvenom vaginalnom sluzokožom, bolovima pri mokrenju i odnosu. Ukoliko ste ranije imali kandidu, lako ćete prepoznati simptome. Ali, je uvek dobro potvrditi njeno postojanje uzimanjem brisa kod ginekologa koji će vam prepisati terapiju.
Kandida u trudnoći – Jelovnik i recepti
Jelovnik i recepti, će vam pružiti konkretan primer poželjne ishrane, ako je kandida Vaš zdravstveni problem.
POGLEDAJTE PREDLOG JELOVNIKA I RECEPATA ZA 1. NEDELJU OVDE
Ponedeljak
Doručak: Ražani hleb, kuvana jaja, svež krastavac.
Užina: Brusketi od ražanog hleba, origana, paradajiza i maslinki.
Ručak: Spanać i pljeskavice, integralni hleb.
Užina: Salata od sveže paprike, krastavca, paradajiza, integralni hleb.
Večera: Kajgana sa malo spanaća, bez hleba, probiotski jogurt.
Recept: Spanać bez mleka: Spanać očistite i na minut probarite u ključaloj vodi, zatim iseckajte. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan beli luk, dodajte spanać. Zalijte sa malo bademovog mleka (po mogućstvu domaćeg, jer bademova kupovna mleka mogu sadržati šećer koji se za kandidu ne preporučuje i pokvariće ukus spanaću). Dodajte jednu kašiku brašna da se zgusne. Posolite po ukusu.
Utorak
Doručak: Palenta sa bademovim mlekom ili probiotskim jogurtom.
Užina: Ajvar, integralni hleb, probiotski jogurt.
Ručak: Čorba od kurkume, šargarepe i karfiola, grilovana pileća krilca, zelena salata.
Užina: Grilovana pileća krilca, zelena salata, bez hleba.
Večera: Čorbica od karfiola.
Recept: Grilovana pileća krilca: Pileća krilca operite i začinite mešavinom ulja, soli, gril začina. Poređajte u rerni na papir za pečenje i pecite dok ne porumeni.
Sreda
Doručak: Ovsena kaša, mleveni susam, borovnice.
Užina: Pečena bundeva.
Ručak: Bećarac, čorba od paradajiza i origana.
Užina: Probiotski jogurt uz mleveni miks semenki lana, susama, bundeve.
Večera: Šumsko voće miks.
Recept: Čorba od paradajza i origana. Na malo maslinovog ulja propržite malo origana da zamiriše. Zalijte mešavinom paradajz soka i vode, dodajte so, narendan beli luk i kad proključa. Kuvajte na tihoj vatri još pet minuta.
Četvrtak jelovnik i recept
Doručak: Slani kvastavac, jogurt, omlet sa spanaćem.
Užina: Kiselo mleko, integralna kifla.
Ručak: Svinjski ražnjići, čorbica od blitve, integralni hleb.
Užina: Svinjski ražnjić, kupus salata.
Večera: Pečena bundeva
Recept: Svinjski ražnjići – Sitno naseckajte svinjetinu, zatim je ostavite u marinade. Marinada je od maslinovog ulja, limuna, karija, tucane ljute papričice, soli i rendanog belog luka. Ukoliko postoji mogućnost ostavite oko 8 sati smesu u frižideru. Ukoliko nemate vremena za to, možete sve odmah začiniti, poređati na štapiće i peći. Pecite na vrućem gril tiganju ili u rerni dokne porumeni.
Petak
Doručak: Spremiti čaj od matičnjaka, ohladiti i u 1l čaja dodati seckanu limetu i piti tokom dana.
Užina: Pečeni batat.
Ručak: Goveđi gulaš, integralne testenine, teleća supa.
Užina: Miks jagoda, malina, kupina, ribizla (bobičasto voće).
Večera: Povrće i zelen iz goveđe supe.
Recept: Gulaš: Izdinstajte na maslinovom ulju sitno seckani luk, dodajte meso seckano na kockice. Zatim svežu crvenu slatku i malo ljuću papričicu ako volite. Dodajte sos od paradajiza (ili u blender izmiksajte svež paradajz sa vodom i začinima), narendani i beli luk. Krčkajte na tihom dok gulaš skroz ne osmekne. Radi ukusa i da bi meso bilo mekše, dodajte malo crnog vina. Naravno da se za kandidu ne preporučuje alkohol, ali u ovako maloj količini tokom kuvanja neće škoditi. Ovaj sastojak možete i izostaviti. Začinite tucanom ljutom papričicom onoliko koliko volite.
Subota jelovnik i recept
Doručak: Čaj od đumbira ili limunada sa svežim đumbirom, integralni sendvič sa ćuretinom i svežom paprikom.
Užina: Integralni hleb, grilovani patlidžan sa maslinovim uljem i belim lukom.
Ručak: Pečeni losos, bareni pirinač.
Užina: Salata od pečenog lososa, paradajiza, rukole.
Večera: Salata od patlidžana, seckanog lososa, rukole i paradajiza.
Recept: Grlivani patlidžan sa belim lukom. Oljuštite patlidžan i ostavite u slanoj vodi oko sat, može i više da ispusti gorčinu. Zatim ga isperite, poređajte u pleh preko papira za pečenje i pecite dok ne omekša. Pečeni patlidžan ostavite da se ohladi, isecite na tračice. Začinite sa seckanim belim lukom, himalajskom solju, malo svežeg peršuna. Kažem malo jer trudnice treba da budu oprezne sa konzumiranjem svežeg peršuna pa ga stavite malo ili izostavite. Ukoliko volite, možete dodati i limuna po ukusu. Ovako spremljen patlidžan možete jesti kao salatu uz dodatak drugog povrća ili mesa. Možete dodati na bruskete, služiti kao prilog uz meso, ribu itd.
Nedelja
Doručak: Brusketi sa seckanim sardinama, maslinkama i čeri paradajizom.
Užina: Miks lešnik, indijski orah, orasi.
Ručak: Čorba od prokelja, grašak.
Užina: Miks: šargarepa, jabuka, svež đumbir, limun.
Večera: čorba od prokelja
Recept: Ćorba od prokelja: Na maslinovom ulju izdinstajte crni luk, dodajte narendan celer, šargarepu i zelen. Kratko prodonstajte, dodajte naseckan kelj, zalijte vodom i kuvajte dok povrće ne odmekne. Ukoliko želite, u čorbicu možete dodati i jedno umućeno jaje.