Indijski orah i recepti za puter i namaze od indijskog oraha

indijski orah

Ukusni i zdrav indijski orah, na listi je zdrave i preporučene hrane i listi 20 Top namirnica.

Prava zdrava hrana, indijski orah?

Sjajnog je sastava, ali oprez sa količinom zbog energetske vrednosti! Slatkastog  je i prijemčivog ukusa, pa mu je teško odoleti – kada krenete da ga jedete kao grickalicu teško se umerite na dva tri komada! Ovaj preukusni orašasti plod ima veliku moć da snižava holesterol, krvni pritisak pa i rizik od nastanka kamena u žuči! Značajan je za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, za zdravlje mišića, kostiju i očiju. Takođe, ima antiseptička i antibakterijska svojstva, koriste se kod prehlade ili bakterijskih infekcija.

Svakako je preporučen trudnicama ali i svim pobornicima zdrave ishrane. Jezgro je kalorično jer sadrži dosta ulja (47%), u kojima se nalaze mononezasićene masne kiseline. Bogat je biološki vrednijim proteinima (oko 21%), a izvor je vitamina E i folne kiseline. Prema sadržaju vitamina E (snažnog antioksidansa) nalazi se na petom mestu (seme suncokreta, orah, badem, lešnik, indijski orah), jer 100 g sadrži 21 mg vitamina E .

Šta sadrži indijski orah?

Sadrži elaginsku kiselinu koja se takođe smatra antioksidantom u prevenciji karcinoma, a štiti arterije od lošeg holesterola, kao i prisutni glutation. Od mineralnih materija sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum, manje količine selena. Svakako je preporučen trudnicama ali i svim pobornicima zdrave ishrane. Jezgro je kalorično jer sadrži dosta ulja (47%), u kojima se nalaze mononezasićene masne kiseline. Bogat je biološki vrednijim proteinima (oko 21%), a izvor je vitamina E i folne kiseline. Prema sadržaju vitamina E (snažnog antioksidansa) nalazi se na petom mestu (seme suncokreta, orah, badem, lešnik, indijski orah), jer 100 g sadrži 21 mg vitamina E .

Vaša koža i kosa će početi da sijaju!

Redovnim uzimanjem preporučene količine (oko 30 grama) indijskog oraha, koji je odličan izvor bakra i antioksidanata, učinićete da poboljšate strukturu i kvalitet kose i kože. Bakar udružen sa drugim enzimima, proizvodi  kolagen koji je odgovoran za povećanje elastičnosti vaše kože i vaša  kosa  će biti sjajna i jaka i pružiće joj svilenkasto glatku teksturu.

Svakako je preporučen trudnicama ali i svim pobornicima zdrave ishrane. Jezgro je kalorično jer sadrži dosta ulja (47%), u kojima se nalaze mononezasićene masne kiseline. Bogat je biološki vrednijim proteinima (oko 21%), a izvor je vitamina E i folne kiseline. Prema sadržaju vitamina E (snažnog antioksidansa) nalazi se na petom mestu (seme suncokreta, orah, badem, lešnik, indijski orah), jer 100 g sadrži 21 mg vitamina E .

 

Indijki orah na tržištu 

Na našem tržištu se prodaje pečeni indijski orah, može biti i  posoljen, pa preporučujemo da to proverite na deklaraciji. Prodaje se isključivo bez  ljuske koja je inače otrovna.

Kako se koristi?

Indijski orah je sjajna grickalica, ali osim itoga ma široku i raznoliku primenu. Od indijskog oraha proizvodi se puter, sir, kao dodatak u umacima…

Koliko indijskih oraha je preporučeno dnevno pojesti?

Ne biste trebali koristiti blagotvornu dozu u ishrani više od trideset a najviše pedeset grama. Veće količine indijskog oraha mogu dovesti do alergijskih reakcija (osip, svrab, otok…) i dovesti do alergije na indijski orah i druge orašaste plodove.

indijski orah

Recept za puter od indijskog oraha, slani i slatki namaz

Puter od indijskog oraha

Potrebno je potopiti indijski orah u vodu (da odstoji 4-5 sati). Procediti od vode i dobro prosušiti a potom staviti u blender. Dodajte morsku so. Nije potrebno da dodajete bilo koje ulje jer indijski orah ima visoki sadržaj masti (ulja). Miksati oko 15 minuta. Puter čuvajte u staklenoj ili keramičkoj posudi, zatvoren i u frižideru.

indijski orah

Slatki namaz od indijskog oraha

Potrebno je potopiti indijski orah u vodu (da odstoji 4-5 sati). Procediti od vode i dobro prosušiti a potom staviti u blender. U blender staviti i urme (na 250 g indijskog oraha 15 urmi). Sve dobro izblendirati i upakovati u staklenu ili keramičku posudu sa zatvaračem. Čuvati u frižideru.

indijski orah

Slani namaz sa indijskim orahom i avokadom

Potrebno je potopiti indijski orah u vodu (da odstoji 4-5 sati). Procediti od vode i dobro prosušiti a potom staviti u blender. U blender dodati beli luk u prahu (po ukusu), morsku so, avokado, (na 200g.indijskog oraha 1 avokado), sok od 1 limuna i pola vezice peršuna. Dobro izblendati i odložiti u staklenu posudu sa poklopcem. Čuvati u frižideru.

indijski orah 2 1

Slani namaz od indijskog oraha i sušenog paradajza

Potrebno je potopiti indijski orah u vodu (da odstoji 4-5 sati). Procediti od vode i dobro prosušiti a potom staviti u blender. U blender dodati beli luk u prahu (po ukusu), morsku so, sušeni paradajz, vrlo malo vode. Dobro izblendati i odložiti u staklenu posudu sa poklopcem. Čuvati u frižideru.

Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...