Jelovnik za trudnice koje imaju kandidu i recepti, će vam pružiti konkretan primer poželjne ishrane, ako je kandida Vaš zdravstveni problem.
Kandida čest problem trudnica
Hormoni koji nam olakšavaju velike promene kroz koje prolazi telo tokom trudnoće i nakon rođenja deteta mogu napraviti disbalanse u organizmu. Ako smo spremni i obavešteni, u velikom broju slučajeva možemo ublažiti i potpuno ukloniti. Jedan od njih je svakako kandida. Na nju takođe utiču stres ali i šećerna bolest. Tako da je uvek dobro smanjiti stres koliko smo u mogućnosti, i pored promene ishrane, proveriti nivo šećera u krvi.
U nekom slučaju infekcija kandide može biti jako uporna i mora se biti istrajan i dosledan u lečenju. U korišćenju terapije, izmeni ishrane i borbe sa stresom kao jednim od uzročnika infekcije”.
Koji su simptomi kandidijaze?
Najčešći simptomi kandidijaze su gust i beličast sekret promenjenog mirisa praćen svrabom i peckanjem u vagini. Takođe, upaljenom i crvenom vaginalnom sluzokožom, bolovima pri mokrenju i odnosu. Ukoliko ste ranije imali kandidu, lako ćete prepoznati simptome. Ali, je uvek dobro potvrditi njeno postojanje uzimanjem brisa kod ginekologa koji će vam prepisati terapiju.
Ishrana i kandida – Šta izbaciti iz ishrane a šta jesti?
Pored ginekološke terapije neophodna je i promena ishrane. Ukoliko imate kandidu odmah izbacite: šećer, kafu, proizvode i peciva od belog brašna. Takođe, kvasca, pečurke, sušeno i kandirano voće, a naročito izbegavajte alkohol. Potrebno je smanjiti unos mlečnih proizvoda i voća. Pogotovu onog koje sadrži dosta šećera (poput banana, urmi, grožđa i lubenice..).
Poželjno je konzumirati namirnice koje jačaju imunitet: beli luk, kefir, jogurt (ovi mlečni proizvodi su dozvoljeni i poželjni). Kao i maslinovo ulje, kurkumu, sodu bikarbonu, đumbir, ulje divljeg origana.
Jelovnik za trudnice koje imaju kandidu i recepti
Za sve buduće mame kojima ponekad ponestane zdravih ideja spremili smo jelovnik sa užinama koji može služiti kao podsetnik:
1.dan
Doručak: Limunada, integralni hleb premazan gvakamola sosom i iseckanim čeri paradajizom.
Užina: 2 zelene jabuke
Ručak: Grilovana piletina, salata od crnog luka, čeri paradajiza i rukole začinjena maslinovim uljem i balzamikom.
Užina: Sendvič sa gvakamolom i grilovanom piletinom.
Večera: Probiotski jogurt, ovsene pahuljice.
Recept: Gvakamole sos: Avokado, himalajska so, limun, beli luk, maslinovo ulje. Izmešajte, tj izgnjavite sve sastoje kašikom ili u blenderu. Namaz držite u frižideru. Avokado se, zbog folne kiseline, inače preporučuje trudnicama. Savet je da u ovaj namaz dodate više belog luka jer podiže imunitet i sjajan je borac prodiv kandide.
2.dan
Doručak: Tost premazan avokado namazom (so, maslinovo ulje, limun), kuvano jaje.
Užina: Voćna salata: Seckana zelena jabuka, kivi.
Ručak: Potaž od brokolija, musaka sa tikvicama, integralni hleb.
Užina: Zelena salata začinjena sa limunom i maslinovim uljem, uz parče seckane piletine i preprženim kockicama tosta (na maslinovom ulju).
Večera: potaž od brokolija sa dodatim preprženim kockicama integralnog hleba (na maslinovom ulju).
Recept: Potaž od brokolija sa brusketićima: svo zeleno povrće je bogato folnom kiselinom i značiće budućim mamama. Isto tako zeleniš se preporučuje u borbi protiv kandide, tako da će bilo koja čorba od zelenog povrća biti pun pogodak za vas.
Sastojci: Brokoli, crni i beli luk, zelen, prokelj. Na maslinovom ulju se proprži sitno seckan crni luk, doda se šargarepa, celer i zelen sitno seckana na kockice. Proprži se na tihoj vatri još desetak minuta, doda se brokoli, prokelj, narendani beli luk, zalije se vodom i kuva dok povrće ne omekša. Od začina: biljni začin, himalajska so, a može se dodati i malo kurkume i bibera na kraju. Ako se servira s kockicama hleba može se štapnim mikserom napraviti potaž.
Kockice: Integralni hleb se iseče na kockice, doda se malo maslinovog ulja i mrvljene majčine dušice ili origana i vrlo kratko, čak i bez ulja se proprži na tiganju, tek da zamiriše. Ili se kratko peče u rerni, na 150 stepeni, na gornjem grejaču.
3. dan
Doručak: jaja na oko, probiotski jogurt, integralni hleb.
Užina: kefir, ovsene pahuljice.
Ručak: rižoto sa povrćem (integralni pirinač), čorbica od blitve.
Užina: salata od sveže cvekle, šargarepe, celera, maslinovog ulja i limuna.
Večera: čorbica od blitve, integralni hleb.
Recept: Rižoto sa povrćem: Sastojci: integralni pirinač, mesni bujon ili bujon od povrća, luk, smrznuto povrće. Priprema: Na maslinovom ulju se izdinsta luk, doda se pirinač koji se kratko prethodno probario. U pirinač se postepeno naliva bujon i doda povrće i začini. Može se jesti i toplo i hladno.
4. dan
Doručak: probiotski jogurt, omlet sa paprikom, integralni hleb. Ujutru u litar mlake vode možete nacediti ceo limun i piti tokom dana.
Užina: integralna kifla, jogurt.
Ručak: čorbica od prosa, punjene paprike sa integralnih pirinčem.
Užina: salata sa sremušem i rotkvicama, parče integralnog hleba.
Večera: miks orah, badem.
Recept: Čorbica od prosa: luk, šargarepa, celer, karfiol, šolja opranog prosa, maslinovo ulje, mesni bujom ili bujon od povrća, malo kurkume. Priprema: Kratko prodinstati luk na maslinovom ulju, narendati šargarepu i celer i naliti bujonom. Dodati karfiol i proso. Čorbica je gotova kada proso nabubri.
5. dan
Doručak: humus i integralni hleb, sok od paradajza.
Užina: miks cvekla, šargarepa, jabuka, limun, ovsene pahuljice.
Ručak: pastrmka pečena u foliji, blitva sa maslinovim uljem, limunom i belim lukom, integralni hleb.
Užina: smuti kivi, zelena banana, laneno seme.
Večera: probiotski jogurt, kuvano jaje.
Recept: Humus: Sastav: sveže leblebije 400 g, tahini, maslinovo ulje, beli luk, ljuta tucana papričica. Priprema: Leblebije se ostave sa kašičicom sode bikarbone da prenoće. Isperu se i kuvaju ozmeđu 45-60 minuta- uz kašičicu sode bikarbone budu gotove i za pola sata. Kada kuvate leblebije, pustite da bude tri puta više vode nego leblebija. I kuvajte ih dok potpuno ne omekšaju. Na kraju kuvanja se doda pola kašičice soli. Proceđene leblebije se izblendaju. U njih se doda tahini sos i mešavine limuna, maslinovog ulja, rendanog belog luka po ukusu. Meša se pok se ne dobije ujednačena smesa.
6. dan
Doručak: tunjevina, crni luk, paradajz sok sa malo narendanog belog luka, integralni hleb.
Užina: integralni hleb sa brusketima od paradajza, maslinki (tune ili lososa).
Ručak: rižoto sa povrćem (integralni pirinač).
Užina: miks ovsena kaša, jabuka, cimet.
Večera: kuvano jaje, salata od paradajiza i rukole.
Recept: Brusketi: Uzmite ostatke starog hleba, isecite na zalogajčiće i stavite u rrenu da se malo zapeku. Kad se uhvati korica, izvadite, prelijte maslinovim uljem. Preko svakog parčeta hleba poređajte smesu. Smesa je od iseckanog paradajiza, maslinovog ulja, maslinki, origana, fileta dimljenog lososa ili tunjevine. Možete dodati i malo sveže rukole ako volite.
7. dan
Doručak: grilovane tikvice, paradajiz, jogurt, integralni hleb.
Užina: integralni hleb sa namazom od humusa i iseckanim grilovanim tikvicama preko
Ručak: tikvice punjene mlevenim mesom, integralni hleb.
Užina: humus sa tofuom i integralnim hlebom. Ako volite možete posuti i tucanu ljutu papričicu preko.
Večera: Isto što i za ručak, samo bez integralnog hleba i jedan naseckan paradajz.
Recept: Punjene tikvice: Tikvice oljuštite i izdubite. Propržite crni luk, dodajte sitno iscekane izguljene tikvice, mleveno meso i biljni začin. Kratko prodonstajte, napunite tikvice i zatisnite paradajzom. Tikvice zalijte smesom paradajz sosa, vode, rendanog belog luka i ostataka dinstanih tikvica i mlevenog mesa. Zatim krčkajte.