Bebin kuvar je stiao a mi ćemo vam predstaviti naš izbor. Uvođenje nemlečne hrane u bebin jelovnik često može da bude zahtevno ali i pravo zadovoljstvo za mamu i bebu …
Bebin kuvar
Dobar izbor namirnica (povrće i voće koje je neoštećeno i zrelo), dobre kombinacije namirnica i pravilna priprema su osnov da se bebi pripremi prava domaća ukusna i zdrava kašica! Kašicu koju pripremite možete odložiti u teglice i zatim u frižider, i imati po 1 dobar obrok za vašu bebu bar 3 dana!
Kada se uvodi nemlečna hrana za bebe koje se hrane majčinim mlekom a kada za bebe koje se hrane adaptiranim formulama pročitajte OVDE
Naš izbor iz BEBINOG PRVOG KUVARA
autora Anabel Karmel, stručnjaka za ishranu dece
Recept kašice za bebu od: Muskatna bundeva, šargarepa i jabuka
Potrebno je:
- 1 šargarepa srednje veličine (100 g), oljuštena i iseckana na kolutove,
- 200 g muskatne bundeve, oljuštene, očišćene od semenki i iseckane,
- pola manje slatke jabuke (50 g), oljuštene, očišćene od semenki i iseckane,
- 10 g suvih šljiva
Priprema:
Šargarepu i bundevu stavite u aparat za kuvanje na pari (odnosno posudje za kuvanje na pari) i kuvajte pet minuta. Dodajte jabuku i suve šljive i nastavite da kuvate još deset minuta dok svi sastojci ne omekšaju.
Pasirajte sa oko dve kašike vode iz donje posude za kuvanje na pari.
priprema 12 minuta
kuvanje 15 minuta
količina 6 porcija
Beba će uživati! Bebi će se dopasti!
Koliko je dobra i zdrava ova kašica za bebu?
- Najvažniji antioksidant šargarepe je beta-karoten (provitamin A). Ovaj značajni vitamin se bolje iskorišćava iz kuvane šargarepe. Od mineralnih materija dobro su iskoristivi magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, natrijum, cink i sumpor. Uz sadržaj ugljenih hidrata dobar je izvor neophodnih biljnih vlakana (nerastvorljivih i rastvorljivih) koja, pored ostalih korisnih sastojaka, šargarepu čine važnom namirnicom u ishrani dece.
- Bundeva ima visoku koncentraciju beta karotena, sadrži ugljene hidrate, biljna vlakna, slobodne aminokiseline, proteine, vitamin B6, mineralne materije (kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor)…
- Šljiva (kuvana) je bogat izvor kalijuma i fosfora, gbožđa, magnezijuma, kao i karotena, vitamina E… Šljive sadrže i pigment antocijana koji je važan u prevenciji anemije.
- Kuvana jabuka, ne sadrži vitamin C, ali zato ovo sjajno voće sadrži: biljna vlakna, pektin, biljne masti, vitamin A , vitamin B , gvožđe, magnezijum, organske kiseline, i još mnogo drugih korisnih sastojaka…
BEBIN KUVAR može da se kupi i u Srbiji (uz magazin “Blic žena” po ceni od samo 299 dinara)!