Kondilomi u trudnoći – Da li se moraju otkloniti?

Kondilomi u trudnoći

Sadržaj

Kondilomi u trudnoći brinu mnoge trudnice. Iako veliki broj vas zna šta su kondilomi, ukratko ću samo ponoviti: kondilomi su virusne genitalne bradavice i izaziva ih HPV virus (humani papiloma virus).

U ovo vreme kada se dva puta mora razmisliti pre posete lekaru nije lako biti trudnica. Kretanje i kontakti su ograničeni, a kada primetimo nešto što nam je sumljivo, uvek razmišljamo da li je hitno. U tu grupu problema spadaju i kondilomi. Ono što vam svakako mogu savetovati je da pre planiranja trudnoće posetite ginekologa i ako konstatuje da imate kondilome, da ih skinete pre trudnoće. Intervencija se uvek radi u prvoj polovini ciklusa, i oporavak koji uključuje i apstinenciju od odnosa traje oko mesec dana i već nakon kontrole možete ostati u drugom stanju.

Kako izgledaju kondilomi? Kako se postavlja dijagnoza?

Kondilomi izgledaju kao bradavice i ružičaste izrasline  na koži i sluzokoži genitalija. Kondilomi se ponekad teško razlikuju od nabora sluzinice vagine jer su iste boje. Mogu se nalaziti na spoljašnjem delu, ali i u unutrašnjosti vagine, pa čak i na samom grliću materice. Dijagnoza se postavlja ginekološkim i kolposkopskim pregledom i na osnovu toga se donosi odluka šta dalje raditi u trudnoći, da li pratiti ili uklanjati. Ukoliko lekar primeti kondilome na grliću materice, potrebno je uraditi HPV tipizaciju (bris koji se uzima sa grlića).

Kondilomi u trudnoći

Kolika je verovatnoća da se u trudnoći dobiju kondilomi?

Ista kao i u periodu pre trudnoće. Ukoliko ste imali nezaštićen odnos sa osobom koja ima kondilome, to je način da se oni prenesu. Međutim, postoji mnogo načina kako da se kondilomi prenesu i neki od njih nisu lako objašnjivi. U svojoj praksi sretala sam i devojke koje nisu imale odnos a imale su ovu vrstu problema. Ukoliko ste skidali kondilome pre trudnoće i nakon toga se nikad nisu pojavili, mala je verovatnoća da će se pojaviti u trudnoći. Dakle, trudnoća nije potencirajući faktor za kondilome. Drugo stanje jeste period veće osetljivosti jer je imuni sistem žene drugačiji, a to se može preduprediti jačanjem imuniteta, dobrom ishranom, suplementacijom i izbegavanjem stresa. Ukoliko vas brine da bi vam se u trudnoći mogli javiti kondilomi jer ste ih ranije imali, savet je svakako jačanje imuniteta i nanošenje prirodnih krema koje imaju antivirusno dejstvo (ili kupovnih, kod izbora kreme dobro je posavetovati se sa ginekologom), kreme neće ukloniti već postojeće kondilome, ali će ojačati lokalni imnunitet vagine i spoljašnjih genitalija. Ako sumljate da imate kondilome jedino rešenje da to sigurno utvrdite je pregled: ponekad žene polipe u vagini pogrešno zamene za kondilome pa se uplaše.

Savet lekara je da je uvek bolje ukloniti kondilome zbog mogućih komplikacija, ali zaista mislim da je svako telo individualno, svaki organizam individualan i da se u ovim okolnostima, sve to mora uzeti u obzir. Važno je naglasiti da odluku o skidanju ili neskidanju kondiloma prepustite ginekologu kome verujete. Postoji mnogo vrsta HPV-a koji izazivaju polne bradavice i važno je porazgovarati sa vašim ginekologom. Skidanje takođe zavisi od broja kondiloma i brzine kojom se šire. Recimo, mali broj kondiloma na vulvi koji se ne šire brzo mogu se istolerisati.

Kondilomi u trudnoći

Da li je bitan broj kondiloma u trudnoći?

Bitan je broj kondiloma, gde su lokalizovani i koliko se brzo šire. U jednom broju slučajeva, kada je u pitanju manji broj kondiloma, dešava se da se nakon porođaja spontano povuku. Isto tako, kod jednog broja žena, kondilomi se u trudnoći brzo šire. Zato je potrebno proceniti stanje i reagovati u skladu sa tim. Uklanjanje kondiloma u trudnoći se obavlja između 12. i 32. nedelje trudnoće.

Kada se uklanjaju kondilomi u trudnoći?

Kondilomi se ne skidaju nakon 8. meseca zbog rizika od prevremenog porođaja i vremena potrebnog da se tkivo epitelizuje i zaraste, za šta je potrebno oko mesec dana.

Kako se radi ukalanjanje kondiloma

Sam proces uklanjanja kondiloma jeste neprijatan, ali zahvaljujući lokalnoj anesteziji koja je neškodljiva za bebu nije bolan. Zahvat se može raditi laser vaporizacijom ili radiotalasima. Ova procedura je jednostavna i nije rizična ni za mamu ni za bebu.

Da li beba može dobiti virus HPV od mame?

Kod prirodnog porođaja, beba prolazi kroz porođajni kanal i ukoliko kondiloma ima mnogo i nisu na vreme uklonjeni, postoji rizik od prenošenja HPV-a. Tada će se, zbog predostrožnosti, lekar odlučiti za carski rez kao bezbedniju opciju. Ali s obzirom na redovne kontrole, jako retko se dešava da dođe do te situacije.

Kako izgleda oporavak posle uklanjanja kondiloma u trudnoći?

Kupanje u bazenima i kupkama u kadi inače nisu preporučljivi u trudnoći, a ni 40 dana nakon uklanjanja kondiloma. Tome bih dodala i kupanje u jezeru i moru dok tkivo ne zaraste. Mesec dana nakon skidanja kondiloma preporučuje se apstinencija, da bi se tkivo epitelizovalo kako treba. Neophodno je i da partner ukloni kondilome ako ih ima i da se odnos sa zaštitom desi tek nakon kontrole kod ginekologa i urologa. Ovo je vrlo važno jer se bez lečenja oba partnera vrtimo u krug i ne dobijamo ništa. Na ranu se može nanositi lokalna krema od specijalnih eteričnih ulja radi boljeg zarastanja ili kupovna krema iz apoteke. Obe varijante su preporučljive po preporuci ginekologa. I nakon intervencije važno je jačati imunitet, što verujem da svi radimo u ovom periodu, a naše trudnice najviše.

avatar
U ordinaciji Merida spojila je ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja, ali mudrost akupunkture traje zauvek.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...