Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju

Vatreni prsten na porođaju

Sadržaj

 Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju  je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući deo porođaja. Ali za druge, to može biti bolno ili neprijatno. Postoje načini da se spreči kidanje ili smanji bol tokom vatrenog prstena. U svakom slučaju, vatreni prsten nije nešto čega se treba bojati.  Saznajte više o ovoj fazi, kakav je osećaj i kako da se nosite.

Vatreni prsten na porođaju

Ako proguglate frazu „vatreni prsten“, verovatno ćete videti informacije o oblasti u Tihom okeanu gde se dešavaju višestruke vulkanske erupcije i zemljotresi. Zbog intenzivne aktivnosti u ovoj kružnoj regiji, nije iznenađujuće što su ljudi takođe označili krunu bebe kao vatreni prsten. Ne samo da je ovaj deo porođaja Vaše bebe intenzivan, već može izazvati i osećaj pečenja.

Vatreni prsten na porođaju

Da bismo ublažili deo misterije i straha u vezi sa vatrenim prstenom, istražićemo sve što se može znati o krunisanju. Takođe smo proučiti zašto se to zove vatreni prsten i šta možete da uradite da biste kontrolisali ovaj deo procesa porođaja.

Šta je krunisanje?

Krunisanje je trenutak kada glava ili prednji deo Vaše bebe probija put kroz vaginalni otvor. Ovo je često jedan od najuzbudljivijih trenutaka u porođajnoj sobi kada svi znaju da je beba konačno izašla napolje posle svog  porađanja majke.

U ovom trenutku u procesu porođaja, najširi deo glave Vaše bebe je vidljiv na vaginalnom otvoru i ne klizi nazad unutra na kraju kontrakcije. Zbog toga možete doživeti intenzivan pritisak i istezanje perinealnog tkiva.

Vatreni prsten na porođaju

Krunisanje je poslednji deo druge faze porođaja, koji može trajati od 20 minuta do dva sata. Ali mogu postojati neke varijacije u ovom vremenskom okviru s obzirom na jedinstvene okolnosti Vašeg porođaja. Zdravstveni radnik će Vam reći kada da gurnete kada se bebina glava kruni. I trebalo bi da date sve od sebe da poslušate njihova uputstva čak i ako imate želju da se pre toga potrudite.

Zašto se krunisanje naziva “vatrenim prstenom?”

Istorijski gledano, fraza „vatreni prsten“ korišćena je za opisivanje vulkanskih erupcija koje su se dogodile širom sveta. Kada pogledate mapu, možete videti da te lokacije prave prsten vatrenih erupcija koje ometaju slojeve Zemlje.

Krunisanje se može nazvati vatrenim prstenom jer je to tačka porođaja kada se tkiva vaginalnog otvora rastežu što je više moguće da bi se prilagodila glavi fetusa. Ovo dovodi do osećaja peckanja kod većine porodilja, ali na sreću, to je kratko i uzbudljivo vreme za sve u prostoriji znajući da je beba skoro rođena!

Kakav je osećaj vatrenog prstena?

Neke porodilje opisuju vatreni prsten kao stezanje koje se povećava do pritiska, a zatim eskalira do osećaja peckanja. Drugi su primetili da krunisanje takođe izaziva intenzivan rektalni pritisak. Ali neće svi iskusiti vatreni prsten. Ponekad bebe pređu od krunisanja do rođenja za nekoliko sekundi.

Takođe možda nećete osetiti vatreni prsten ako imate epiduralnu. Umesto toga, lekovi iz ove intervencije mogu prikriti simptome, ili ćete ih možda doživeti manje intenzivno nego neko bez lekova. Krunisanje je takođe obično duže kod prve bebe nego kod narednih porođaja.

Šta treba da radim tokom vatrenog prstena?

Tokom vatrenog prstena ili dok se Vaša beba kruni, zdravstveni radnik će Vas obučiti kroz proces guranja, uključujući i kada je najbolje početi.

Vatreni prsten na porođaju

Prerano guranje potencijalno može dovesti do kidanja perineuma ili kože između vagine i rektuma, tako da se potrudite da sačekate uputstva lekara. Dajte i pokušajte da radite malo gurkanje, a ne guranja punom snagom. Teško je, ali ako možete tolerisati čak i nekoliko sekundi, to može omogućiti tkivu da se polako rasteže dok glava prolazi kroz ‘vatreni prsten’ i minimizira ili spreči kidanje u tom procesu. Guranje punom snagom u ovom trenutku često može dovesti do kidanja tkiva. U ovom trenutku, porođaj bi trebalo da bude veoma blizu.

Ali u mojih 25 godina prakse,  viđao sam bebe krunisane tokom dužeg vremenskog perioda! Obično je to kada je perinealno tkivo jako, ili postoji čvrsta traka tkiva koja se ne rasteže dobro. Ako je lekar veoma strpljiv i otkucaji bebinog srca su stabilni, u redu je ne žuriti i pustiti tkivo da se rastegne kako bi se izbeglo kidanje.

Šta ako pocepam kada se moja beba kruni?

Veoma je uobičajeno da se tokom porođaja glave fetusa dožive razderotine ili vaginalno kidanje. U stvari, jedna studija primećuje da će 70% trudnica koje imaju vaginalni porođaj doživeti izvesno oštećenje perineuma tokom porođaja. Bilo kroz prirodno kidanje ili epiziotomiju, iako ovo drugo nije često.

Babica ili ginekolog obučeni su da poprave bilo kakve  razderotine šavovima. Popravke se završavaju odmah nakon porođaja posteljice i obično dobro zarastaju. Imajte na umu da su Vaša vagina i površinski slojevi kože napravljeni da se rastežu i oporavljaju za rođenje. Pokušajte da ne razmišljate o rizicima kidanja, ako je moguće.

Srećan sam što mogu da kažem da sam sa promenama u bolničkoj praksi – uključujući bez rutinske epiziotomije i omogućavanje tkivu da se prirodno rasteže (čak i kada je potrebno mnogo vremena!), primetio dramatično smanjenje učestalosti i težine rascepa.

Postoje li načini da se spreči kidanje ili smanji bol tokom vatrenog prstena?

Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti kidanja ili želite da znate kako da smanjite nelagodnost vatrenog prstena, postoje neke stvari koje možete da uradite. Na primer, neki zdravstveni radnici preporučuju masiranje perineuma, korišćenje toplih obloga ili promenu položaja porođaja na sve četiri.

Vatreni prsten na porođaju

Postoji nekoliko studija koje pokazuju da stavljanje toplih obloga na perineum smanjuje verovatnoću perinealnih suza drugog i trećeg stepena . Istraživači takođe primećuju da toplota takođe smanjuje intenzitet bola tokom druge faze porođaja i nakon porođaja.

U međuvremenu, druga studija je pokazala da topli oblozi i masaža mogu smanjiti suze trećeg i četvrtog stepena. I u trećoj studiji, istraživači primećuju da topli oblozi mogu čak i skratiti trajanje druge faze porođaja. Babica ili partner za porođaj može staviti toplu kompresu u tom kritičnom trenutku.

Druge stvari su upotreba podmazivanja uljem ili gelom koji se nanosi na vaginalni otvor i perineum na početku druge faze porođaja, a to je faza guranja.

Zaključak

Iako čujete izraze kao što su „vatreni prsten“, cepanje ili epiziotomija mogu izazvati da se osećate anksiozno ili zabrinuto, pokušajte da se ne zadržavate na ovim mogućnostima. Svako drugačije doživljava krunisanje i nema garancije da ćete osetiti vatreni prsten kao što je opisano. U stvari, možda ga uopšte nećete doživeti.

Umesto toga, usredsredite se na stvari koje možete da kontrolišete, kao što je kontrola svoje nelagodnoti intervencijama kao što su masaža i topli oblozi. Takođe, nastavite da se obrazujete o tome šta možete očekivati tokom različitih faza porođaja. Razumevanje šta će se dogoditi Vašem telu i kada, ne samo da će smanjiti broj iznenađenja, već Vam takođe može pomoći da se osećate osnaženo i da imate kontrolu.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Da li su to počeli trudovi, jesu li to što osećam prave porođajne kontrakcije? Da li možete imati kontrakcije pre nego što Vam vodenjak pukne? Upoznajte znakove pravih porođajnih kontrakcija...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Grlić materice se širi i briše ped porođaj, da li možete prepoznati da se to dešava? Razlažemo šta je cervikalna dilatacija i koje znakove dilatacije treba tražiti. Grlić materice se...