11 tajni za lakši porođaj

lakši porođaj

Sadržaj

Svaka trudnica želi brz i što lakši porođaj. Od vežbi do terapije vodom, pogledajte naš vodič o tome šta pomaže.  Ali i a šta ne pomaže, kada je u pitanju priprema i suočavanje sa porođajem.

Tajne za lakši porođaj

Porođaj je monumentalan događaj. To je kulminacija mnogih dugih meseci trudnoće i priprema. I posle svog tog čekanja, možda ćete se zapitati kako da imate brz porođaj. Evo našeg vodiča za lakši porođaj.

lakši porođaj

Ostanite u formi

Trudnice koje ostaju u formi obično imaju kraće trudove. Fitnes poboljšava izdržljivost. Ako ste sposobniji da tolerišete porođaj, manje je verovatno da će Vam na kraju biti potrebna medicinska intervencija. Dakle, razgovarajte sa lekarom o tome koje su vežbe bezbedne za vas. Časovi hodanja, plivanja i prenatalnih vežbi su dobre opcije za većinu trudnica.

Idite na časove za porođaj

Upoznavanje sa fazama porođaja i praktikovanje mera udobnosti pre velikog događaja pomoći će Vam da se osećate manje anksiozno, što može olakšati porođaj.  Potražite mali razred (sa manje od 10 parova), sertifikovanog instruktora i ciljeve koji se uklapaju sa Vašim.

lakši porođaj

Zatražite dobru podršku na porođaju

Čak i ako će Vaš partner biti uz Vas tokom porođaja, možda ćete želeti da obezbedite dodatnu pomoć. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Perinatal Education, trudnice o kojima je doula kontinuirano brinula (osoba obučena da podržava porodilje i njihovog partnera) manje su verovatno trebali carski rez, instrumentalni vaginalni porođaji i stimulisanje porođaja. Pored toga, imali su kraće trudove od onih bez nege doule.

Odvratite sebi pažnju

U prvoj trudnoći aktivni porođaj traje u proseku 12 do 14 sati. Dakle, kada počnu kontrakcije, prvo ćete ih osetiti u donjem delu leđa ili kao grčeve u donjem delu stomaka. Pokušajte da ostanete mirni.

Ako počnete da brinete od samog početka, brojite kontrakcije i dišete kroz svaki bol, iscrpićete se. Umesto toga, izgubite se u drugim aktivnostima. Kao što su šetnja, uživanje pod tušem ili pečenje kolačića. Sve što Vas opušta pomoći će ubrzanju stvari.

lakši porođaj

Lagano užinajte

Lagana užina u ranim fazama porođaja, dok ste idealno još kod kuće, pomoći će Vam da održite nivo energije. Ali izbegavajte masnu ili teško svarljivu hranu jer bi Vam prepun stomak mogao izazvati mučninu i povraćanje tokom kasnijih aktivnih faza porođaja. Kontrakcije mišića i ubrzano disanje tokom porođaja takođe mogu dovesti do brzog gubitka tečnosti.

Cochrane pregled iz 2013. godine otkrio je da kada ljudi ne piju slobodno tečnost tokom porođaja, intravenske (IV) tečnosti u dvostrukoj standardnoj stopi mogu smanjiti dužinu porođaja. Međutim, autori studije primećuju da je možda moguće povećati unos oralne tečnosti umesto povećanja intravenoznih tečnosti. U stvari, Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) predlaže pijenje čistih tečnosti tokom porođaja i davanje IV tečnosti po potrebi. U svakom slučaju, ostati hidrirani je važan za održavanje izdržljivosti tokom porođaja.

Tuširajte se

Bol može da izazove da napnete mišiće po celom telu, što stvara još više nelagodnosti. Topao tuš može da se suprotstavi tom odgovoru. Za olakšanje porođaja nalik masaži, usmerite glavu  ručnog tuša na donji dio leđa ili tamo gde su kontrakcije najintenzivnije. Tuširanje je u redu u bilo kojoj fazi porođaja.

lakši porođaj

Uđite u kadu

Namakanje u toploj kupki može učiniti čuda za povećanje udobnosti tokom porođaja. Neke trudnice smatraju da bestežinsko stanje koje iskuse u vodi može pružiti olakšanje i omogućiti im da lako promene položaj. Pored toga, usmeravanje mlaznica đakuzi kade u donji deo leđa može pomoći da se olakšaju intenzivne kontrakcije.

Prema ACOG-u uranjanje u vodu tokom prve faze porođaja može skratiti trudove. Dakle, čak i ako ne planirate da imate porođaj u vodi, korišćenje kade za opuštanje u ranim fazama porođaja može biti samo ono što će pokrenuti stvari.

Masaža za vreme porođaja

U maloj studiji iz 2017. objavljenoj u Complementari Therapies in Clinical Practice, istraživači su otkrili da masaža donjeg dela leđa tokom porođaja značajno smanjuje porođajne bolove i povećava zadovoljstvo porođajem.

Kada stimulišete područje koje boli, bilo pritiskom ili toplotom, omekšavate poruke o bolu koje se šalju u mozak. Neka Vaš partner zna šta se oseća najbolje. Na primer, možda ćete želeti trljanje ramena ili vrata u prvim satima porođaja, a zatim snažan pritisak na donji deo leđa ili kukove tokom intenzivne prelazne faze. Po istom principu, možda postoje trenuci kada uopšte ne želite da Vas dodiruju.

Ne lezite 

Ostajanje u uspravnom položaju tokom većeg dela porođaja omogućava gravitaciji da radi u Vašu korist. Bebina glava pritiska na Vaš grlić materice, pomoći će joj da se proširi. A isprobavanje različitih položaja stojeći, klečeći ili čučeći, može umanjiti nelagodnost i pokrenuti trudove. Kretanje pomaže da proširite karlicu, omogućavajući bebinoj glavi da prođe.

Budite otvoreni za lekove

Ako ste u aktivnom porođaju i prošireni ste preko 3 centimetra, epiduralna neće značajno produžiti porođaj ili povećati Vaše šanse za carski rez. U stvari, ako ste napeti, anestetik ubrizgan u prostor pored Vaše kičmene moždine može ubrzati dilataciju opuštajući Vaše mišiće.

Epiduralna terapija se smatra bezbednom, ali kao i svi lekovi, ona nosi određene rizike. Na primer, prema ACOG-u, ako epiduralna sadrži opioide, fetus može doživeti neželjene efekte kao što su promene u otkucaju srca, disanje, pospanost i problemi sa dojenjem. Na sreću, ovi efekti ne traju dugo.

Pošto epiduralna može ograničiti pokretljivost, neke trudnice se odlučuju za analgetik, kao što je butorfanol, koji se daje putem IV.  Analgetici ne uklanjaju u potpunosti bol, ali onemogućavaju percepciju bola. Takođe, iako nije široko dostupan u svim porodilištima, azot oksid (gas za smeh) može smanjiti anksioznost i olakšati podnošenje porođaja.

lakši porođaj

Disanje na porođaju

Ritmično disanje ne samo da Vam pomaže da se fokusirate tokom kontrakcija, već Vam spori udah između intenzivnih grčeva takođe pomaže da se odmorite i opustite. Tokom porođaja, koristite strategije opuštanja koje vam pomažu u svakodnevnom životu. Duboko disanje, vizualizacija omiljenog mesta ili slušanje muzike.

Iznad svega, zapamtite da, iako postoji malo sigurnosti u vezi porođaja i rađanja, postoji jedna na koju možete računati: Svaki porođaj se na kraju završi. I taj kraj signalizira početak novog života. Vašeg kao Majke. Zato je čak i najteži posao verovatno najvredniji posao koji ćete ikada uraditi.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Da li su to počeli trudovi, jesu li to što osećam prave porođajne kontrakcije? Da li možete imati kontrakcije pre nego što Vam vodenjak pukne? Upoznajte znakove pravih porođajnih kontrakcija...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...