Bebin Smeh do Prvog Rodjendana

0

Nema veće sreće za roditelje, nego kad im se beba nasmeši, niti bolje muzike za njihove uši od bebinog smeha!  

Potrebno je da se beba jednom nasmeje, kasnije će to samo ponavljati.

Od rođenja do mesec dana, bebe se osmehuju ali taj osmeh ne pokazuje emotivni sadržaj, već se spontano javlja i to češće kada je beba pospana ili tokom REM faze sna. Zanimljivo je da se prevremeno rođene bebe više osmehuju od beba rođenih u predviđenom terminu.

Sa dva do tri meseca

Beba vas gleda, osmehuje se kada postoji interakcija licem u lice, ali osmesi mogu biti i unutrašnja reakcija na ono što je okupiralo bebinu pažnju. Smešnim grimasama i različitim zvukovima ćete izmamiti njen osmeh. To je sada novi način da se poveže sa vama, da vam pokaže da joj nešto prija, za razliku od plača, kao znaka da je potrebno nešto menjati.

Uvek naglašavamo da je razvoj bebe individualan i svaka beba ima svoj tempo, ali ukoliko se beba nije nasmešila do puna tri meseca, najtoplija preporuka je da posetite pedijatra.

Od četri do šest meseci

Beba će početi da vas gleda dok se smeje, a radost može biti intenzivna. Beba počinje da se igra smehom, da se kikoće. U ovom periodu ćete uočiti različite osmehe, svakako osmeh otvorenih usta pokazuju više radosti nego kada su usta zatvorena. Bebe će se smejati mnogo i često, bez obzira šta radite.

7c70d5cf-ef4e-4308-a0da-c7d69e3aee35

Sa osam ili devet meseci

osmeh je deo komunikacije bebe! Osmesi i smeh postaju prava zabava kada ste sa bebom. U ovom periodu beba počinje da bude svesna da je odvojena ličnost od majke, preporučuje se igra “skivalica/žmurki/Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš” da bi se povećao osećaj samostalnosti, kao i saznanje da nešto postoji, bez obzira što da ne vidimo, a rezultat će biti nasmejana beba.

Zdrav razvoj u ovom periodu će karakterisati i novina, bebino reagovanje na strance: do skora je tu bio osmeh, ali sada to više neće biti tako.

Negde oko prvog rođendana

Sa razvojem jezičkih veština, očekujte  razvoj smisla za humor kod vaše bebe. Kada misli da je nešto smešno, ona želi da i vi reagujete, da se smejete zajedno sa njom. Kada nešto padne na pod ili napravite neku smešnu facu, iznenadite bebu ili joj pevate promenjenim, čudnim glasom, rezultat će biti zvonak, gotovo histeričan smeh.

Young mom with her 5 years old dauhter and 4 months old baby dressed in pajamas are relaxing and playing in the bed at the weekend together, lazy morning

Sigurni smo da ćete naći neki svoj način kako da nasmejete bebu. Jer za smeh je potrebno društvo! Bebama nije važno šta radite, važno im je da ste tu, prisutni, eto razloga da bebe budu srećne! Uživajte u tome, smejte se što više!  

Prvi osmeh vašeg mališana jedan je od onih trenutaka roditeljstva koji se zauvek pamte.

Share.

About Author

Comments are closed.