Kako pratiti razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Sadržaj

Razvoj bebe od 3. do 4. meseca donosi brojne promene i nove veštine. Smernice za razvoj opisuju šta očekuje vašu bebu u ovom periodu.

Razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Da biste razumeli razvoj svoje bebe, za vas smo pripremili smernice koje treba da pratite.

Razvoj kretanja bebe

Razvoj kretanja je složen i možemo posmatrati kroz različite parametre.

Razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Snaga mišića bebe

U ovom periodu bebe postaju snažnije. Sada vi možete biti slobodniji u postupanju sa bebom u svakodnevnim aktivnostima. Beba ima bolju kontrolu glave, više je podiže kada je na stomaku. Ili, dok je držite u naručju. To znači da ne morate više da je pridržavate kao na početku bebinog života. Već, samo da budete oprezni.

Kretanje bebe

Obzirom da se refleksne aktivnosti iz prethodnog perioda polako integrišu, bebino kretanje je sve slobodnije. Stičemo utisak da beba bolje kontroliše svoje telo.

Pojavljuju se prvi pokušaji prevrtanja bebe, s leđa do boka pa na stomak. Negde oko 4 meseca. Ova aktivnost zahteva koordinaciju i jačanje mišića i puno vežbanja. I slobodnog vremena da beba provodi na stomaku. Nekada će okretanje na stomak vežbati čak i dok spava. Pa ako beba bude imala regresiju spavanja u ovom uzrastu, budite strpljivi. Proći će.

Razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Takođe možete primetiti da beba pravi pokrete kao da puzi. Ili gura noge dok leži na stomaku. To su znaci da se refleks puzanja integrisao. Pa sad beba pokušava da se kreće i ovo bi bili prvi pokušaji budućeg puzanju. Nemojte davati oslonac stopalima svojim dlanovima, da se odguruju u vas. To će dovesti do pogrešne šeme za puzanje kasnije.

Neke bebe mogu pokazivati interesovanje za sedenje. Da podižu glavu gore i da tako pokušavaju da se podignu iz ležećeg položaja u sedeći položaj. Prerano je da biste bebu u tome ohrabrivali. Pokušajte da je u tim situacijama usmerite ka boku. Da je više podižete preko boka i kroz rotaciju. Da ne bi vukla napred ravno glavom.

Razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Koordinacija 

Bebe u ovom uzrastu posežu za igračkama, istražuju svoje ruke i noge. Sad je trenutak kada počinje stavljanje šakica u usta. I koliko god da to vama kao roditelju može da smeta, pustite ih. Na taj način bebe istražuju svet oko sebe i uče. Uče o predmetu koji stavljaju u usta. Tako uspostavljaju koordinacija oko-ruka, tipičnu za ovaj period.

Položaj na stomaku

U ovom uzrastu će beba provoditi sve više vremena na stomaku. Važno je da to bude na tvrdoj podlozi. Možda da napravite bebin kutak na podu. Važno je da to bude pod vašim nadzorom. Nemojte staviti bebu da spava na stomaku.

Razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Komunikacija sa bebom

Vaša beba sve više reaguje na zvuke oko sebe, posebno na vaš glas. Ohrabrujte je da “razgovara” s vama. Pevajte joj kako biste joj pomogli u razvoju jezika i komunikacije. Takođe bolje prate i vas i predmete oko sebe. Pravilnim nošenjem bebe ispred sebe, a još ušuškane u vaše naručje podstičete upravo njihovu radoznalost.

Dodir i ciljane vežbe za bebe u 3. i 4. mesecu

Ako niste do sad, ovo bi bio pravi trenutak da uvedete masažu kao ritual u svoju dnevnu rutinu. Nekoliko minuta dnevno bi bilo sasvim dovoljno. Tek da uvidite koliko bebe vole dodir i kako u tome uživaju.

Takođe, kao razvojne vežbe možete da primenjujete pravilno okretanje bebe na stomak. Da bi naučili pravu šemu kako se to radi. Vraćanje na leđa ćete ipak vi raditi još neko vreme. Savlađivanje te akcije ide kasnije.

Pravilno podizanje sa podloge, preko boka i kroz rotaciju, kada se često puta dnevno ponavlja, za bebu je već vežba samo po sebi.

Preporuke kako da vežbate ili masirate bebu možete pročitati na našem portalu.

Razvoj bebe u 3. i 4. mesecu

Podsetićemo vas da se svaka beba razvija svojim tempom. Ukoliko vam se učini da vaša bebe ne postiže sve veštine predviđene za uzrast, dajte joj još vremena. Ili potražite savet pedijatra. Dostizanje razvojnih miljokaza nije takmičenje. To je put kojim vaša beba treba da prođe u svom ritmu. Vaš zadatak je da je na tom putu podržite. Dajte joj ljubav, podršku .I raznovrsnu stimulaciju kako bi se razvila na najbolji mogući način.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...