Saveti za bolji san bebe – Problem spavanja bebe od 4 meseca

Problem spavanja bebe od 4 meseca

Sadržaj

Problem spavanja bebe od 4 meseca je veoma čest. Šta možete da uradite da pomognete bebi u ovom periodu? Beba odjednom počinje da se budi na par sati.

Problem spavanja bebe od 4 meseca

Tek što ste prevazišli fazu grčeva, noćnih buđenja na 2 sata i počeli da se navikavate na bolji san bebe, oko četvrtog meseca javljaju se novi izazovi sa spavanjem bebe. Beba odjednom počinje da se budi na par sati. Treba joj dosta duže vremena da zaspi, dnevne dremke postaju neredovnije i kraće, a noćni podoji sve učestaliji.

Problem spavanja bebe od 4 meseca

Šta se dešava u ovom uzrastu – Promena strukture sna?

Oko četvrtog meseca, struktura sna bebe počinje drastično da se menja. Svaki ciklus sna dobija formu koju imaju i odrasli. Dve faze lakog sna, dve faze dubokog sna i REM faza. Ciklusi sna se menjaju na svakih 45min-2h. To znači da na kraju svakog ciklusa može doći do kratkog ili potpunog buđenja. Na isti način funkcioniše i san odraslih. Ali mi već znamo kako da se uspavamo toliko brzo da se čak i ne sećamo buđenja. Okrenemo se na drugu stranu, namestimo se udobnije i ponovo utonemo u san.

Ukoliko svaki put bebu uspavljujete dojenjem, uz flašicu, ljuljanjem, ili nekom drugom vrstom podrške, velike su šanse da će vas tražiti pri svakom buđenju da je uspavate na isti način. Kako beba od 4. meseca češće prolazi kroz laku fazu sna, očekivano je da će noćna buđenja postati učestalija, a podrška roditelja intenzivnija. Gotovo sigurno, ove situacije će kod bebe stvoriti asocijaciju uspavljivanja sa podrškom koja joj se pruža. Dokle god beba ne nauči kako samostalno da se uspava, budiće se češće prilikom promene ciklusa sna i tražiće vašu pomoć.

Problem spavanja bebe od 4 meseca

Promene i razvoj bebe u 4. mesecu

Bebe postaju kognitivno svesnije, smeju se, komuniciraju, prisutnije su. U ovom periodu se bebin mozak intenzivno razvija. Beba počinje da vidi na daljinu, pa samim tim upija daleko veću količinu informacija. Dalje, beba postaje svesna akcije i reakcije. Na primer, svesna je da ako se nasmeje – roditelj će joj se nasmejati, ako zaplače – roditelj će je uzeti.

Beba uči da se okreće

Ovo je period kada će neke bebe početi da se okreću sa leđa na stomak. Ponudite bebi tokom dana da što više vremena provodi na stomaku. Na taj način će jačati mišiće leđa, ruku, i ramena. Kako oni budu jačali, beba će se sama lakše nameštati u najudobniji položaj.

Šta možete da uradite da pomognete bebi u ovom periodu?

  • Obezbedite bebi prijatan ambijent i uvedite jasnu rutinu za spavanje Ovo je idealan period, ako već niste, da počnete sa uvođenjem rutina pred spavanje. Vremenom će bebin mozak početi da shvata da je rutina signal da je vreme za spavanje. Savetujemo da rutine traju između 20-30 minuta. Pošto će bebin san češće biti u lakoj fazi, pobrinite se da okruženje u kojem spavaju bude idealno i bez distrakcija. Uklonite svaku vrstu osvetljenja i uključite beli šum. Pobrinite se da temperatura bude odgovarajuća tokom cele noći.

Problem spavanja bebe od 4 meseca

  • Budite sigurni da beba dovoljno jede tokom dana. Skokovi u razvoju su veoma intenzivni u ovom periodu i očekivano je da će bebi biti potrebno više kalorija. Omogućite bebi adekvatan unos kalorija tokom dana. Hranite bebu tokom dana u prostoriji bez distrakcija kako joj ne bi druge stvari odvlačile pažnju. Hranite bebu kada je najbudnija, kako bi podoj bio aktivan. Ako je prošlo preko 3.5h od prethodnog obroka, ponudite joj da jede ček i ako ne deluje gladno. Ako beba u ovom uzrastu ne može da izdrži duže od 2 sata bez podoja, obratite pažnju da li imate dovoljno mleka
  • Ovo je pravo vreme da probate da razbijate asocijaciju spavanja bebe sa eksternim pomagalima (dojenje, flašica, ljuljanje, nošenje, itd.). Radite na tome da beba nauči samostalno utone u san. Na taj način, u slučaju buđenja u lakoj fazi sna, lakše će naći način da se samostalno uspava. Imajte u vidu da se ovo ne uči preko noći. To je proces i veština koja se uči vežbanjem. Najbolje je da vežbate prvo večernje uspavljivanje. Tada su tada najveće šanse da ćete imati uspeha jer je lučenje melatonina noću na vašoj strani.
  • Ne reagujete odmah na noćna buđenja. Beba će određeni deo noći provoditi u lakom snu i u REM fazi. Tada ume da izgleda vrlo aktivno, da se pomera, ispušta čudne zvuke, nekad čak i zaplače. Roditelji često reaguju na svaki bebin zvuk kako bi odmah umirili bebu. Sačekajte da vidite da li je beba zaista budna. Možda samo obrađuje informacije u REM fazi i ubrzo nastavi da spava.

Problem spavanja bebe od 4 meseca

Imajte u vidu da će se skokovi u razvoju i regresije dešavati često tokom razvoja beba. Ukoliko se držite vaših rutina i ne ojačavate asocijacije sa pomagalima, velike su šanse da će vaša beba mnogo lakše proći kroz ove faze.

avatar
Nada Đukanović i Tamara Pantelić su osnivači Baby Dream Hub-a, sertifikovani stručnjaci za spavanje beba i dece od strane Sleep Sense programa.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...