Beba u 4. mesecu – Dnevni ritam i rutine bebe u 4 meseca

Beba u 4. mesecu

Sadržaj

Beba u 4. mesecu, sada ste već na sigurnom putu po pitanju dnevne rutine i svakodnevne nege, što vam kao roditelju pruža više samopouzdanja. Vaša beba sve više ispoljava svoju jedinstvenu ličnost I karakter.

Beba u 4. mesecu – Rast i razvoj bebe u četvrtom mesecu

U toku drugog tromesečja dete i dalje raste neverovatnom brzinom, ali se rast ipak polako usporava u odnosu na prve mesece života. U četvrtom mesecu dete prosečno dobija 20 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 600gr. Rast u dužinu je oko 2cm mesečno. Nekada je rast „skokovit”, smenjuju se period intenzivnog rasta u dužinu i dobijanja u težini.

Često roditelji dece koja su bila krupna na rođenju očekuju da se takva dinamika rasta i dalje nastavi. Neka od krupne novorođenčadi nastaviće da napreduju „krupnim koracima“ jer je tako „zapisano“ u njihovim genima; najčešće su i njihovi roditelj i drugi rođaci visokog rasta. Za razliku od njih, krupna novorođenčad čiji su roditelji prosečnog ili nižeg rasta napredovaće sporije i u težini i u dužini.

Beba u 4. mesecu

Rast obima glave u ovom period je 1cm mesečno. Bebe se veoma razlikuju po obimu glave, kao i odrasle osobe. Na tabelama za obima glave važno je pratiti krivulju rasta. Beba sa manjom glavicom prati svoju krivulju, kao i ona “glavata”, nema značaja da li je to 5. ili 95.percentil. Kao što postoje velike individualne razlike među decom po veličini fontanela, velike su razlike i u brzini njihovog zatvaranja. Kod nekih beba velika fontanela zatvorena je već sa tri meseca. Ovo nije razlog za zabrinutost, ukoliko glavica i dalje raste očekivano; glava odojčadi i male dece raste zahvaljujući tome što šavovi između kostiju lobanje nisu srasle i nastavlja se i posle zatvaranja fontanela.

EKCEMI KOD BEBA POGLEDAJTE OVDE

DA LI POLOŽAJ U KOME BEBA SPAVA MOŽE DA UTIČE NA OBLIK GLAVE POGLEDAJTE OVDE

Rast i razvoj prevremeno rođenih beba ima svojih specifičnosti, oko kojih ćete se posavetovati sa pedijatrom.

Ishrana bebe u četvrtom mesecu

Nastavite da dojite, tokom 4.meseca vaša beba i dalje dobija sve što joj treba kroz majčino mleko, uz dodatak D vitamina u količini od 400 i.j. dnevno.

Za bebe koje dobijaju dohranu ili se hrane mlečnom formulom, mleko je i dalje jedina hrana, uz dodatak vitamin D po preporuci pedijatra.

Beba u 4. mesecu
Pratite potrebe bebe za AD mlekom.

Debeljuškaste bebe

Roditelje obično brine ako dete tokom prve godine ne napreduje dovoljno u težini, prema važećim medicinskim standardima ili prema mišljenju okoline, u poređenju sa drugom decom. Šta ako beba napreduje odlično, ili možda i previše?

Za decu na prirodnoj ishrani ne postoji rizik od prekomerne težine. Ukoliko beba dobija samo vaše mleko, ima „pravo“ da napreduje koliko god želi. Dokazano je i naučno potvrđeno da dojenje, naročito produženo/najmanje 12 meseci/, štiti dete od gojaznosti kasnije u detinjstvu i u odraslom dobu.

Za decu na veštačkoj ishrani uvek je prisutna opasnost od prekomernog dobijanja u težini, što se danas smatra faktorom rizika za kasniju gojaznost i metaboličke komplikacije. Ako beba ne sisa, važno je ne samo kojim ćete je mlekom hraniti već i način na koji se hrani. Kada beba sisa, ona uzima onoliko mleka koliko joj je potrebno i prekida podoj kada oseti da je sita. Ova urođena sposobnost regulacije apetita može biti narušena ako hranite bebu na flašicu.

Za decu koja sisaju uz dohranu stalno preispitujte da li je dohrana zaista potrebna. Ako dete mesečno napreduje više od preporučenog razmotrite ukidanje mlečne formule.

Beba u 4. mesecu
Vreme na podu je dragoceno.

Dnevni ritam i rutine bebe u 4 meseca

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost i predvidljivost i pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće.

U ovom uzrastu verovatno ćete primetiti da je odojče uspostavilo svoj ritam spavanja i budnosti.  Više spava noću (oko 10 sati), a ima još 2-3 kratka spavanja u toku dana. Biće vam lakše da planirate dnevne aktivnosti kada znate bebin raspored. Većina odojčadi (pre svega dojenih) se noću budi jednom do dva puta, zbog hranjenja. Neki već spavaju 6 sati u kontinuitetu. Bebe imaju kraće cikluse spavanja, zato imaju lakši san i noću se ćešće bude.

Beba u 4. mesecu

Pokušajte da napravite razliku između dnevnog i noćnog spavanja. Za kratke “dremke” tokom dana nije potrebno da prostorija bude zamračena i da ukućani šapuću i hodaju “na prstima”. Sada kada je beba više aktivna tokom dana, rutina pred spavanje će joj pomoći da se lakše uspava. Topla kupka, nežna masaža, ljuljuškanje i hranjenje pomažu da se beba uspava, i da razlikuje dan od noći. U ovom periodu bebe prolaze kroz fazu koja se naziva regresija spavanja. Ona predstavlja razvojni skok jer bebin mozak postaje sve aktivniji, što se odražava ne bebine emocije. U ovoj fazi, koja obično traje od 2 do 6 nedelja, umirujući rituali pre spavanja su posebno važni.

Svakodnevna šetnja takođe treba da bude deo vaše dnevne rutine. Osim po kiši, jakom vetru ili intenzivnom suncu bebu možete izvoditi napolje bez obzira na godišnje doba, uz odgovarajuću garderobu. Šetnja će prijati i bebi i vama, i pružiti nove prilike za igru, zabavu i učenje. Izvodite bebu u šetnju dok je budna, kako bi mogla da posmatra lišće kako pada, osluškuje cvrkut ptica, lavež psa i druge razne zvuke.

HIGIJENA MUŠKIH BEBA POGLEDAJTE OVDE

HIGIJENA ŽENSKIH BEBA POGLEDAJTE OVDE

Šta ume beba u 4. mesecu?

Beba je više zainteresovana za ono šta se dešava u okruženju.  Primetićete da joj se sada lakše skreće pažnja. Na primer, ako je do skoro bila fokusirana na sisanje ma šta se dešavalo okolo, sada može prekinuti hranjenje i okrenuti se ako čuje nešto. Takođe počinje da očekuje i prepoznaje rutine (na primer prestaje da plače ako vidi da je uzimate).

 • U položaju potrbuške podiže glavu i rameni pojas oslanjajući se na podlaktice; noge su gotovo ispružene, potkolenice i stopala odignuti od podloge.
 • Pri povlačenju u sedeći položaj glava prati osovinu tela.
 • Sada se verovatno sa lakoćom okreće sa stomaka na leđa.
 • U položaju na leđima leži sigurno, igra se sa svojim rukicama, posmatra ih i stavlja u usta., palac više nije savijen i priljubljen uz dlan.
 • Pruža ruke prema predmetima jarkih boja.
 • Uspostavlja koordinaciju oko-ruka.
 • Još jedna velika veština kojom je beba ovladala sa 4 meseca jeste manipulacija rukama. Ona sada može koristiti obe ruke da uhvati predmet.
 • Većinu predmeta koje uzme u ruke će pokušati da stavi u usta.
 • Voli da se igra sa ljudima, ima dug kontakt očima.
 • Prepoznaje ukućane i predmete na daljinu.
 • Počinje da brblja, odgovara dok mu roditelj nešto priča.
 • Počinje da imitira neke pokrete ili izraze lica (nasmejano, namršteno).

Podsticanje razvoja bebe u 4 meseca

U četvrtom mesecu beba proizvodi čitav spektar zvukova i glasova.

 • Imitirajte bebine glasova i gestikulaciju. Na ovaj način beba uči odnos uzrok-posledica, koji je značajan za razumevanje komunikacionih procesa.
 • Koristite različite tonove glasa dok pričate bebi.
 • Pevajte pesmice sa iznenadjenjem na kraju (kao što je “Ide buba lazi”).
 • Pokažite iznenađenje i oduševljenje kad dete izgovori neke glasove.
 • Igrajte se igre skrivalice.

Stavljanje u usta je razvojna faza, ona ustima vrši dalje istraživanjepredmeta (Da li je ovo mekano ili tvrdo, glatko ili rapavo, toplo ili hladno…) Na ovaj način beba saznaje o različitim oblicima i teksturama, kao i šta daje dobar osećaj, šta je ukusno, a šta nije. Igračke za bebe od 4 meseca treba da su jarkih boja, različitih tekstura.

 • Dozvolite detetu da istražuje predmete ustima (prethodno proverite da li su bezbedni i čisti)
Beba u 4. mesecu
Beba otkriva svet oko sebe.

KAKO ODRŽAVATI HIGIJENU DEČIJIH IGRAČAKA POGLEDAJTE OVDE

Dok je na stomaku, trudite se da što češće podiže glavicu time što ćete joj pokazivati šarene i zvučne igračke. Podizanjem glave, beba će vežbati mišiće vrata, ramena i leđa, koji će joj biti neophodni da samostalno sedi i počne da puzi.

Za igru koristite prostirku na podu, na kojoj je beba slobodna i bezbedna.

 • Čitajte detetu svakoga dana bar 15 minuta.

Iako ćete možda pročitati i drugačije preporuke, nemojte u ovom uzrastu postavljati bebu da sedi (poduprtu jastucima), posebno ne često i dugo. Fizijatri smatraju da se na taj način opterećuje bebina kičma. Omogućite bebi širu perspektivu i pogled na svet tako što ćete je držati u rukama.

Posmatrajte vašu bebu kao jedinstvenu ličnost, koja ima svoj karakter i temperament, i svoj tempo razvoja. Probajte da se ne opterećujete previše poredeći je sa drugom decom ili sa brošurama o razvoju.

Bezbednost bebe

Od prvog dana života svoga deteta vodite računa o njegovoj/njenoj bezbednosti. Nastojte da obezbedite bezbedno okruženje za dete, da sprečite nezgode i nesreće, a da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

 • Ne ostavljajte dete ni za trenutak samo na pultu za presvlačenje ni na drugoj uzdignutoj površini.
 • Redovno perite igračke koje beba koristi.
 • Sa ulaskom u fazu stavljanja u usta svega što dohvati, potrebna je povećana opreznost. Beba ne bi trebalo da se igra sa igračkama koje mogu da joj stanu u usta.
 • Takođe, pazite da je predmet dovoljno gladak kako se beba ne bi ogrebala i da nije lako lomljiv.
 • U automobilu koristite sigurno sedište za odojče.

KONTROLA BEZBEDNOSTI IGRAČAKA PROČITAJTE OVDE

Preventivni pregledi i vakcinacija u 4. mesecu

Sa puna 3 i po meseca beba je spremna na 2. dozu kombinovane petovalentne vakcine (protiv difretije, tetanus, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa B), kao i 2. dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije.

Očekujte moguću pojavu blažih simptoma u narednih 48 sati (blago povišena temperatura, crvenilo i otok u predelu uboda). Kontaktirajte pedijatra ukoliko temperatura pređe 38.5°C i beba pokaže druge izraženije simptome (poremećaj  sna, povraćanje, dijareja).

Šta da zabrine u razvoju bebe u 4. mesecu?

Sve što vas brine u vezi razvoja deteta podelite sa pedijatrom. Obavestite ga ako primetite da dete:

 • Ne prati predmete koji se pomeraju.
 • Ne reaguje osmehom na ljudski lik i ne ostvaruje kontakt pogledom.
 • Ne guče i ne proizvodi zvuke.
 • Ne kontroliše (ne drži stabilno) glavicu.
 • Ne prinosi ruke ustima.

Roditelj se ne rađa i ne postoji “fakultet za roditeljstvo”. Roditeljem postajete kada se Vaše dete rodi i zajedno sa njim/njom rastete i napredujete.  Uz ljubav i strpljenje, prihvatanje deteta kao posebne, jedinstvene ličnosti Vi ste najbolji roditelj za svoje dete.

Svako od nas je neponovljiva individua, jedna jedina i jedinstvena. Kao posvećen, ali često i zabrinut roditelj, važno je da znate da svako dete raste i razvija se svojim tempom. I da su svi saveti i preporuke samo okvir za razumevanje, praćenje i posticanje individualnog razvoja vašeg deteta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...