Zašto je masaža beba važna i 5 načina kako može da pomogne

Zašto je masaža beba važna

Sadržaj

Zašto je masaža beba važna? Koliko bebi godi masaža i na koje sve načine joj koristi? Povezanost mame i bebe  produbljuje majčin zagrljaj, osmeh, dojenje ili hranjenje. Takođe, dodir kože na kožu, gledanje u oči i masaža. Masaža beba može biti i deo terapeutskih procedura  i od velike pomoći.

Zašto je masaža beba važna
Bilo bi idealno da je beba suva i da je od poslednjeg obroka prošlo bar pola sata. Soba treba da je topla da biste mogli da skinete bebu. Pustite neku laganu muziku i vaše zajedničko uživanje može da počne.

Masažom bebe bliskost sa bebom se produbljuje

Masaža beba nije nova moda ni hir, već je veština stara više od 1000 godina. Generacijama unazad majke su znale da laganim pokretima umire, uteše i prenesu svoju ljubav deci. Masaža bebe uspostavlja bliskost bebe i roditelja i blagotvorna je za zdravlje bebe.

To je drevna umetnost koja vas duboko povezuje sa osobom pred vama, vašom bebom. Prisutna je u kulturama mnogih naroda, naročito Indije, delovima Rusije i Kine.  U novije vreme su urađena mnogobrojna istraživanja koja potvrđuju blagodeti masaže, pozitivne efekte na rani rast i razvoj deteta ( Univerzitet Warwic, UK i drugi..).

Zašto je masaža beba važna
Pre nego što započnete masažu spuštanjem vaših ruku na bebin stomak, potrebno je da se vi opustite. Stavite ulje u šaku, protrljate dlanove nekoliko puta da se ulje zagreje, a zatim sigurnim pokretima započnite proceduru koja će pomoći vašoj bebi.

Masaža bebe kao vid komunikacije

Masaža predstavlja i vid komunikacije sa bebom, jer vam pomaže da razumete bebin specifičan neverbalni jezik i da joj odgovorite ljubavlju i razumevanjem. Ohrabruje vas kao roditelja, daje vam moć da postanete stručnjak za svoje dete i da odgovorite na bebine jedinstvene potrebe.

Dete čiji se glas slušao, čije je srce ispunjeno i koje je zaštićeno ljubavlju, tom ljubavlju će obasipati i druge oko sebe prirodno i nesebično. Ono je naučilo kakvog kvaliteta je zdrav dodir, pun poštovanja, zato što je već imalo takvo iskustvo. Naučiće se samodisciplini posmatranjem svojih roditelja i imitirajući ih. Duboke emotivne kao što su poverenje, hrabrost, pouzdanost, vera i ljubav veze formirane u detinjstvu biće čvrst temelj u životu vašeg deteta.

Zašto je masaža beba važna
Svako može da nauči da masira svoju bebu. Budite sigurni da ne možete da naškodite bebi. Naprotiv. To je i predivan način da kvalitetno provedete vreme sa bebom, da uživate u prvim nedeljama i mesecima.

Kako masaža beba može da pomogne?

  • Različiti su razlozi zašto biste radili  masažu bebi. Jedan od njih može da bude i pomoć bebi tokom nicanja zubića. Prema šemi, zone zubića se nalaze na donjoj strani prstiju stopala. Svaki prst je važan i svakom od njih treba posvetiti pažnju.
  • Masaža bebinog stomaka kada ima grčeve / infantilne kolike, često čini čuda, ako se izvodi pravilno.
  • Stimuliše bebin rast i razvoj, podstiče povezanost između vas i vaše bebe, vrlo je opuštajuće iskustvo. Takođe, ublažava bebinu reakciju na stres. Masaža bebe izgrađuje vaše samopouzdanje i  masaža beba je savršena za očeve!
  • Masaža bebe može da utiče na to da beba bolje spava noću. Ako je masirate pre spavanja, spavaće dublje, pa čak i duže, što nam potvrđuju istraživači sa Univerziteta Warwick, UK.
  • Masaža bebe može biti deo terapeutskih procedura kod hipotonusa, hipertonusa bebe, tortikolisa… Za ovu vrstu masaže obučiće vas terapeut.
Zašto je masaža beba važna
Za masažu beba prednost treba dati biljnim uljima kao što su ulja slatkog badema, ulja klice pšenice i avokadovo ulje. Beba će posle masaže, koja ne treba da traje duže od 15 minuta biti umirena i bolje zaspati.

Masaža bebe vam dozvoljava da se fokusirate na svoju bebu – sklonite svoje telefone, ugasite televiziju, pustite neku laganu muziku i započnite masažu. Posvetite se svom detetu. Vaša beba će uživati u tome da je gledate u oči, da oseti vaš miris, da sluša vaš glas i da uživa u blagotvornom dodiru vaših ruku.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...