MR urografija kod dece

MR urografija kod dece

Sadržaj

MR urografija kod dece odnosno ultrazvucna mikciona cistouretrografija, je dijagnostička metoda. Sprovodi se kod beba i dece sa urinarnim infekcijama koje se ponavljaju.

Da li je ova metoda bezbedna, kako se radi MR urografija i šta se sve prati magnetnom urografijom? Kada se radi ova dijagnostička metoda?

Zašto i kada se sprovodi dijagnostička metoda ultrazvucna mikciona cistouretrografija?

Urinarne infekcije bebe i deteta predstavljaju raznovrsnu grupu stanja, kojima su zajedničke karakteristike smetnje na urotraktu zbog  bakterija u urinu. Urinarne infekcije bebe i deteta su relativno česte. U prvih 6 meseci bebe češće oboljevaju muška deca. Nakon toga infekcija preovladava kod devojčica.

MR urografija kod dece
Urinarne infekcije su mnogo češće kod devojčica zbog anatomskih karakteristika donjeg urinarnog trakta. Infekcija bešike i bubrega lakše prodire kroz kraću i širu uretru, kao i zbog češćih poremećaja u pražnjenju bešike u odnosu na dečake.

Kod svakog deteta koje je imalo urinarnu infekciju, postoji opravdana sumnja da ima VUR. Refluksirajuću urođenu anomaliju na nivou spoja mokraćovoda u mokraćnu bešiku. Nakon izlečenja prve (kod muške dece) ili druge (kod ženske dece) urinarne infekcije, treba uraditi dalju dijagnostiku. Zato se sprovodi ova dijagnostička metoda.

MR urografija

S obzirom na veliko interesovanje i mnogobrojna pristigla pitanja vezana za ovu temu, danas pričamo o MR urografiji.

Proteklih godina mikciona cistouretrografija (MCUG) bila je jedna od vodećih dijagnostičkih procedura kod dece sa čestim urinarnih infekcijama.  Sada je ta metoda zamenjena ultrazvucnom mikcionom cistouretrografijom. Ona se radi sa ultrazvučnim kontrastom.  Ova dijagnostička metoda je po sadašnjim kriterijumima nauke potpuno neškodljiva metoda. Preporuka je da se ne rade više rendgenska snimanja.

MR urografija kod dece
VUR može biti ispoljen od I – V stepena. Nedostatak ultrazvučnog pregleda pri sumnji na ovu anomaliju je taj što se pomoću njega ne može uočiti VUR manjeg stepena. Radi se dijagnostička metoda ultrazvucna mikciona cistouretrografija.

Koje su indikacije za MR urografiju?

Indikacije za MR urografiju su bilo kakve abnormalnosti urinarnog trakta, krv u mokraći, tumori bubrega, tumori mokraćne bešike, česte urinarne infekcije, kalkuloza, itd. Ostaju sve one indikacije kao i za stare urografske metode dijagnostike.

Kako se radi MR urografija?

Ultrazvučno snimanje se radi u kontinuitetu od momenta plasiranja urinarnog katetera u bešiku do završetka najčešće ponovljenih snimanja. Kompjuterski se lako mogu izdvojiti pojedine slikovne sekvence. Nešto vrlo slično se dešava i kod druge vrlo važne dijagnosticke metode.

Intravenska urografija kao rentgenska metoda je dobila adekvatnu savremenu zamenu – magnetnu urografiju. Ova procedura je neškodljiva. Takodje, potpuno je kompjuterizovana, tako da se ceo proces dijagnostike kontinuirano prati. Odredjene sekvence se mogu izdvojiti i trodimenzionalno rekonstruisati.

MR urografija kod dece
VUR – Vezikoureteralni refluks predstavlja vraćanje mokraće iz mokraćne bešike u ureter (mokraćovod), cevasti organ koji spava bubreg i bešiku. 

Može se raditi u opštoj anesteziji kod sasvim male dece, zbog saradnje i potrebe za mirnim ležanjem odredjeno vreme. Bez anestezije se radi kod veće dece, koja su saradljiva.

Priprema za ultrazvucnu mikcionu cistouretrografiju

Potrebno je zbog samog kontrasta pre procedure uraditi biohemijske analize kreatinin i ureu, urin i urinokulturu i te analize ne treba da budu starije od 7 dana.

Dete ide kući istog dana

Sam postupak je potpuno bezbedan i bezbolan, a ono što je najvažnije – nema jonizujućih zraka niti zračenja. Dete ide kući istog dana, bez ikakvih posledica i trauma.

MR urografija kod dece
Dete ide kući istog dana.

Šta se prati magnetnom urografijom?

Magnetnom urografijom pored trodimenzionalnih anatomsko-topografskih snimaka, imaju i dinamske sekvence. Na osnovu njih se može u kontinuitetu pratiti funkcija bubrega i ostalih delova urotrakta. Kompjuterizovanom analizom magnetne urografije dobijamo podatke koji su ranije dobijani na osnovu scintigrafskih metoda.

Koje su prednosti MR urografije

  • Potpuno bezbedna dijagnostička metoda. Gama zracenje radi obeleživača se izbegava te nema stetnih posledica po organizam.
  • Preciznost i kolicina podataka ovom metodom je veća.
avatar
Magistar medicinskih nauka iz oblasti dečije hirurgije, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Pohađao brojna usavršavanja u Evropi i svetu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...