Nadimanje u trudnoći – Šta treba znati

nadimanje u trudnoći

Sadržaj

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće.

Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj trudnoći uobičajena nelagodnost koja se može kontrolisati. Uobičajeno je i obično bezopasno. Ali ako simptomi potraju ili izazivaju posebnu ili neuobičajenu nelagodnost, dobra je ideja da se obratite svom lekaru. Evo šta treba da znate o nadimanju u ranoj trudnoći, o uzrocima, simptomima i lečenju.

nadimanje u trudnoći

Koliko je često nadimanje u trudnoći?

Fondacija  za gastrointestinalne poremećaje opisuje nadimanje kao „osećaj da postoji naduvan balon u stomaku“, što je posebno važno ako ste u prvom tromesečju . Simptomi creva, kao što je nadimanje, nisu neuobičajeni u ranoj trudnoći.

Jedna studija pokazuje da 75% trudnica prijavljuje jedan ili više funkcionalnih poremećaja creva tokom prvog tromesečja. Izveštaj navodi da je 66% trudnica posebno pogođeno nadimanjem tokom prvog trimestra.

Ali nadimanje može biti ozbiljno ako je praćeno dodatnim simptomima. Nadimanje je obično razlog za zabrinutost ako je povezano sa značajnim bolom u stomaku ili bilo kojim alarmnim znacima. Kao što su anemija, gubitak težine, rano zasićenje.

nadimanje u trudnoći

Šta je uzrok nadimanja u trudnoći?

Možemo zahvaliti hormonu progesteronu za većinu slučajeva nadimanja u ranoj trudnoći.

Progesteron izaziva promene u pokretljivosti creva, uključujući smanjeno vreme pražnjenja želuca. Tako da hrana duže stoji u stomaku, smanjen je tonus jednjaka koji izaziva refluks i samo još više zatvora. Kada je pokretljivost creva usporena, dobijate više stolice i gasova. Verovatno trudnice to doživljavaju u različitim stepenima, pošto su hormonski odgovori na sve stvari promenljivi od osobe do osobe.

Hrana koja obično uzrokuje nadimanje uključuje:

 • Pasulj.
 • Kruciferno povrće (prokulice, luk, beli luk). Karakteristično po svom mirisu koje se oseća tokom kuvanja, u ovom povrću se nalaze glukozinolati. Oni se raspadaju u jedinjenja koja deluju tako što umanjuju upalu i utiču na sprečavanje kancerogenih aktivnosti u telu.
 • Mleko.
 • Integralne žitarice.
 • Određeno voće (jabuke, breskve i kruške zbog određenih ugljenih hidrata sadržanih u voću).

Jedenje previše odjednom, pijenje gaziranih pića i ishrana bogata prerađenim ugljenim hidratima, takođe mogu dovesti do nadimanja. Uzroci nadimanja mogu biti različiti za svakoga.

nadimanje u trudnoći

Koliko dugo traje nadimanje u trudnoći?

Kod većine, nadimanje je sadržano u prvom tromesečju, što na kraju popušta kako se nivoi progesterona smiruju. Međutim, nemojte se iznenaditi ako se nadimanje ponovo pojavi kasnije u trudnoći. Do trećeg tromesečja fetus zauzima više prostora i verovatno pritiska na okolne organe što može doprineti nadimanju. Tokom trudnoće epizode ​​nadimanja su obično kratkotrajne, iako uporne.

Razlika između nadimanja u trudnoći i trudničkog stomaka

Za neke se nadimanje u prvom tromesečju može zameniti za trudnoću. Ali malo je verovatno da ćete videti svoju izbočinu tako rano.

Uglavnom, pre 12 nedelja trudnoće, materica ostaje u karlici, ispod ili ispod stidne kosti. Do 20. nedelje je na nivou pupka. U zavisnosti od tonusa trbušnih mišića, možete početi da vidite ‘izbočinu’ bilo kada nakon 12 nedelja. Pre toga, žene često primećuju da im stomak izgleda veći. Ali mi to pripisujemo visokim nivoima progesterona koji uzrokuje smanjenu pokretljivost creva. To dovodi do više gasova, vazduha, stolice u crevima – otuda i nadimanje.

Za one koji su ranije rađali bebe, to se dešava još brže, dajući privid da stvari brže „iskaču“. To je zato što tonus trbušnih mišića nije tako zategnut kao kod prve trudnoće. Trkačicama ili osobama u posebnoj formi može biti potrebno više vremena da se trudnoća pokaže jer im je tonus trbušnih mišića napet.

Kako mogu da ublažim nadimanje tokom trudnoće?

Postoji veliki broj lekova koje trudnice mogu da preduzmu da bi ublažile simptome, kao što je simetikon, kao i pitanja ishrane. Za većinu, osnovni uzrok nadimanja je zatvor. Kod koga je prva linija lečenja više tečnosti, vlakana, fermentisane hrane i svakodnevno kretanje posle obroka.

Druge stvari koje mogu pomoći u smanjenju nadimanja uključuju:

 • Izbegavanje gaziranih pića.
 • Žvačite hranu duže.
 • Prestanak upotrebe slamki za pijenje.
 • Ograničavanje potrošnje veštačkih zaslađivača.

nadimanje u trudnoći

Kada da pozovete svog lekara zbog nadimanja u trudnoći

Ponekad osnovno stanje može biti odgovorno za nadimanje i pogoršava se trudnoćom. To može uključivati:

 • sindrom iritabilnog creva (IBS),
 • divertikulitis,
 • celijakiju,
 • inflamatornu bolest creva (IBD) i
 • prekomerni rast bakterija u tankom crevu (SIBO).

Trudnoća može pogoršati simptome ovih stanja u nekim prilikama. Vaši lekari će moći da daju savete o lečenju i upućuju specijalistima na neophodna ispitivanja. Ona u nekim slučajevima mogu uključiti procenu od strane gastroenterologa. Gastroenterolog bi se obično konsultovao ako je nadutost bila uporna uprkos početnom konzervativnom lečenju i modifikaciji ishrane. Ili, ako je bila povezana sa značajnom nelagodnošću u stomaku i alarmnim znacima.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...