Recepti za zdrave keksiće su jednostavni a keksi se brzo prave. Jel ima neko da ne voli keks, bilo kao grickalicu, bilo uz kafu/čaj ili kao deo večere uz šolju kakaoa ili mleka? Evo keksića koje možete vi napraviti! Keks ume da bude jako praktična stvar, da malo zavara glad, smiri dete ili smiri potrebu za slatkim kako kod dece, tako i kod odraslih. Ali, da li vodite računa kakav keks jedete?
Da li čitate deklaracije i na osnovu toga birate šta unosite u organizam? Velike zamke postoje, zato pažljivo birajte. Potrudite se da ono što kupujete nema veštačke boje i pojačivače ukusa. Procenat šećera je takođe važna stavka, a nije na odmet pogledati i od kog tipa brašna je grickalica napravljena.
Recepti za zdrave keksiće
Predlažemo vam recepte za nekoliko zdravih keksića, koje brzo i lako možete napraviti sami kod kuće. Sjajni su za decu, ali i vas drage mame i tate, vase zdravlje. Posebno, za trudnice, koje brinu i o bebi čiji se imunitet gradi još u trudnoći, i sebi.
OVSENI KEKSIĆI SA ČOKOLADOM
180 gr ovsenih pahuljica (birajte neke mekše, da se lepo samelju)
100 gr spelte (ili nekog drugog brašna)
100 gr badema
10 kašika agave
5 kašika otopljenog kokosovog ulja
1 kašika ekstrata vanile
1/2 praška za pecivo
1 šaka sitno iseckane crne čokolade
4-5 kašika biljnog mleka po izboru – dodajte samo ako vam je smesa dosta suva i ne možete da oblikujete keksiće
Priprema:
U blenderu / seckalici usitnite pahuljice i badem. Dodajte ostale sastojke i mutite da se smesa ujednači. Oblikujte keksiće, stavite ih u pleh na papir za poečenje i pecite 15 – 20 minuta na 180 stepeni. Izvadite ih na rešetku da se ohlade. Odlični su i topli i hladni. Čuvajte ih u papirnoj kesi.
KEKS SA JABUKAMA I CRNOM ČOKOLADOM
130 gr nerafinisanog šećera po izboru (ja sam stavila mix kokosovog i agavinog)
1 jabuka – skuvana i ispasirana
100 gr kokosovog ulja (ne morate ga topiti)
75 ml bademovog mleka (može i neko drugo)
300 gr brašna po izboru
1/2 praška za pecivo
100 gr crne čokolade
Priprema:
Skuvajte jabuku, ocedite višak vode i izgnječite je dobro viljuškom da dobijete kašu. Pomešajte kokosovo ulje, šećer, jabuku i mleko. Kratko mutite, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i čokoladu. Mutite još malo da se lepo ujendači, pa stavite smesu na 30 minuta u frižider. U pleh, na papir za pečenje, stavljajte po jednu kašiku smese (ako imate kašiku za sladoled, možete njom, da svi keksići budu isti). Pecite 12-15 minuta na 180 stepeni. Izvadite ih na rešetku da se lepo ohlade.
PADOBRANCI
2 belanceta
125 gr kokosovog šećera
50 gr spelte
125 gr mlevenog badema (ili oko 100 mlevenog i 25-30 seckanog) + još oko 70 gr seckanog za valjanje.
Priprema:
Belanca čvrsto imutite, pa dodajte kokosov šećer postepeno, dok se ne dobije gusta i sjajna smesa. Umešajte brašno i mleveni badem, pa polako sve izmešajte (ili jako kratko mikserom na najsporijoj brzini ili samo varjačom). Vlažnim rukama oblikujte keksiće, uvaljajte ih u seckani badem i staviei u pleh na papir za pečenje. Pecite 12 minuta na 180 stepeni. Izvadite na žicu da se ohlade.
KEKSIĆI SA BADEMOM
300 gr brašna po izboru (kod mene je speleta)
1/2 praška za pecivo
125 gr mlevenog badema (može i lešnik ili orah)
125 gr omekšalog putera
100 gr meda, 1 jaje
175 gr kokosovog (ili nekog drugog nerafinisanog) šećera
začini po ukusu: vanila, cimet, muskatni orah… (ovo je opciono, ne morate dodavati)
Priprema:
Zamesiti testo od svih sastojaka. Stavite testo na 20-ak minuta u frižider. Testo izvadite na brašnom posutu podlogu, pospite malo brašna i preko testa i oklagijom ga razvudite na debljinu od 5 mm. Modlama vadite oblike i ređajte na pleh. Pecite 12-15 minuta na 180 stepeni. Ako imate žicu za kolače, izvadite ih kada se ispeku da se lepo ohlade na žici. Po želji, rastopite crnu čokoladu i ukrasite kesiće.