Podrigivanje bebe, štutanje i bljuckanje

Podrigivanje bebe

Podrigivanje bebe, štutanje i bljuckanje, to je nezaobilazan bebin repertoar! Mame se često pitaju, da li beba treba da podrigne posle svakog obroka, šta da rade kada beba štuca…. Važan deo hranjenja bebe je podrigivanje. Prilikom hranjenja bebe često progutaju deo vazduha koji može da smeta bebi i izazove gasove, bljuckanje i razdražljivost.

Da li beba treba da podrigne?

Bebe se češće nagutaju vazduha u prvih mesec dana, dok se navikavaju na hranjenje. Ili, kada je prošlo više od 3 sata od prethodnog obroka. Tada halapljivo gutaju i samim tim progutaju i višak vazduha.

Podrigivanje bebe

Bebe koje sisaju treba da ponudite da podrignu nakon podoja, a bebe koje se hrane na bočicu, pošto lakše gutaju i nakupljanje vazduha je češće, trebalo bi da podrignu nakon 50 popijenih mililitara. Bebu treba uspraviti pod uglom od devedeset stepeni i nežno potapšati po leđima kako bi ispustila vazduh.

Da li beba mora posle svakog obroka da podrigne?

Beba ne mora posle svakog obroka da podrigne, tako da nemojte insistirati na tome. Ako se za nekoliko minuta ništa ne desi možete je bez bojazni staviti u krevetac.

Podrigivanje bebe

Da li je položaj bebe za podrigivanje važan?

Postoje nekoliko načina kako može beba da podrigne. Treba da nađete onaj koji najviše odgovara Vama i Vašoj bebi:

  1. Na ramenu – Ovo je položaj koji odgovara većini beba. Bebu postavite na rame, jednom rukom ćete je podupreti pod guzom, dok ćete drugom nežnim tapkanjem i kružnim pokretima po leđima istisnuti višak vazduha.
  2. U sedećem položaju – Postavite bebu kao da sedi u krilu. Dlan jedne ruke stavite bebi na grudi, pridržavjući glavicu da ne ode nazad. Lagano nagnite bebu unapred, a drugom rukom potapšati po leđima.
  3. Beba na trbuhu u krilu – Okrenite bebu licem ka dole i stavite je da Vam leži u krilu i nežno je potapšite po leđima.

Podrigivanje bebe

Lako ćete prepoznati koji položaj najviše odgovara bebi, kada najlakše podrigne a samim tim to će biti položaj koji i vama odgovara.

Kada beba štuca

Beba povremeno štuca, i tada joj treba ponuditi koji gutljaj vode. Ako se štucanje pojavi u toku hranjenja, sačekajte da se beba smiri, i ponudite gutljaj vode. Tek kada prestane sa štucanjem i umiri se, nastavite hranjenje. Štucanje ne treba da zabrine  često je kod novorođenih beba i prolazi i samo od sebe.

Kada beba bljucka pri podrigivanju

Prilikom podrigivanja, često dolazi i do bljuckanja određene količine mleka, tako da postavite peškir ili pelenu kako biste zaštitili odeću. Bolje je da beba bljucne tada, pri podrigivanju, nego u ležećem položaju, kada joj se deo tečnosti vraća u jednjak i stvara problem.

Prirodno je da beba posle ili u toku hranjenja dok pravite pauzu za podrigivanje, vrati malo mleka. Deo sadržaja iz želuca se vraća u usta. Refluks (bljuckanje) je čest tokom prvih 12 meseci života. Obično je blag, ali ako je izraženiji može biti prilično uznemirujući i za vas i za bebu. Ako beba redovno povraća, velika količina mleka se vraća i beba je uznemirena, ona pati od ozbiljnijeg oblika refluksa. U slučaju da primetimo da odojče koje bljucka slabije napreduje u telesnoj težini, najbolje rešenje za takvo stanje je da se, ako je ono na adaptiranoj formuli ili na dohrani (majčino mleko + adaptirana formula), u njegovu ishranu uvede anti-refluks (AR) formula, koja zbog toga što u sebi sadrži supstancu koja u želucu povećava gustinu popijenog adaptiranog mleka smanjuje mogućnost da se ono vrati nazad u jednjak i  izbaci iz organizma.

Podrigivanje bebe

Možda će pomoći:

  • Ako se postavi dijagnoza refluksa, možete prilagoditi način hranjenja, držanja i oblačenja, bebe. Manji a češći obroci su bolje rešenje za hranjenje beba sa refuksom, Tako ćete pomoći da se želudac vaše bebe ne prepun. Može pomoći ako bebu posle hranjenja držite uspravno. Taj položaj može pomoći da hrana ostane u stomaku. Važno je takođe, da izbegavate odeću za bebu koja previše steže oko stomaka. Beba treba da bude obučena komotno i da joj bude udobno. Stisnuta odeća oko bebinog stomačića može uticati na varenje.
Sa više od 10 godina iskustva u izradi individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Autor knjige „Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života“.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…