Primena preparata gvožđa u trudnoći

Primena preparata gvožđa u trudnoći

Sadržaj

Primena preparata gvožđa u trudnoći je česta, iz razloga što je anemija usled nedostatka gvožđa učestala. Najčešće se promene u laboratorijskim nalazima viđaju u smislu smanjenja nivoa hemoglobina, hematokrita, eritrocita i serumskog gvožđa.

Pravilna ishrana i suplementacija su značajni u periodu trudnoće

Trudnoća predstavlja period značajnih fizioloških promena u organizmu majke i period intenzivnog rasta i razvoja ploda. Adekvatna ishrana, unos hranljivih materija, minerala i vitamina, mikro i makronutritijenata, od izuzetnog je značaja za podršku ovim procesima. Iz tog razloga u trudnoći je izuzetno bitna ishrana i suplementacija, jer neadekvatan unos namirnica-nutritijenata (kako smanjen, tako i povećan) može dovesti do pojave pojedinih komlikacija u toku trudnoće, spontanih pobačaja, anomalije ploda, kao i kasnije do različitih bolesti u detinjstvu i odraslom dobu.

Zašto je preporučena primena preparata gvožđa u trudnoći?

GVOŽĐE (Fe) je važan mineral. Predstavlja sastavni deo HEMOGLOBINA (Hg), mioglobina i brojnih enzima. Usled nedostatka Fe, stvaraju se eritrociti (Er) smanjene veličine sa nedovoljnom količinom Hg, usled čega dolazi do smanjenog dostavljanja kiseonika O2 do tkiva i organa –JAVLJA SE ANEMIJA.

Prema SZO, klinički manifestna anemija definiše se koncentracijom Hg u krvi i to

1)za ŽENE <120g/L

2)za TRUDNICE <110g/L

3) PORODILJE <100g/L

Primena preparata gvozdja u trudnoci
Plod uzima gvožđe iz majčinog organizma koliko mu je potrebno, zato majka mora da vodi računa o ishrani i suplementaciji i radi analize kako joj kaže lekar.

Rizici usled anemije: povećan rizik od prevremenog porođaja ili pobačaja, povećana učestalost zastoja u rastu ploda, rađanje deteta sa malom telesnom masom, anemija kod dece na rodjenju, veći indeks preeklampsije, abrupcije posteljice, carskog reza, postpartalnog krvaremnja, primene transfuzije…

Koji su simptomi anemije?

Simptomi anemije su: umor, malaksalost,brzo zamaranje, bleda i žućkasta koža i sluzokoža, vrtoglavica, nepravilni otkucaji srca, tahikardija, bol u grudima, glavobolja,opadanje kose, neraspoloženje, depresija, hladni ekstremiteti.

Koje su namirnice bogate gvožđem?

Namirnice bogate gvožđem su: meso, jaja, zeleno lisnato povrće (spanać, kopriva, kelj), brokoli, grašak, sočivo, kakao, kajsije, šljive, smokve.

Razlikujjemo 2 forme Fe u ishrani, a to su HEM i NE-HEM. Svo Fe u namirnicama biljnog porekla i oko 60% Fe u namirnicama životinjskog porekla je NE-HEM. Apsorpcija i bioraspoloživost NE-HEM FE je MANJA u odnosu na HEM Fe (i to 2-13% za NE-HEM u odnosu na 25% za HEM Fe).

Primena preparata gvozdja u trudnoci
Pored uzimanja preparata gvožđa mora se korigovati i ishrana.

Šta poboljšava a šta ometa resorpciju gvožđa?

Vitamin C pospešuje apsorpciju NE-HEM Fe, zato se i preporučuje njegova upotreba izmedju ostalog u trudnoći. Takođe, studije govore i da folna kiselina pomaže boljem usvajanju gvožđa. POLIFENOLI (prisutni u čaju i kafi) smanjuju resorpciju Fe.

U trudnoći potrebe za Fe rastu?

Tokom trudnoće potrebe za Fe se značajno povećavaju, jer je Fe neophodno kako za razvoj fetusa i posteljice, tako i za povećanje ukupnog broja Er majke. Iz svega navedenog, veliki broj žena neće uspeti da unese dovoljne količine Fe samo ishranom (ako jos pridodamo i mučnine i povraćanja u toku trudnoće), pa je neophodna SUPLEMENTACIJA GVOŽĐEM.

Suplementacija gvožđa u trudnoći DA

Preporuka GINEKOLOŠKO AKUŠERSKE SEKCIJE SLD (Srpskog lekarskog društva) za suplemntaciju gvožđem u trudnoći, je primena 20mg elementarnog Fe dnevno. Dok, u klinički i biohemijski manifestnoj anemiji, povećavaju se doze Fe, zapravo primenjuju se terapiske doze Fe koje će vam lekar propisati.

Najkompletnija suplementacija za trudnice
Najkompletnija suplementacija za trudnice

Preparat GRAVIDON*A u svom sasatavu ima 12 Vitamina i minerala, probiotik, đumbir i qvadrifolik.

Sa 17mg Fe, 120mg Vitamina C, i 30mg đumbira (koliko ima u jednoj kapsuli GRAVIDON*A) zadovoljene su dnevne potrebe za Fe u toku trudnoće. Đumbir će smanjiti osećaj mučnina kao i povraćanje te će trudnice moći da se adekvatno hrane i tim putem unose Fe. Vitamin C će omogućiti bolju iskoristljivost i apsorpciju NE-HEM Fe iz hrane i 17mg Fe u samom sasatavu kapsule. Uklapaju se u preporuke za dnevnim potrebama Fe u trudnoći tojest, SUPLEMENTACIJOM Fe U TRUDNOĆI!

avatar
Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Radi u DZ Novi Beograd

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...