Kada Bebi Izostane Stolica, Boja Stolice i Drugo

0

Kada boja, broj i konzistencija stolice kod bebe treba da zabrinu roditelje a kada ne?

Koliko stolica dnevno? Broj stolica kod zdrave odojčadi, u toku dana, može znatno da varira – od jednog pražnjenja creva dnevno, do većeg broja pražnjenja (čak i nakon svakog obroka).

Dokle god su stolice normalne gustine, odnosno nisu retke,  vodenaste konzistencije, nisu preobilne i mnogobrojne, one se ne smatraju prolivom (dijarejom). Vrlo je važno naglasiti, jedna retka stolica ili dve ne znače proliv. Ovo sam „podvukao“, jer se roditelji često bezrazložno zabrinu i vode dete pedijatru u spomenutoj situaciji, koja u principu nije znak da u njegovom organizmu nešto ne funkcioniše kako treba.

Kada stolica izostane nekoliko dana –  Takođe je važno spomenuti da kod beba koje su na prirodnoj ishrani (sisaju) nije redak slučaj da stolica „izostane“ nekoliko dana (čak i do 10-ak), jer se majčino mleko, kao idealna hrana, u digestivnom traktu deteta „maksimalno“ iskoristi, pa nakon nje ne ostaje mnogo toga beskorisnog da se iz njega izbaci putem stolice. U takvim situacijama višednevnog  nepražnjenja creva, ako je dete dobrog opšteg stanja, raspoloženo, nije plačljivo, ne grči nožice i ne odbija hranu, nije potrebno ništa preduzimati u cilju provociranja stolice.

Pored ovoga, često se događa da kada dete pređe sa režima isključivo mlečne na režim mešovite ishrane (mlečna + nemlečna) da dođe do kratkotrajnog perioda u kome se creva ređe prazne (nema redovnu stolicu kao do tada), ali se taj momenat ubrzo spontano reguliše.

Boja stolice –  Česte su i dileme roditelja u vezi sa normalnom bojom stolice kod odojčeta. Odmah da znate, ona nije naročito važna, osim u situaciji kada je bela (aholična), što ukazuje na oboljenje jetre ili žučnih puteva, ili crna (katranaste boje i izgleda), koja je pokazatelj krvarenja u  gornjim delovima sistema za varenje, kada dete treba odvesti pedijatru.

Stolica zdrave bebe koje sisa je zlatno-žute boje, ali se nekada događa da bude i zelenkasta, zbog nekih namirnica koje majka koja doji upotrebljava u svojoj ishrani, i to ne treba da bude razlog za brigu i posetu lekaru. Isto tako, ako je odojče zbog anemije na terapiji nekim od preparata gvožđa, stolica će mu zbog toga imati tamnu – crnkastu boju.

U stolici odojčeta koje je na mešovitoj ishrani takođe se  mogu naći i ljuščice od zrnevlja kukuruza ili graška, ili crni končići od pojedene banane, što je sasvim normalna pojava u tom uzrastu.

Pojava sluzi i krvi u stolici odojčeta i deteta, su, međutim, razlog za obavezno obraćanje lekaru!

Share.

About Author

Comments are closed.