Problemi sa stolicom kod bebe

Problemi sa stolicom kod bebe

Koji su problemi sa stolicom kod bebe i kada  boja broj i konzistencija stolice kod bebe treba da zabrine roditelje a kada ne?

Koliko stolica dnevno treba da ima beba?

Broj stolica kod zdrave bebe, u toku dana, može znatno da varira – od jednog pražnjenja creva dnevno, do većeg broja pražnjenja (čak i nakon svakog obroka).

KAKVA SVE MOŽE DA BUDE BEBINA STOLICA PROČITAJTE OVDE

Problemi sa stolicom kod bebe, kada beba ima dijareju

Dokle god su stolice normalne gustine, odnosno nisu retke,  vodenaste konzistencije, nisu preobilne i mnogobrojne, one se ne smatraju prolivom (dijarejom). Vrlo je važno naglasiti, jedna retka stolica ili dve ne značeproliv. Ovo sam „podvukao“, jer se roditelji često bezrazložno zabrinu i vode dete pedijatru u spomenutoj situaciji, koja u principu nije znak da u njegovom organizmu nešto ne funkcioniše kako treba.

Problemi sa stolicom kod bebe

Šta kada stolica izostane nekoliko dana?

Takođe je važno spomenuti da kod beba koje su na prirodnoj ishrani (sisaju) nije redak slučaj da stolica „izostane“ nekoliko dana (čak i do 10-ak), jer se majčino mleko, kao idealna hrana, u digestivnom traktu deteta „maksimalno“ iskoristi, pa nakon nje ne ostaje mnogo toga beskorisnog da se iz njega izbaci putem stolice. U takvim situacijama višednevnog  nepražnjenja creva, ako je beba dobrog opšteg stanja, raspoloženo, nije plačljivo, ne grči nožice i ne odbija hranu, nije potrebno ništa preduzimati u cilju provociranja stolice.

Pored ovoga, često se događa da kada dete pređe sa režima isključivo mlečne na režim mešovite ishrane (mlečna + nemlečna) da dođe do kratkotrajnog perioda u kome se creva ređe prazne (nema redovnu stolicu kao do tada), ali se taj momenat ubrzo spontano reguliše.

Boja bebine stolice 

Česte su i dileme roditelja u vezi sa normalnom bojom stolice kod bebe. Odmah da znate, ona nije naročito važna, osim u situaciji kada je bela (aholična), što ukazuje na oboljenje jetre ili žučnih puteva, ili crna (katranaste boje i izgleda), koja je pokazatelj krvarenja u  gornjim delovima sistema za varenje, kada dete treba odvesti pedijatru.

Problemi sa stolicom kod bebe

Stolica zdrave bebe koje sisa je zlatno-žute boje, ali se nekada događa da bude i zelenkasta, zbog nekih namirnica koje majka koja doji upotrebljava u svojoj ishrani, i to ne treba da bude razlog za brigu i posetu lekaru. Isto tako, ako je odojče zbog anemije na terapiji nekim od preparata gvožđa, stolica će mu zbog toga imati tamnu – crnkastu boju.

U stolici odojčeta koje je na mešovitoj ishrani takođe se  mogu naći i ljuščice od zrnevlja kukuruza ili graška, ili crni končići od pojedene banane, što je sasvim normalna pojava u tom uzrastu.

Boja bebine stolice 

Pojava sluzi i krvi u stolici odojčeta i deteta, su, međutim, razlog za obavezno obraćanje lekaru!

Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji.
Preporučujemo vam...