Prolećne Bebe – Utopljavanje, Temperatura u Stanu, Šetnja, Zaštita od Infekcija – Trudnoća i Zdravlje

0

I kada bi se svaka trudnoća mogla planirati, teško je reći koje je godišnje doba najpogodnije i najprijatnije za trudnoću i porođaj, jer ustvari, svako vreme je sjajno za dolazak bebice.

Iz raznih izvora mogu se naći različiti zanimljivi, ali često protivrečni, podaci o karakteristikama prolećnih beba, o njihovim posebnim sklonostima i predispozicijama za različite bolesti. Naučnici ovo povezuju sa  nedovoljnim izlaganjem trudnica  sunčevoj svetlosti  tokom zime, što utiče na proizvodnju vitamina D, neophodnog ne samo za različite metaboličke procese u organizmu već i za pravilno funkcionisanje naših gena.

Zdrave životne navike, pravilna ishrana, izbegavanje prekomernog dobijanja u težini, fizička aktivnost prilagođena starosti trudnoće doprineće da se beba koju je mama nosila tokom zime rodi zdrava.

Proleće je period obnove: buđenje prirode, obećanje lepog vremena, svežeg vazduha i sunčanih dana čini da se svi bolje osećamo, ispunjeni novom energijom. Pozitivna prolećna atmosfera pomaže mamama da prevaziđu eventualne promene raspoloženja, česte u prvim nedeljama posle porođaja.
Utopljavanje, Temperatura u Stanu, Šetnja, Zaštita od Infekcija
Optimalna temperatura u stanu

Prolećni period karakterišu  oscilacije u dnevnoj temperaturi i kraj  grejne sezone. Kako da bebi ugodimo, da joj ne bude ni previše hladno ni pretoplo? Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja, kada se preporučuje temperatura do 25°C.

Šetnja

Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnju. Dve nedelje posle porođaja, kada se i mama već oporavila, kreću redovne šetnje, prvih dana 15-30 minuta, a kasnije duže, zavisno od vremenskih uslova. Iskoristite svaki dan za izlazak napolje, osim kada duva jak vetar ili pada kiša. Bebu obucite prema spoljnoj temperaturi, najbolje slojevito, da možete da skinete višak garderobe kad sunce ogreje.  Pred vama je dugi period lepog vremena, za šetnju, igru u prirodi i zajedničko istraživanje ovog našeg predivnog i čudesnog sveta.
Zaštita bebe od infekcija Tokom proleća
Zaštita od infekcija

Tokom proleća i leta učestalost infekcija, pre svega onih koje se prenose preko vazduha, je najmanja. Beba se nekada mora i razboleti, ali je dobro kada se infekcije izbegnu u prvim mesecima života. Ovo je još jedna prednost beba rođenih u proleće!

Share.

About Author

Comments are closed.