Raspored Obroka u Trudnoći

0

Pravilna ishrana tokom trudnoće podrazumeva ravnomeran raspored obroka.

Kako rasporediti obroke u trudnoći? Koliko obroka dnevno je preporučeno trudnicama?

Hrana treba da bude raspoređena u tri glavna obroka i dve užine. Doručak se ne sme izostaviti, a preporučuje se jogurt, hleb od celog zrna, bareno jaje, sezosko povrće. Za užinu se savetuje voće. Za ručak se savetuje supa ili čorba, parče ribe ili mesa, salata od sezonkog povrća, žitarice ili zamena za žitarice kao što je integralni pirinač, špageti, mahunarke. Za popodnevnu užinu voće ili voćni kolač i mleko. Za večeru se savetuje sir ili jogurt, integralni hleb, sezonsko povrće. Dovoljan unos joda obezbediće se redovnim unosom morske ribe i mleka, kao i malom količinom jodirane morske soli.

Preskakanje obroka i držanje dijeta nije preporučeno u periodu trudnoće, jer nije zdravo ni za bebu ni za buduću majku!

Šta je važno ne zaboraviti

Trudnice su podložne zatvoru, pa je potrebno povećati unos dijetnih vlakana kojima obiluje mediteranska ishrana. Namirnice bogate dijetnim vlaknima,  uključuju pasulj, mekinje, hleb i cerealije od celog zrna, mleveno seme lana, lisnato zeleno povrće, brokoli i sveže voće.

Ako imam gorušicu?

Pravilo za sve i za trudnice je da izbegavaju masnu i prženu hranu, ali ako imate gorušicu još se savetuje čaj od đumbira, izbegavanje citrusa i paradaiza i sve hrane za koju uočite da vam pravi problem. Kod gorušice možete povećati broj obroka tako što će biti više manjih obroka, što će pomoći već otežanom varenju. Pijte dovoljno vode!

Trudnica treba da planira ishranu

Trudnica treba da planira ishranu, obzirom da se potrebe za energijom, unosom proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala menjaju. Trudnoća je nutritivno jedan od najzahtevnijih perioda u životu žene. Ishrana i nutritivni status pre i tokom trudnoće utiču na ishod trudnoće pa je važno da trudnica od početka bude na optimalnom režimu ishrane, koji će zadovoljiti energetske potrebe, potrebe za  proteinima, ugljenim hidratima, mastima, kao i potrebe za vitaminima i mineralima.

Share.

About Author

Comments are closed.