Rinitis – Zapaljenjski procesi nosa kod beba i dece

Rinitis kod beba i dece

Rinitis, zapaljenski procesi nosa, čest je problem kod beba i dece. Nos je najprominetniji deo lica i, osim što daje osobi  specifični izgled, on ima više složenih funkcija.

Fiziološka uloga nosa 

S obzirom na to da predstavlja početni deo disajnog puta (stoga spada u gornje respiratone puteve), nos je organ na koji vazduh prvo nailazi prilikom normalne respiracije. Sluzokoža  oblaže celu unutrašnju površinu nosa i sadži trepljice i svoje žlezde. Nazalna respiracija, disanje na nos, je najprirodniji način  disanja. Disanje na nos se ne prekida ni prilikom žvakanja niti prilikom sisanja. U fiziološkom smislu, udahnuti vazduh u nosu  formira vazdušne struje koje zavise od same unutrašnje konfiguracije elemenata nosnih šupljna. Na protok vazduha kroz nosne šupljine utiču položaj i veličina otvora nosa kao i osobenosti nosnih školjki. Vazdušna struja koja prolazi kroz nos ima oblik parabole. Prelazi preko nosnih školjki  i spušta se u zadnji deo  nosa odnosno  gornji sprat ždrela,  a zatim u ždrelo, grkljan i pluća.

Rinitis kod beba i dece

S druge strane, u nosu se vrši zagrevanje, prečišćavanje  i vlaženje vazduha. Naravno, preko nosa osećamo i  mirise, te nos ima i olfaktornu (mirisnu) funkciju.  Postoje i druge, složenije funkcije koje ovde nećemo pominjati. U načelu, može se tvrditi da  nos ima centralno mesto, kako u fiziološkim,  tako i u  patološkim stanjima,   kada nastaju infekcije tj. zapaljenski procesi gornjih i donjih disajnih  puteva.

Problem zapušenog nosa kod beba

Kod odojčadi se često  viđa otežano disanje na nos i prisutan sekret  u nosu. Jedan od razloga opstrukcije nosa u periodu sisanja je prelaženja mleka ili drugog tečnog sadržaja u gornje spratove ždrela odnosno zadnji deo  nosa. To je uzrokovano hranjenjem deteta u vodoravnom ili polukosom položaju. Rešenje je u  adekvatnom položaju pri hranjenju deteta pri čemu dete mora da bude vertikalno položeno. Tako se izbegava punjenje ždrelnog prostora iza nosa tečnim sadržajem i time sperečava njegova opstrukcija. Takođe, kod male dece do 6 meseci nosni sekret  predstavlja reaktivno zapaljenje. S obzirom na to da je to period sazrevanja sluznice nosa u anatomskom i funkcionalnom smislu. Tada  se i uspostavlja disanje na nos, a preko njega i nazokardiopulmonalni refleksi.

Rinitis kod beba i dece

Rinitis – Zapaljenjski procesi nosa kod beba

Zapaljenje nosne sluzokože kod odojčadi  je uglavnom virusnog porekla. Sluzokoža tada pokazuje hiperergičnu reakciju celog organizma. Infekcija nosa može zahvatiti sve okolne strukture: ždrelo, uši, niže partije respiratornog trakta i, što je odojče mlađe, ove reakcije su izrazitije i mogu dovesti do laringotraheobronhopulmonalnih i gastrointestinalnih komplikacija.

Simptomi akutnog rinofaringitisa kod beba

Simptomi akutnog rinofaringitisa kod odojčadi mogu ići od „jednodnevne groznice“ do teškog poremećaja opšteg stanja. U zavisnosti od imunološkog statusa deteta i eventualne pridruženosti bakterijske infekcije. U početku zapaljenja može se uočiti bistri, sluzavi sekret u predelu nosnih otvora, koji detetu ometa disanje  na nos, što opet vodi do smetnji u ishrani (sisanje ili hranjenje na flašicu). Ukoliko dođe do eventualnog širenja infekcije, razvijaju se simptomi akutnog zapaljenja uva preko Eustahijeve tube (kanal koji spaja ždrelo i srednje uvo, koji  je kod odojčadi kratak i širok i horizontalno postavljen ). Tada se  stanje pogoršava u smislu pojave  povišene temperature,  pri čemu je dete uznemireno, plačljivo. U nekomplikovanim slučajevima  simptomi se povlače za nekoliko dana, dok kod konsekutivnih komplikacija  može doći  do zapaljenja okolnih struktura srednjeg uva ( otoantritisa) ili širenja na šupljikaste ćelijske prostore pored oka uz  eventualni nastanak očnih  komplikacija.

Rinitis kod beba i dece

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na snovu kliničke slike (otežanog disanja  na nos, povišene temperature, opšteg stanja kao i otorinolaringološkog pregleda).

Kako se sprovodi lečenje?

Lečenje se sastoji u uklanjanju sekreta iz nosnih šupljina, njegovim izvlačenjem iz nosa, ispiranjem nosnih šupljina fiziološkim rastvorom, ukapavanjem blagih vazokonstriktornih kapi u nos, uz antibiotike kod febrilnih stanja, naravno uz prethodnu bakteriološku identifikaciju nazalne flore.

Rinitis kod dece

Kod dece do treće godine, infekcije su obično virusne etiologije (adeno i rinovirusi) uz pridruženu bakterijsku komponentu, najčešče pneumokok.

Kod predškolske dece rinogene infekcije su slične kliničke slike, ali su blažeg toka i retko daju komplikacije. Uglavnom nastaju u hladnijim godišnjim periodima, odnosno u sezonama respiratornih virusnih infekcija. U prolećnom i letnjem periodu, kod ove dece mogu da se jave alergijski rinitisi koji su po simptomima slični akutnim infektivnim rinitisima, ali je za njih karakteristično to što kod njih nema febrilnosti, dosta često je prisutno kijanje u salvama, svrab u nosu i ždrelu.

Rinitis kod beba i dece

Dijanoza se postavlja alergološkim probama,  a sāmo lečenje podrazumeva toaletu nosa hipertonim nazalnim sprejevima, antihistaminicima, lokalnom  intranazalnom kortikoterapijom. Kod dece ovog uzrasta može se nekad javiti i sekundarna bakterijska infekcija koja se leči po svim principima akutne infekcije. U nekim slučajevima akutno zapaljenje sluznice nosa može se javiti kao prateći simptom infektivnih bolesti kao što su grip, morbile, šarlah, rubeola, parotitis .

Autor je više desetina naučnih radova. Zavšio više kurseva iz oblasti ultrazvučne dijagnostike Thomas Jefferson Universitity.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…