Rizične igre za decu – DA – Zašto su važne za decu?

Rizične igre za decu

Sadržaj

Rizične igre za decu roditelji mahom izbegavaju. Verujte, DA SU ONE KORISNE ZA DECU – objasnićemo i zašto. Deca vole da se igraju, to je neosporno. Što više imaju prilika da se igraju, to više vole da se igraju. Razlog leži u činjenici da kroz igru i uče kako se konstrutivno igrati.

Ponekad čujemo od roditelja i drugih odraslih da se današnja deca ne znaju igrati. Takođe se čuje sve češće da je današnjoj deci dosadno, da traže da ih odrasli zabavljaju.

Rizične igre za decu

Da li je do dece ili do odraslih?

Ako pogledamo u dnevni ritam deteta on će nam mnogo toga reći. Da li dete ima dovoljno prostora za najvažniju aktivnost detinjstva – igru. Ako je dete u različitim aktivnostima posle vrtića –  jezik, balet, sport itd. Ako vreme provodi ispred TV ili koristi telefon, onda mu igra sigurno nedostaje.

Kako prepoznajemo da je detetu igra nedovoljno prisutna u svakodnevnici?

Dete pokazuje znakove bezvoljnosti, dosade, usmereno je na odrasle. Ne pokazuje maštu i kreativnost. Plačljivo je, ne stimulišu ga materijali za igru. Ako znamo značaj dečije igre za razvoj deteta, ponekad ga poredimo sa značajem samog disanja. Onda nam se pojačava odgovornost da detetu obezbedimo igru, prostor za igru i uslove za igru.

Rizične igre za decu

Rizične igre za decu su neophodne za lični razvoj deteta

Drugo pitanje koje otvaramo jesu rizične igre. Svaki detetov uzrasni period definiše šta je to rizična igra za dete. Tako će npr. za jednogodišnjaka biti rizična igra da puzi uz stepenice. Za dvogodišnjaka da se penje uz stepenice, a za trogodišnjaka da skače sa stepenica.

Kasnije dolazi penjanje na drvo, klizanje, upotreba realnih predmeta, pribora za jelo u igri. Zatim sečenje makazama, samostalno nošenje i prenošenje različitih predmeta… Dakle, sve one situacije koje od deteta zahtevaju da savladavaju, provežbavaju, da se trude, padnu pa ustanu.

Svaki put kada deca uspeju da savladaju ono što je na početku bilo teško imaju doživljaj da su dobri. Da su moćni, uspešni, osećaju da se njihove granice pomeraju i grade o sebi pozitivnu sliku. To rezultira osećajem samopouzdanosti.

Da li bi neko dobrovoljno osujetio ovaj sled, ovaj proces? Zašto bi to radio? A ipak se dešava. Iz brige za bezebednost, iz straha da je dete još nedoraslo i nesposobno da bude samostalno. Iz sopstvenog uverenja roditelja da za sledeće faze razvoja nije vreme. Iz ličnog komoditeta da se ne opteretimo dodatnim naporima.

Rizične igre za decu

Tada se dešava da detetu oduzimamo izuzetno važne prilike za razvoj, onaj najdublji. Da imamo poverenja u njegove snage i kapacitete. A ako se to dogodi oduzimamo i detetu poverenje u sopstvene snage.

Deca u procesu svog odrastanja i razvoja treba da imaju dozvolu za preuzimanje rizika. U onim situacijama za koje pretpostavimo da će za njih ishodovati pozitivno. Uzmimo igru na otvorenom,  tu deca imaju pregršt prilika da se stave u situaciju da mnogo toga istraže. Da savladaju, oslobode u sebi, dosegnu. U tim situacijama deca će imati priliku da razvijaju motoriku, socijalne i kognitivne kompetencije, koncentraciju. Zatim divergentno mišljenje i kreativan pristup izazovima i zadacima.

Rizične igre za decu

Deca koja rastu i razvijaju se u ovakvim prilikama i imaju podršku da ih koriste, bar sat vremena dnevno. Oni bolje kontrolišu svoje emocije, postižu bolje rezultate u nekim realnim, svakodenvnim obavezama i zadacima. Ako dete odrasta na način da razmišlja samo o posledicama, kada ih lično doživi, kada uči kroz praktična i lična isksutva, kada postoje situacije odsustva svakodnevnih  pravila što upućuje dete da uči samo da se brine o sebi, tada deca uče da savladaju stres, da se izbore sa strahom, da nauče preuzeti odgovornost, da umeju kontrolisati rizične situacije.

Prisutnost rizičnih igara u ranom uzrastu, dakle, kod deteta razvijaju mnoge kapacitete. Takođe, doprinose sveukupnom razvoju. Biti roditelj znači da smo pozvani da radimo na svojim strahovima, brigama, zabranama. Da se pobrinemo za lični razvoj da ne bismo ugrozili dečiji razvoj.

avatar
Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u “Iskon”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...