Šta je to moms butt? Atrofija mišića gluteusa posle porođaja

Atrofija mišića gluteusa

Atrofija mišića gluteusa posle porođaja, da li je to moguće! Mame koje su se porodile nakon nekog vremena očekuju da im se telo vrati u oblik kakav je bio pre trudnoće. Međutim, to se ponekad ne desi.

Atrofija mišića gluteusa posle porođaja

Jedna od promena, koja se u žargonu zove moms butt (odn. ’mamina pozadina’) jedna je od mnogih sa kojom se mame suočavaju. Šta, zapravo, predstavlja taj termin? Termin moms butt predstavlja atrofiju mišića gluteusa i pojavu zadnjice koja je ravna, podvučena. To je pojava koja se opisuje kao da se zadnjica istopila. U smislu njenog oblika. Nestao je okrugli oblik, a zamenio ga je ravniji oblik.

Atrofija mišića gluteusa
Nije samo stvar estetike već je i stvar zdravlja…

Snažni gluteusi nisu samo stvar estetike. Zapravo oni su jako bitni u kinetičkom lancu i imaju direktan uticaj na mišiće karličnog dna. Ako oni ne rade kako treba, to dalje ima uticaj na mišiće kora (tj. centralnog dela tela) i karličnog dna. Mnoga istraživanja ukazuju i na samo zdravlje zgloba kuka.

Šta je uzrok pojave moms butt?

Uzrok pojave slabljenja mišića gluteusa i njegovo zaravnjivanje je sama trudnoća, koja uzrokuje određene telesne promene. Usled rasta stomaka, pomera se težište tela ka napred i podiže se centar lumbalne krivine. Kukovi se usled toga guraju više ka napred. Takva postura nepovoljno utiče na rad gluteusa. Često trudnice usled takve posture, traže dodatnu stabilnost nesvesno otvarajući stopala u stranu ka spolja. Ovo dalje vodi u određene kompenzacije u kretanju.

Otvaranjem stopala u stranu, one zapravo povećavaju svoju površinu oslonca i time dobijaju više stabilnosti. Međutim, time konstantno aktiviraju duboke spoljašnje rotatore zgloba kuka. Oni postaju dominantni naspram gluteusa. Tako gluteusi imaju još manje šansi za svoju aktivaciju i pravilan rad. Usled ovakvih promena u mišićnom poretku, može doći i do bola u predelu sakroilijačnog zgloba (trtične kosti).

Atrofija mišića gluteusa
Moms butt treba rešavati a najbolje uz podršku stručnog trenera

Posle porođaja isti obrazac posture i kretanja

Nakon porođaja, mame često zadrže pomenuti obrazac posture i kretanja. Slabost gluteusa ih i dalje tera u sličan obrazac. Zato mame nastavljaju da nose svoju bebu na način da podmetnu kuk napred i stave bebu na kuk. To dalje vodi u začarani krug neoporavka gluteusa i njegovo dalje slabljenje. Pojave koje se pridružuju jesu: bol u predelu trtične kosti, bol u lumbalnom delu kičme, ramena povijena ka napred, bol između lopatica, isturenost kukova, stomak koji izgleda kao da je mama porodilja i dalje trudna, postura koja deluje kao da mama nema snage da se ispravi.

TRUDNIČKI STOMAK USLED SLABOSTI TRBUŠNIH MIŠIĆA – VEŽBE – POGLEDAJTE OVDE

moms butt
Svaku vežbu treba ispravno raditi kako bi bila delotvorna.

Kako povratiti gluteus?

  • Prvi korak u oporavku gluteusa je rad na vraćanju pravilnog držanja. Bitno je da se eliminiše navika guranja kukova ka napred i nošenja bebe ili npr. korpe veša na kuku. Da bi se mama odvikla od te navike, potrebna joj je veća snaga ruku, ramenog pojasa i mišića kora pri nošenju bebe. Potrebno je da se održi izduženost trupa pri nošenju, da trup ne „propadne“ u karlicu. Bitno je znati da u dobrom držanju glava, grudni koš i karlica treba da budu u poravnanju, naslagani jedno ispod drugog. Kada nosimo bebu na kuku, mi gubimo potrebno poravnanje i konstantno opterećujemo jednu stranu tela, što može da dovede do bola u leđima.
  • Zatim je potrebno raditi na ekscentričnoj kontrakciji gluteusa kroz pokrete tzv. hip hindža. Da bi se gluteus jačao, potrebno je da je u mogućnosti da se u potpunosti opruži i skrati prilikom vežbanja.
  • Kada smo poradili na boljem držanju, zatim dobro savladali hip hindž pokret, prelazimo na vežbe jačanja gluteusa. To su vežbe: most na ramenima, potisak kukovima, čučanj, mrtvo dizanje, iskoraci. Prilikom izvođenja ovih vežbi i dalje vodimo računa o pravilnom poravnanju. Između glave, grudnog koša i karlice i da se pokret izvodi pokretom iz kukova, a ne izvijanjem leđa. Ukoliko niste sigurni u svoje pravilno izvođenje vežbi, potražite pomoć stručnog trenera da vas obuči pravilnoj tehnici izvođenja.
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Osamnaest godina radi kao trener, prvo kroz grupna rekreativna vežbanja, a zatim u vidu personalnih treninga. Poslednje dve godine svoju pažnju je usmerila ka sopstvenom usavršavanju i razvoju programa vezanog za zdravlje žena u prenatalnom i postnatalnom periodu. Kreator je programa vežbanja pod nazivom Postporođajna rehabilitacija.
Preporučujemo vam...
festival kreativnih mama
Festival kreativnih mama nudi 4 različita sadržaja
U susret Uskrsu u danima pred praznike, portal Trudnoća i zdravlje uz partnerstvo Blic Žene, organizuje festival kreativnih mama. Festival se održava 02. Aprila (nedelja), od 10 do 18 časova. U poznatom prostoru  Dorćol Platza, ulaz je slobodan i roditelji kao i budući roditelji, su dobrodošli. Povedite mališane jer smo…