Šta su dobri sadržaji za decu u toku leta

sadržaji za decu u toku leta

Sadržaj

Dobri sadržaji za decu u toku leta su oni sadržaji, koje svaki roditelj želi za svoje dete. Letnji period je u mnogim porodicama vreme za odmor, relaksaciju, ima drugačiji ritam i dinamiku. Većina dece ne ide u vrtić ili barem ne idu celo leto.

Provod i sadržaji za decu u toku leta

Svako dete, koje redovno ide u vrtić, željno će očekivati letnji period, da odmori od svakodnevnog ritma, da bude više vremena  sa svojom porodicom. Da mu svakodnevnica bude drugačija, izazovnija, da doživi neku promenu. Nije preporuka da dete dete ide celo leto u vrtić u okviru logike- da se ne odvikne od vrtića. Svako biće ima potrebu za odmorom i promenom.

sadržaji za decu u toku leta
Boravak na selu je prava avantura i prilika da deca mnogo toga nauče.

Šta detetu ponuditi u periodu kada tokom leta ne ide u vrtić?

Ovo pitanje, a još više od pitanja, mnogim roditeljima odistinski zadaje glavobolju. Kako da detetu bude zanimljivo, smisleno, da ne bude na smetnji odraslih. Da se roditelji ne iscrpljuju svakodnevno da bi osmislili detetu igru i u njoj učestvovali?

Jedan broj roditelja duge letnje dane sa decom provode izvan kuće- bazeni, parkovi, izletišta, selo. ZOO, obilaze zanimljiva mesta po gradu za koja nisu imali vremena tokom godine. Na žalost, neki ne budu dovoljno inspirisani i organizovani te posegnu za bilo kojim od ekranizovanih aparata. I tako deci učine veliku štetu na mnogo nivoa. Neopohodno je raskrstiti sa ovom temom- malom detetu ne treba nuditi ništa od ovih aparata. Mobini telefon, tablet, kompjuter, laptop, TV. To je put da se detetu oduzme, ne samo leto, već i zdravlje i redovan razvoj.

sadržaji za decu u toku leta
Dete u samostalnim aktivnostima razvija maštu.

Šta je detetu potrebno?

Detetu je potrebna igra. Igra traži dosta vremena i slobodu, da dete samo kreira igru, da bira kako će se i sa kim igrati. Da ne bude ometano tokom igre, da mu je dopušteno da se igra sa materijalima za igru prema svom izboru. Ovo bi trebao da zna svaki roditelje deteta do sedme godine. I da tome bude posvećen svakodnevno- da obezbedi vreme, prostor, materijale i napravi bazični dogovor sa svojim detetom oko bitnih stavri tokom igre. Ovo ne podrazumeva da roditelj osmišljava igru, da je vodi. Da nameće ideje, da se igra sa detetom i kada mu se ne igra. Iako je dobro da se roditelji uključuju u igru, ipak nije preporuka da dete naviknemo da je igra nemoguća ako se roditelj ne uključi. Roditelji se žale da je detetu dosadno. U tom slučaju dobro je dete suočiti sa tim stanjem dosade, prepustiti mu mogućnost da samo osmisli igru. Roditelj ne treba da bude zabavljač svoga deteta, naročito ne da vodi igru prema svom konceptu.

sadržaji za decu u toku leta
Možda će roditelj osmisliti odlazak na pecanje, biće to nezaboravno iskustvo.

Dakle, u toku leta, dok je dete sa nama svakodnevno, prirpemamo se za te dane tako što osmišljavamo periode dana koje dete provodi samo ili sa svojim vršnjacima. Vreme izvan kuće, vreme u okviru rutina u porodici, vreme koje se posvećuje nekim ritualima, kao što je priča pred spavanje.

Svaki trenutak je važan

Svaki trenutak je važan i iz svega navedenoga dete intenzivno uči- o odnosima, o komunikaciji, o osećanjima, o vrednostima… Zabluda je da dete uči kada ispred njega stavimo slagalicu ili slova. To je za malo dete najmanje važno. Dete ovoga uzrasta uči u svakodnevnim aktivnostima, a posebno u onim koje se odvijaju iz dana u dan. Zato je važno obratiti posebnu pažnju na njih- dok obedujemo, dok se zajednički okupljamo, pripremamo za odlaske, dolaske… Iz rečenoga da li se vidi neka razlika u odnosu sa detetom tokom leta i u drugim delovima godine? Za dete ne postoji razlika, osim ako je mi ne napravimo. Postavljene granice treba da važe uvek. Odnos prema dečijoj igri treba da ima uvek isti pristup, bliskost i podsticaj koji pružamo detetu, takođe, treba da bude istim intenzitetom.

sadržaji za decu u toku leta
U društvu vršnjaka je uvek najzabavnije!

U čemu je razlika leti?

Razlika je što su roditelji tokom odmora usmereni da se drugačije organizuju, da promene ritam. Da se opuste, da imaju više vremena za hobije. U tom smislu gledamo i dete, važno je da mu priuštimo isto, a da vaspitno delovanje ostaje važeće u novim okolnostima. Za sve je potrebna prirpema- kada odlazimo na put, kada uvodimo neke promene u svoj život. Pa tako i kada dolazi ovaj deo godine treba da se pripremimo, na vreme i adekvatno. Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dete, utemeljene navike, rutine i u okviru toga pravi plan za letnju šemu. Sve što je ad hoc rešenje, situaciono osmišljeno, za dete se neće pokazati kao najbolje rešenje.

sadržaji za decu u toku leta
I češći odlazak u park je odlična zabava!

Predlažemo da se roditelj u datim životnim okolnostima dobro prirpemi. Da se organizuje, dopuni svoje rezerve i da provede jedno nezaboravno leto sa svojim detetom. Inspirisan saznajem da je ovo leto neponovljivo, kao za dete tako i za roditelja.

avatar
Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u “Iskon”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....