Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj

Podrška u afinitetima deteta

Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.

Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i dete

Da li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće i njihove dnevne rasporede, gotovo redovno ćemo uočiti da deca deo dana provedu na nekoj od sličnih aktivnosti. Ako, kojim slučajem vrtić ne nudi tako nešto, onda se angažuje sam roditelj i ovakve programe za decu obezbeđuje nakon detetovog boravka u vrtiću. Ako dete ne ide u vrtić, roditelji će se angažovati da ga vode na razne edukativne i sportske aktivnosti.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Muzika je značajna u periodu razvoja deteta, podstiče psihomotorni razvoj, poboljšava pamćenje, učenje i socijalizaciju i stvara dobro raspoloženje!

Kako izgleda detetov dan?

Pogledajmo realno jedna detetov dan, ceo, kako izgleda? Deca su nam previše u zatvorenom prostoru, igra se preselila iz dvorišta, parkića u sobe. A odavno je preseljena iz ulice gde su se nekada deca zajedno, svih uzrasta, igrala.

Dakle, način življenja porodice se menja, tako se menja i način kako deca provode dane svog detinjstva. Šta je ostalo isto? Detetova potreba za igrom. Onom igrom koja je sama sebi cilj, koja traži slobodu da se dete izrazi, da neometano iskaže svoj doživljaj stvarnosti transformišući je i propuštajući kroz maštu, kroz kreativni potencijal koji je tako svojstven detetu do 7 godine.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Boravak u prirodi će idealno stimulisati razvoj vaseg deteta i omogućiti da napravi balas primljenih informacija, a da pri tome boravi na svežem vazduhu i uživa u opuštenim pokretima tela.

Nedostatak prave igre, ometa razvoj

Kada dete ima mnogo obaveza, kada mu namećemo sve te kreativne, važne, pripremne, obavezne i neophodne aktivnosti, dete živi iz dana u dan sa nedostatkom od onoga što mu je potrebno kao i samo disanje- nedostatkom igre. Glavna obaveza detetova u ovom periodu je da se IGRA. Najbolja, najkreativnija, najsmislenija igra nastaje u prirodi, u okolišu gde dete može da izabere čime će se igrati, od čega stvarati zamišljeno, biti neometano, slobodno, usmereno na svoj unutrašnji doživljaj i proces. Dovoljno. Dovoljno za srećno detinjstvo.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Fizička aktivnost je preduslov zdravlja deteta.

Zašto roditelji toliko brinu da dete u prvih 7 godina nešto važno ne propusti?

Trend, pomodarstvo, stil života, nova kultura, nametnuto, strah, briga? Zašto zatrpavamo dete, a time mu uskraćujemo ono što mu je najvažnije? Mnogo pitanja, dobro je da ih roditelji otvoreno postave sami sebi.

Kao da se takmičimo sami sa sobom, kao da naš kompas o brizi za dete pokazuje da je dobar pravac kada napunimo dete informacijama, što pre, što ranije, napraviti od njega „glavato dete“, da što više zna… Davno spoznata činjenica je da dete kao celovito biće trpi kada se na račun jednog dela njegovog bića razvia  drugi.

Što znači da ako npr.forsiramo kognitivni razvoj deteta, trpiće njegova socioemocionalna strana ličnosti i imaćemo dete koje je emocionalno nestabilno, a sa polaskom u školu i nezrelo.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Mašta i kreativnost u prirodi, idealno! Mašta je deo i psihološkog imuniteta, toliko je važna.

Igra je uslov za sveukupan razvoj

Igra detetu obezbeđuje sveukupan razvoj, dete u igri razvija sve svoje potencijale, ono je ispunjeno, zadovoljno, radosno. Što više prostora za dečju igru, to više srećnih trenutaka u životu deteta.

Naravno, vreme provedeno ispred TV ekrana, sa mobilnim telefonom nije vreme za igru, već dragoceno vreme propušteno za igru. Mislimo o tome.

Podrška u afinitetima deteta, aktivnosti za decu po njihovoj meri

Naravno, ako roditelj uoči izraziti afinitet deteta ka nekoj aktivnosti, naprimer vajanju, crtanju, muzici, plesu, sportu, dete treba podržati u tome i omogućiti mu da ide na takve dopunske aktivnosti. Važna je mera i dobar osećaj, šta je detetov afinitet a šta naša ambicija. Gde je granica između podrške i ometanja u razvoju deteta.

Davno je rečeno, ono što se propusti do 7 godine kasnije se veoma teško nadoknađuje.

Psiholog/pedagog, psiholoski savetnik. Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila i na stručnim skupovima predstavila značajan broj stručnih radova u vezi sa razvojem predškolske dece. Osnivač i predavač i art terapeut u Integrativnoj školi fraktala „Iskon“.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…