Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj

Podrška u afinitetima deteta

Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.

Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i dete

Da li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće i njihove dnevne rasporede, gotovo redovno ćemo uočiti da deca deo dana provedu na nekoj od sličnih aktivnosti. Ako, kojim slučajem vrtić ne nudi tako nešto, onda se angažuje sam roditelj i ovakve programe za decu obezbeđuje nakon detetovog boravka u vrtiću. Ako dete ne ide u vrtić, roditelji će se angažovati da ga vode na razne edukativne i sportske aktivnosti.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Muzika je značajna u periodu razvoja deteta, podstiče psihomotorni razvoj, poboljšava pamćenje, učenje i socijalizaciju i stvara dobro raspoloženje!

Kako izgleda detetov dan?

Pogledajmo realno jedna detetov dan, ceo, kako izgleda? Deca su nam previše u zatvorenom prostoru, igra se preselila iz dvorišta, parkića u sobe. A odavno je preseljena iz ulice gde su se nekada deca zajedno, svih uzrasta, igrala.

Dakle, način življenja porodice se menja, tako se menja i način kako deca provode dane svog detinjstva. Šta je ostalo isto? Detetova potreba za igrom. Onom igrom koja je sama sebi cilj, koja traži slobodu da se dete izrazi, da neometano iskaže svoj doživljaj stvarnosti transformišući je i propuštajući kroz maštu, kroz kreativni potencijal koji je tako svojstven detetu do 7 godine.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Boravak u prirodi će idealno stimulisati razvoj vaseg deteta i omogućiti da napravi balas primljenih informacija, a da pri tome boravi na svežem vazduhu i uživa u opuštenim pokretima tela.

Nedostatak prave igre, ometa razvoj

Kada dete ima mnogo obaveza, kada mu namećemo sve te kreativne, važne, pripremne, obavezne i neophodne aktivnosti, dete živi iz dana u dan sa nedostatkom od onoga što mu je potrebno kao i samo disanje- nedostatkom igre. Glavna obaveza detetova u ovom periodu je da se IGRA. Najbolja, najkreativnija, najsmislenija igra nastaje u prirodi, u okolišu gde dete može da izabere čime će se igrati, od čega stvarati zamišljeno, biti neometano, slobodno, usmereno na svoj unutrašnji doživljaj i proces. Dovoljno. Dovoljno za srećno detinjstvo.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Fizička aktivnost je preduslov zdravlja deteta.

Zašto roditelji toliko brinu da dete u prvih 7 godina nešto važno ne propusti?

Trend, pomodarstvo, stil života, nova kultura, nametnuto, strah, briga? Zašto zatrpavamo dete, a time mu uskraćujemo ono što mu je najvažnije? Mnogo pitanja, dobro je da ih roditelji otvoreno postave sami sebi.

Kao da se takmičimo sami sa sobom, kao da naš kompas o brizi za dete pokazuje da je dobar pravac kada napunimo dete informacijama, što pre, što ranije, napraviti od njega „glavato dete“, da što više zna… Davno spoznata činjenica je da dete kao celovito biće trpi kada se na račun jednog dela njegovog bića razvia  drugi.

Što znači da ako npr.forsiramo kognitivni razvoj deteta, trpiće njegova socioemocionalna strana ličnosti i imaćemo dete koje je emocionalno nestabilno, a sa polaskom u školu i nezrelo.

Previse aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Mašta i kreativnost u prirodi, idealno! Mašta je deo i psihološkog imuniteta, toliko je važna.

Igra je uslov za sveukupan razvoj

Igra detetu obezbeđuje sveukupan razvoj, dete u igri razvija sve svoje potencijale, ono je ispunjeno, zadovoljno, radosno. Što više prostora za dečju igru, to više srećnih trenutaka u životu deteta.

Naravno, vreme provedeno ispred TV ekrana, sa mobilnim telefonom nije vreme za igru, već dragoceno vreme propušteno za igru. Mislimo o tome.

Podrška u afinitetima deteta, aktivnosti za decu po njihovoj meri

Naravno, ako roditelj uoči izraziti afinitet deteta ka nekoj aktivnosti, naprimer vajanju, crtanju, muzici, plesu, sportu, dete treba podržati u tome i omogućiti mu da ide na takve dopunske aktivnosti. Važna je mera i dobar osećaj, šta je detetov afinitet a šta naša ambicija. Gde je granica između podrške i ometanja u razvoju deteta.

Davno je rečeno, ono što se propusti do 7 godine kasnije se veoma teško nadoknađuje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog/pedagog, psiholoski savetnik. Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila i na stručnim skupovima predstavila značajan broj stručnih radova u vezi sa razvojem predškolske dece. Osnivač i predavač i art terapeut u Integrativnoj školi fraktala „Iskon“.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…