6 Temelja vitalnosti bebe i deteta

6 Temelja Vitalnosti Bebe i Deteta

6 temelja vitalnosti bebe i deteta,  a na koje mi možemo kao roditelji da utičemo! Toliko je malo potrebno da bi obezbedili vitalnost naše bebe ili deteta.

Koji su temelji vitalnosti bebe i deteta?

Vreme provedeno sa roditeljima, aktivnosti i boravak u prirodi, pravilno oblačenje, dnevni ritam, ne sterilisanje prostora u kome dete boravi, i pravilna ishrana, su temelji vitalnosti vašeg deteta.

Često ste u strahu da obezbedite svojoj bebi/detetu sve neophodno kako bi imala samo najbolje a vi ste, naravno odgovorni i savesni roditelji. Poseta apotekama je u znaku dugačkog spiska kako bi vaša beba imala sve neophodno. U ovoj jurnjavi nam promakne činjenica da bebe već sve imaju. Ranije nisu postojale specijalizovane radnje i megamarketi prepunih rafova ali su deca bila daleko zdravija i naravno ništa im nije falilo, optimalni uslovi su bili tu.

6 Temelja vitalnosti bebe i deteta

6 Temelja vitalnosti bebe i deteta koji će osigurati srećno detinjstvo

1. Vreme provedeno sa roditeljima

Vase prisustvo na najbolji način stimuliše razvoj vase bebe. Roditelji su veza bebe sa njenim prvim iskustvima u cilju upoznavanja svog okruženja. Majka koja se osmehuje i uči da prepozna, šta je to što beba želi da kaže daje poruku bebi da je prihvaćena, jača joj samopuzdanje, pomaže joj da postane svesna svojih pokreta da ih poveže sa značenjem tj.reakcijom okoline i harmonizuje njen emotivni razvoj svojim prisustvom i podržavajućim ponašanjem. Beba koja dobija ovakve poruke ima jači imuni sistem i bolju komunikaciju sa okruženjem.

2. Aktivnosti i boravak u prirodi

Beba može da se iznosi napolje već od 15.-tog dana života. Dužinu boravka treba postepeno povećavati, zavisno od godišnjeg doba i klimatskih uslova. Boravak deteta na otvorenom prostoru poboljšava opšte stanje deteta, raspoloženje, apetit, san, povećava otpornost prema infekcijama. Zato svoje dete treba svakodnevno da iznosite ili izvodite napolje. Na taj način jačate imunitet vaše bebe i učite je da kroz neposredno iskustvo usvaja veštine i znanja o svetu koji je okružuje.

6 Temelja vitalnosti bebe i deteta

Cela struktura mozga je neraskidivo vezana sa mehanizmom kretanja tela,  a mreže neurona jačaju, rastu i šire se zahvaljujući pokretu i učenju. Kada je dete napolju sva čula su aktivnirana i pokreti oka aktivni u svim pravcima jer prate izvore zvukova koji se čuju sa različitih strana.  Ovakvo okruženje će idealno stimulisati razvoj vaseg deteta i omogućiti da napravi balas primljenih informacija, a da pri tome boravi na svežem vazduhu i uživa u opuštenim pokretima tela. Opuštenim pokretima tela mi stvaramo mikro pulsacije u mišićima, što rezultira poboljšanje i jačanje cirkulacije krvi i vitalne životne sile u telu, vraća se simetrija u zglobove, te se tako mišići opuštaju i vraćaju na prirodnu dužinu što je osnova za slobodno pokretanje tela.

3. Ne pretopljavati bebu (dete)

Dete po pravilu treba oblačiti onoliko koliko se i roditelji oblače. Temperatura sobe u kojoj beba boravi treba da je od 18-20°c, a za vreme kupanja 26-28°c. Ukoliko podignete temperaturu tela Vaše bebe ona može postati nervozna, plačljiva a da Vi niste sigurni koji je razlog takvog stanja. Pratite signale Vaše bebe kao i intonaciju i dužinu plača, naučite da prepoznate kako plače kada je gladna, žedna, hladno joj je, neprijatno u nekom položaju.  Sve bebe uživaju kada su golišave a razlog loše komunikacije i stvaranje lošeg imuniteta može da bude ako vašu bebu oblačite više nego što je potrebno. Bilo bi dobro da se posavetujete sa Vašim pedijatrom kako bi bili sigurni da Vašoj bebi nije hladno. Dete koje ste pretopljavali dok je bio mlađi osetljivije je na prehlade.

6 Temelja vitalnosti bebe i deteta

4. Ne sterilisati prostor oko deteta

Bebe su izložene bakterijama u svom okruženju i one utiču na jačanje imunosistema u dodiru sa tim istim bakterijama. Kad sve sterilišemo čak i flašice nakon svake upotrebe mi onemogućavamo da se stvore prirodni mehanizmi odbrane naše bebe. O higijeni oko bebe i deteta treba voditi računa ali ne preterivati!

5. Dnevni ritam i rutine

Ritam dnevnih aktivnosti stvara osećaj sigurnosti i predvidivosti. Sigurnost i predvidivost su osnov za emocionalni razvoj jer na taj način vaša beba postaje spremna da prihvati i neprijatna iskustva. Beba dobija informaciju da se nešto što je neprijatno npr. hranjenje, oblačenje, kupanje, dešava u određenom periodu, da traje kratko i da nakon toga ide emocionalna razmena i komunikacija sa majkom nežnim i prihvatajućim glasom.

Ukoliko se Vaše dnevne aktivnosti dešavaju u približno istim inervalima beba će biti manje nervozna, plačljiva jer je postala svesna da te aktivnosti traju kratko. Svi imamo biološki časovnik na koji ne obraćamo pažnju, kod bebe je on dosta izraženiji i poštujući dnevni ritam dajemo joj informaciju o fazičnosti dnevnih aktivnosti i ona to lakše prihvata jer uviđa  zakonomernosti.

6 Temelja vitalnosti bebe i deteta

6. Pravilna ishrana

Pored svega navedenog za pravilan rast i razvoj kao i srećno detinjstvo vasem detetu je nophodna pravilna ishrana. Prvih meseci pa do kraja druge godine i na dalje, ishrana ima veliki uticaj na zdravlje Vaseg deteta.

Ogranizam deteta je pretrpeo šok prelaskom sa hranjenja putem majčine krvi na hranjenje preko usta. Organizam odojčeta je nezreo jer neki ograni sazrevaju posle četvrtog meseca starosti, neki posle devetog a neki punu zrelost dostižu tek krajem druge godine.

Kada dete pređe na čvrstu hranu gledajte da to budu zdrave i proverene namirnice bez puno aditiva, zalađivača i aroma. Prirodni i ograniski prozvodi će zadovoljiti potrebe bebe za neophodnih sastojcima. Bilo bi dobro naučiti signale, plač, pokrete kojim dete zahteva hranu i postupati u skladu sa detetovom potrebom jer je priroda sve regulisala. Beba najbolje zna kada je gladna a mi smo tu sa svojim podržavajućim ponašanjem. Isto pravilo važi i za decu – apetit je promenljiv a deca jedu kada su gladna.

Puno topline, naše prisustvo, čitanje signala deteta, i navedeno, i obezbedili ste optimalne uslove za rast i razvoj kao i srećno detinjstvo.

Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…