ŠTAP I KANAP igranje dece u vrtiću a može i u vašem domu

igranje dece u vrticu

Sadržaj

Ovo je priča o jednom majstoru za igračke za decu i njegovoj radionici igračaka za decu ŠTAP I KANAP. Ovako igranje dece u vrtiću možete preneti u vaš dom.

ŠTAP I KANAP- igranje dece u vrtiću

Posao vaspitača u vrtiću je jako ozbiljan i važan posao, štaviše… Božanski, njime se stvaraju ljudi. Pa zbog toga svoj posao volim i ponosan sam što sam vaspitač u vrtiću. Ili kako se to danas kaže, vodič kroz vaspitanje i obrazovanje dece vrtićkog uzrasta.

igranje dece u vrticu
Igranje je učenje i prozor u svet.

Ali od prvog dana, primetio sam i suočio sam se sa tim da ako hoću sa decom nešto da (u)radim i tako ih nečemu naučim,…uvek mi nešto (za)fali. Ili nemam uopšte, nije to to, ili imam ali mi nije dostupno. Ili, što bi naši stari rekli hteo bi nešto a fali mi i štap i kanap!

Pa sam seo, razmislio,…i klik! Smislio i osnovao svoju (uradi sam) radionicu za izradu. I to kao sredstavo, alat, igračake za igru, rad i učenje sa decom u vrtiću.  S’ obzirom na okolnosti i situaciju radionicu sam nazvao: Štap i kanap. A sredstva, alate, igračke, igre,…pravim uz pomoć i od onog što mi je pri ruci. Ono što imam oko sebe i što mi je lako dostupno i jeftino. Od priručnog materijala, uglavnom: makaza, skalpera, lepka, selotejpa, grafitnih olovaka, bojica u boji, papira, kartona. I raznih drugih tkz. ”džidža bidža” kako se to za tako nešto kaže. Uz dodatak zrnca mašte.

igranje dece u vrticu
Ako sa detetom zajedno napravite neku igračku, to će biti omiljena igračka vašeg deteta. Uz ovu igračku, ide mnogo zanimljivih priča…

Žvrlj(alica), ”Komp(a) i druge izmišljene kreativne igre

Jednu od njih nazvao sam: ”Žvrlj(alica)”, uz pomoć koje mala deca mogu do mile volje da žvrljaju po zidu. Vas roditelje pitam, imate li terasu koju možete okrečiti bojom koja se pere i tako oduševiti mališane. I ne samo to, time im činite mnogo za razvoj! Za većinu dečice u tom uzrastu, to je prvo mesto za žvrljanje i ispoljavanje svojih misli, reči i kreativnosti. Bez posledica po zid i sebe.

igranje dece u vrtiću
Pričanje priča uz likove iz priče je mnogo uzbudljivije!

A drugu igru sam upario sa jednom od najsavremenijih tkz. stem-ili pametnih igračaka Blue-Bot robotom. Upravo sam je završio i nazvao: ”Komp(a). U pitanju je svojevrsni računar za decu, poput pravog, ali mnogo veći. Montiran je na podu sobe. Sredstvo, alat, igračka, igra, program! Cilj je upoznati decu u vrtiću sa računarom, računarskom pismenošću i da rade na računaru. U skorijoj budućnosti očekujem mnogo od ove pametne igračke.

igranje dece u vrticu
Smislite neku igru pomoću štapića i kanapića!

Sve napravljeno potom koristim u svom radu sa decom u vrtiću. A pošto su u pitanju deca vrtićkog uzrasta to mora biti njima blisko i zanimljivo. Na primer, u svom vrtiću bez zidova, dakle prostoru bez zidova, svojoj teretani za mozak… Tokom neobične fiskulture! Prst lutka pozorištu koje koristim tokom pripovedanja terapeutsko pedagoških priča.  U svojoj biblioteci-igračkoteki, pa u svojoj đuskoteci, tresoteci, drmoteci, i sličnom prostorima…

Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati!

Odnosno, vođen sam onom meni vrlo voljenog  čika Jove Zmaja ”Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati”. Sve urađeno ustupam besplatno na slobodnu upotrebu svojim kolegama u poslu, koji mi se obrate i to žele. Lično, ili preko svojih kanala komunikacije sa njima: sajta, fejsbuka, instagrama-moja srbijica.

igranje dece u vrticu
Uvek se može naći neki zid da se bezbedno žvrlja i slika! Ako ne na terasi može u kupatilu, pred veliko spremanje…

Sve u svemu, šta da kažem, lep je osećaj kada svojim rukama napravite od ništa nešto, i da ništa ne košta. A deci i kolegama se sviđa i koristi im. Tako i vi dragi roditelji, pozivam vas da iz svoje maštaonice kreirate deci zabavu. I to onu koja će im pomoći u razvoju. Neobičnu, zabavno nazvanu igru, i sa voljom se igrate sa mališanima!

avatar
Trener mentor u PU u Srbiji u uvođenju novih osnova programa, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, Autor programa „Moja Srbijica“, autor više književnih dela.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...