Kako mala deca vide svet – ‘ajd kaži(te) kako vidite sve(t) oko sebe

Kako mala deca vide svet

Kako mala deca vide svet, znati to  je veoma važno. U okviru projekta ajd kaži(te) kako vidite sve(t) oko sebe, deca iz vrtića su mi dala veoma zanimljiva viđenja…

Dajte im glas i saznajte kako mala deca vide svet

Vaspitanje i obrazovanje dece vrtičkog uzrasta koja tek upoznaju sve(t) oko sebe, nije lak posao. Mnogo toga moramo raditi da bi odgajili vaspitanu i obrazovnu decu… Zato je veoma važno kako početi. Jedan od najvažnijih faktora u vaspitanju i obrazovanju i jedan od prvih stvari koje treba raditi sa decom tog uzrasta je dati im glas. Razgovarati sa decom, i dati im mogućnost da i oni kažu šta misle – i kako vide sve(t) oko sebe. I tako ih pripremiti za realan svet, izvan vrta.

Kako mala deca vide svet
Još mnogo toga sam ja pitao decu a ona mi rekla. 

Evo šta misle deca

Na tragu toga na samom početku mog rada sa decom u vrtu kao vaspitač, u kome sam tada radio, pokrenuo sam projekat: ‘ajd kaži(te) kako vidite sve(t) oko sebe.

  • Jednog od tih prvih dana na mom poslu vaspitača u tom vrtu, na moje pitanje „U kakvu bi školu voleli da idete?“, kaže meni jedno dete: “Volela bih da idem u školu koja nema zidove, da idem gde ja hoću i da mi  dolazi ko hoće“.
  • Na pitanje: “Deco, šta mislite, šta se u svetu oko nas sada krije? Šta je dobro, a šta nije?“, jedno dete mi je odgovorilo: “ Nije dobro što su oni neki najgori, ljudima u svetu oteli mozgove i sad stavljaju u njih neka druga pamćenja“.
  • Na pitanje: “Deco ako želimo da pomognemo svetu i spasimo planetu, šta mislite šta treba da uradimo, šta biste vi uradili?“ Jedno dete je odgovorilo: “Ja mislim da ljudi na našoj planeti zemlji ne treba između sebe da ratuju puškama, već bi trebalo da između sebe ratuju pameću“.
Kako mala deca vide svet
Mnogo toga saznajemo i iz dečijih crteža, ovo su radovi: „U kontejner sa njim“ i Zli mozak“.

Šta mališani misle o mamama i tatama?

U okviru projekta razgovarao sam sa decom i o: “ljuljanju, uspavljanju i još kome čemu“. Evo jednog razgovora između dvoje dece i ujedno njihovih odgovora, 1.“Meni treba dugo da se uspavam pa mama i tata moraju dugo da me ljuljaju da bi se uspavao“! 2. “Da i moji tata i mama tako. Dugo im treba da se uspavaju. Pa se ljuljaju. Svako veče. Znam to. Čuje se.“!

Na pitanje: “ Tate i mame, njih ima svuda – a u nekima od njih trista čuda“ i, šta misle o roditeljima – tatama i mamama uopšte. Evo dva odgovora dva deteta: “Ja mislim da treba da postoji usvajalište za roditelje. Da bi neka deca od početka izabrala roditelje koji im odgovaraju“, “A zašto ne bi moglo da se desi da mi uzmemo tatu i mamu iz porodilišta, da ih isprobamo, da li su dobri ili loši“.

Kako mala deca vide svet
Ja i moj pomoćnik u vrtiću Srboljub Putoljub

Odgovori mališana na razna pitanja

  • Na pitanje i predlog da u našoj kobajagi kulinarskoj radionici, napravimo rečeničnu mukalicu i da na tragu toga svako od dece predloži neki svoj recept i smučkaju nešto sa ukusom mašte, evo jednog odgovora. „Cveće, puno cveća, u svaki cvet bih stavila po jednu lepu reč i kada se ubere – eto.“
  • Na pitanje u okviru teme: “Moralni (mio) mirisi, šta je to osećanje, jedno dete je reklo: “Osećanje je kadase ne ko oseća“.
  • Na pitanje o venčanju, muževima i ženama, evo dva odgovora, dve devojčice: “Mi nećemo nikada da se udajemo. Mrzimo muškarce. Oni idu u kafanu, a mi ih čekamo kući, mogu da istuku ženu i dete, nikada se ne izvinjavaju, nikada se ne izuvaju, švalerišu se.“ I drugi odgovor “Možda bih i da imam muškarce, ali da ih držim kao ukras na policama. Ponekad da ih koristim kada mi zatrebaju za nešto“.
  • Na moje pitanje: “ Slušaj me dete, da li je lepo biti dete.“ Jedno dete mi je reklo: “Deca imaju pravo da rastu, a odrasli nemaju pravo da im smetaju“.
  • Na pitanje: “Kako da nestane sve ružno ovoga sveta“? U smislu kako da razvijemo imunitet na sve ružno ovoga sveta. Jedan dečak mi je nacrtao avion iz koga ispadaju reči i rekao da je rešenje u vazduhu, koga bi trebalo da napunimo samo lepim rečima, pa da ih pustimo iz aviona.
Kako mala deca vide svet
Planeti na spas dajmo deci glas!

Još mnogo toga sam ja pitao decu, a ona mi rekla. Sve u svemu na tragu događaja oko nas, mudro deluju ove dečije misli. Da smo ih poslušali možda bi mi i svet bili drugačiji. Pa zato ih pustimo da kažu šta ona misle i kako vide sve(t) oko nas – Planeti na spas dajmo deci glas!

Trener mentor u predškolskim ustanovama u Srbiji u procesu uvođenja novih osnova programa, dobitnik brojnih priznanja, plaketa i nagrada za unapređenje rada sa decom predškolskog uzrasta, unošenje novina u rad sa decom predškolskog uzrasta i dr. Autor programa i vodič klubića „Moja Srbijica“, autor više književnih dela…
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…