Šta deca poručuju u crtežima – Proporcije, odnosi veličina

Šta deca poručuju u crtežima

Sadržaj

Šta deca poručuju u crtežimaCrtež je način izražavanja deteta. Veličina i odnosi veličina na dečijem crtežu kao i proporcije mogu mnogo da nam govore o unutrašnjem svetu našeg mališana!

Šta deca poručuju u crtežima?

Deca rado crtaju i osećaju se ugodno tokom te aktivnosti. Crtež je odlična metoda za uspostavljanje odnosa sa detetom. Do sedme  godine uglavnom u dečijim radovima uočavamo neralane odnose veličina, izostavljanje pravilne proporcionalnosti figura.

Šta deca poručuju u crtežima

,,Nije sve istinito što se vidi. Između privida stvari i njene suštine može biti velika razlika.“  Aristotel

Kako tumčimo veličine u dečijim radovima?

Veličine u crtežima dece mogu prezentovati bitne karakteristike ličnosti.

Na primer, veličina ljudske figure u korelaciji je sa dečijim samopoštovanjem.

Figura znatno većih dimenzija je indikator osobina kao što su grandioznost i agresivnost. Suprotno tome, malena figura povezuje se sa niskim samopoštovanjem, depresijom, anksioznošću i osećajem inferiornosti deteta.

Kad si važan onda si veliki?

Često je na dečijem crtežu veličina pokazatelj važnosti nacrtanog. Srećemo neodgovarajuće odnose veličina, na primer, gde je ljudsko telo veliko u odnosu na kuću ili drvo… Razlog tome je veća važnost određene figure u odnosu na manje važno, bez obzira na to koji su njihovi realni odnosi veličina u stvarnosti. Deca svoje roditelje crtaju veće nego ostale ljude sa kojima nemaju blizak odnos. Iako se očekuje razlika u veličini roditelja i ostalih ljudi, kod mališana tu razliku nadjača  značenje i važnost nacrtanih figura.

Šta deca poručuju u crtežima

To objašnjava i već pomenuto  dečije crtanje Deda Mraza za vreme Nove godine i Božića, zato što u tom periodu on ima važnu ulogu u njihovom životu. Takođe, u periodu kada se govori o ,, Noći veštica“ , deca crtaju znatno manje figure žena-veštica ukoliko se plaše. U tim radovima dominira uticaj straha i anksioznosti. Neka deca to smanjenje  figure veštice koriste kao odbrambeni mehanizam. Misle da time smanjuju pretnju i stvaraju veću distancu od onog čega se plaše.Suprotno, ako su znatno veće figure veštice nacrtane, one govore o predaji strahu.  Isto se dešava kada deca crtaju čudovišta ili pojave od kojih strahuju.

Šta još utiče na proporcije u dečijem crtežu?

Na proporcije dečijeg crteža utiče i upotreba detalja i planiranje crtanja uočenih detalja. Tako na crtežu mališana glava može biti prevelika u odnosu u ostatak tela. To je zbog  dečijeg uočavanja detalja prisutnih na glavi (oči, usne, nos, kosa..), u odnosu na manje detalja na ostatku tela. Takođe, pas ili čovek mogu biti veći od kuće, jer deca planiraju površinu  da zabeleže sve detalje na značajnijim figurama.

Šta deca poručuju u crtežima

Nade i želje na crtežu?

Ako izražavaju svoje nade i želje, deca ih takođe predstavljaju nerealno velikim na crtežu. Dobro je da sa detetom popričate o crtežu, saslušate njihov doživljaj nacrtanog i objasnite im ako imaju neku nedoumicu  tokom rada. Ne očekujte od dece do šeste godine starosti realne odnose nacrtanih figura. Možete im različitim vežbama pomoći da bolje smeste figuru u kompoziciju rada. Time polako ispravljate ctreže sabijene u uglu formata ili prevelike za format na kom crtaju.

Šta deca poručuju u crtežima

 

Ukoliko predložite detetu da ponovo nacrta istu temu, drugi crtež  će se razlikovati po veličini, zapravo biće smanjen. Uzrok za to može biti povećana motorička kontrola tokom ponovnog crtanja ili suprotno tome, može ukazivati na manje truda od strane deteta zbog već poznate teme.

Dopustite deci da se izražavaju  na  različitim formatima papira, kartona, pa i nekom zidu u kući, gde će imati veću slobodu da crtaju i zabavljaju  se!

avatar
Akademski slikar, profesorka likovne kulture i koordinator dečije likovne radionice. Autor udžbenika za likovnu kulturui brojnih teksota o kreativnosti dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...