Sticanje navika kod male dece

Sticanje navika kod male dece

Sadržaj

Sticanje navika kod male dece je važno. Posvećenost roditelja da dete stekne navike je krajnje važno da do toga i dođe. Šta još utiče na sticanje navika kod dece?  Koliko vremena je potrebno da se neka navika kod deteta usvoji a koliko da se promeni stečena navika?

Sticanje navika kod male dece  – Kako deca stiču navike, šta doprinosi?

To je, svakako, dečije okruženje i fokusiranost roditelja da dete stekne naviku. Okruženje je sve ono sa čim se dete susreće u svojoj blizini. Kako se odvija organizacija dana, šta i kako čine odrasli i druga deca koji ga okružuju. Koji su uslovi u kojoj se svakodnevnica odvija.

Sticanje navika kod male dece
Dete imitira svoje roditelje i na taj način gradi prva iskustva i vremenom navike.

Ako u okruženju deteta postoji ritam, u ritmu se odvija većina aktivnosti u kojima dete učestvuje ili ih odgledava iz dana u dan, dete će imati dobru podlogu da stekne mnoge važne navike.

Ako roditelji imaju ustaljene navike, dete će ih lakše sticati. Dete imitira svoje roditelje i na taj način gradi prva iskustva i prve unutrašnje slike. Posvećenost roditelja da dete stekne navike je, takođe, krajnje važno da do toga i dođe.

Koliko vremena je potrebno da se neka navika kod deteta usvoji?

Navike se  stiču postepeno i potrebno je oko 21 dana da se neka navika kod deteta automatizuje. To znači da za to vreme roditelji istrajno, strpljivo i posvećeno grade neku naviku kod deteta. Isto važi i za rad na promeni već stečene navike.

Sticanje navika kod male dece
Higijenske navike usvajaju se od malih nogu.

Šta znači rad roditelja na sticanju ili promeni loše navike?

To znači da roditelji imaju jasnoću na čemu rade, da se naoružaju strpljenjem, toplinom, razumevanjem. A u isto vreme odlučnošću i istrajavanjem. Ovo se osigurava usmerenošću na dečiju dobrobit. Ne može nam biti svejedno kada i da li će dete steći određene navike. Deci je razvojno važno da savladaju naredni nivo samostalnosti i autonomije i zbog toga ih treba spremno podržati.

Svaka stečena navika je preteča radnih navike

Kada govorimo o navikama, često imamo asocijaciju na radne navike. Svaka navika koja se stekne jeste preteča radnih navika. Način kako se stiče, iz kojeg odnosa dete- roditelj nastaje, zavisiće kako će dete pristupiti i radnim navikama. Kreće se sa sticanjem higijensko- zdravstvenih i kulturnih navika. Važno nam je da dete nauči da pere ruke, zube, da se obuva, oblači. Da pozdravi drugog, da pokazuje lepo ponašanje u određenim socijalnim situacijama.

Sticanje navika kod male dece
Svaka stečena navika je preteča radnih navika. Učestvovanje u zajedničkim aktivnostima podstiče samopouzdanje.

Radne navike započinju sa učenjem dece da pospreme svoje igračke nakon igre, pa da pospreme svoj prostor. Da svakodnevno prelistavaju i čitaju knjige, da pomažu u nekim aktivnostima u kući, pospremanje, postavljanje stola, iznošenje smeća i slično. Nakon sticanja ovih navika, a u skladu sa uzrastom dece, formiraju se navike učenja i druge korisne navike koje detetu obezbeđuju osećaj uspeha, željenog postignuća u različitim oblastima života.

Roditelji su ključ sticanja dobrih navika kod dece

Dakle, uloga roditelja je da stvore niz prilika da dete formira i usvoji korisne navike što će im doneti mnoge benefite. Put do uspeha je da dete ima priliku i podršku da ponavlja radnju do nivoa kada ona postane navika.

Sticanje navika kod male dece (
Svakodnevno prelistavanje knjige je put do navike čitanja knjiga.

Predlog za buduće predškolce

Leto je, za veliki broj dece to je period pred polazak u školu i realno je moguće kod predškolaca stvarati neke nove korisne navike. Na primer, roditelji mogu da pomognu detetu da formira svoj radni kutak i da svakodnevno, u isto vreme, u tom kutku obavlja istu radnju. Da čita, prelistava knjige, crta i slično. Na ovaj način dete će u septembru biti spremno da sa lakoćom završava svoje domaće zadatke.

avatar
Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u “Iskon”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...